Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Mój wymarzony ogród 09:19, 21 lip 2014

Do góry
Foty muszę usunąć, bo są zajewa...ne z pinteresta

Bardziej mi chodzi nie o dosłowne zerżnięcie nasadzeń, a o styl i kolorystykę
jeśli byś zrobiła długą, na 2-2,5m szerokości rabatę to jestem za szkieletem z wąskich cisów (Chudy - ciemna zieleń, Oliwka- zieleń z oliwkową nutą, przyjemną dla oka, lub Robusta - ciemna, głęboka zieleń), do tego koniecznie kule, ale nie w rzędzie a np. w grupach po 3 różnej wielkości i w tym nasadzeniu twoje piwonie, na zimę-wiosnę ciemierniki, które cały rok maja ciemnozielone kępiaste liście, w to stipa, ew. rozplenica...
kwiaty możemy zaraz omówić
Moim zdaniem takie nasadzenie będzie atrakcyjne cały rok i będzie doskonale konweniować z białą architekturą...
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 18:13, 20 lip 2014

Do góry
Świerk ma płytki, ale rozłożysty system korzeniowy
Rozplenica zwarty i głęboki.
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 13:58, 20 lip 2014
Do góry
Czy rozplenica 'Hameln' lub 'Moudry poradzi sobie pod świerkiem ( tzw zwykła leśna choinka),chciałabym je posadzić w odległości 1,2 m od pnia.Świerk jest podcięty od dołu na wysokości 1,5 m.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:25, 20 lip 2014

Do góry
I po imprezie

Wyskoczylam zrobic pare fotek. Juz jest goraco. Moze cos pogrzebie w ogrodku, za domem bede wykopywac roslinki... ale pogoda nie pomaga

Ozz - tu probowalam zrobic zdjecia pomponelli Obok wybujala rozplenica, a kwiatostany pomponelli wycielam, wiec niewiele widac

Za nia the mary rose

Pomidorki

Miniaturowa Baby Masquerade na pniu

Rok temu sadzona the fairy

Jezowki, moje siewki

Hirutkowy raj:)) 20:21, 18 lip 2014

Do góry
Krysiu, podaj mi nr konta, bo w końcu Ci nie oddałam tych pieniążków z tego wszystkiego, przepraszam!
Rozplenica ta moja to Hameln, poczytaj sobie, rośnie łądnie, zwarta, max 40-50 cm wysokości.
Pozdrawiam!!
Ogród Sylwii od początku cz.II 15:03, 18 lip 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Rozplenica i odętka - notuję. Merci.

Ewuś tutaj świeże moje zdjęcia :

ta moja rozplenica jakaś wyrośnięta nazbyt albo taka odmiana ... w niższej odętka będzie się ładniej prezentować ... tak mi się wydaje
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:27, 18 lip 2014

Do góry
Rozplenica i odętka - notuję. Merci.
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:18, 18 lip 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Syla, czy odętka nie kładzie Ci się na boki?

Ewuś ... u mnie nie ma szans na leżenie odętki z jednej strony kosodrzewina której teraz nie widać bo ją rozplenica zagłuszyła a z drugiej ta zagłuszająca rozplenica .... a odętka na baczność pomiędzy
Ogród Eli 10:25, 17 lip 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Eluś, ale się omachałaś Bidulko . No ale kawał dobrej roboty odwaliłaś . Zdjęcia cudne . Strasznie podobają mi się te limki na żwirowej rabacie, taki pozorny nieład (w sensie, że nie od linijki), a wszystko super przepięknie wygląda. Moim zdaniem rozplenica fajnie będzie wyglądać. Tylko są różne odmiany, wyższe i niższe (to błysnęłam ), także zastanów się jakie chcesz (chyba wyższe, nie?) i zwracaj uwagę przy kupowaniu, żeby dobre wybrać . Mnie też podoba się proso różgowate, wygoogluj sobie . Buziaki tytanie pracy . Mała, ale byk .

najcięższa robota odwalona choć przy planowaniu też się pocę mi się wszystko podoba i dlatego nie mogę się zdecydować
Ogród Eli 09:14, 17 lip 2014

Do góry
Eluś, ale się omachałaś Bidulko . No ale kawał dobrej roboty odwaliłaś . Zdjęcia cudne . Strasznie podobają mi się te limki na żwirowej rabacie, taki pozorny nieład (w sensie, że nie od linijki), a wszystko super przepięknie wygląda. Moim zdaniem rozplenica fajnie będzie wyglądać. Tylko są różne odmiany, wyższe i niższe (to błysnęłam ), także zastanów się jakie chcesz (chyba wyższe, nie?) i zwracaj uwagę przy kupowaniu, żeby dobre wybrać . Mnie też podoba się proso różgowate, wygoogluj sobie . Buziaki tytanie pracy . Mała, ale byk .
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:13, 15 lip 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Normalnie busz!!! lubię go w twoim ogrodzie
fajnie, ze urlop i tak leniwie i niespiesznie działasz, to czysta rozkosz...niebawem i ja tak planuję, bo ten pośpiech wykańcza..
Znowu zmieniam, bo jednak przypala żurawki i wnerwia mnie to...powoli je przesadzam, myślę co w zamian, mniej więcej wiem, chyba juki, trawy i posieję coś tam...jeden problem, tam tyle tulipanów, więc pewnie połowę zniszczę i na jesień znowu sadzenie...rozplenica Rubrum w Kwiatonie była pod dostatkiem, wybieram się znowu do nich po trawy może w czwartek
cmokam

Ireno czas odpocząć latem a rewolucję przeprowadzić jesienią. Latem zwalniamy, relaksuje y sie i ładuje y akumulatorki na jesień

Rubrum już mam, Madzia mi kupiła.
Kosolkowa Pasja 21:17, 15 lip 2014

Do góry
Monic napisał(a)

Witaj
Przychodze z rewizytą i pomocą zarazem
1. Szałwia rozrasta się dość szybko, lekko rozkłada się na boki tworząc ładne kępy. Polecam najbardziej fioletową i białą.
2. Bukszpan możesz śmiało przycinać
3. Trawy będą dobre - rozplenica jako nieco większe kępy tuż przed hortensjami i krzewuszkami, a z samego przodu mogą być Emerald Gold lub np. turzyca włosiasta, no i jeśli tam trochę cienia, to żurawki też mogą być.

Trawy miałyby być pomiedzy hortensjami a krewszkami. Czy rozplenica z tymi piuropuszami zgra sie z vanilkami? Nie jestem przkonana na 100% do taw. Trzmielina z przodu - do przemyślenia. Jenak pomiędzy krzewami będa duże puste place (no przynajmniej przez 2-3 lata).. Co jeszcze można tam wymyślec?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:51, 15 lip 2014

Do góry
Normalnie busz!!! lubię go w twoim ogrodzie
fajnie, ze urlop i tak leniwie i niespiesznie działasz, to czysta rozkosz...niebawem i ja tak planuję, bo ten pośpiech wykańcza..
Znowu zmieniam, bo jednak przypala żurawki i wnerwia mnie to...powoli je przesadzam, myślę co w zamian, mniej więcej wiem, chyba juki, trawy i posieję coś tam...jeden problem, tam tyle tulipanów, więc pewnie połowę zniszczę i na jesień znowu sadzenie...rozplenica Rubrum w Kwiatonie była pod dostatkiem, wybieram się znowu do nich po trawy może w czwartek
cmokam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:19, 15 lip 2014

Do góry
Monic napisał(a)
Irenko, ależ Twój ogród wypiękniał - jest cudnie!
Chciałam się pochwalić, ze Twój liliowiec pięknie u mnie kwitnie :*

Byłam i widziałam, ależ zmiany!
dzięki za pochwały, dla ogrodnika to miód na uszy
a u mnie kolejne trawki, nawet zaczyna kwitnąć....rozplenica Rubrum
będę testować w tym roku, czy przezimuje

a mam kolejne miejsce i tam chyba wsadzę rozplenice Hameln i Red Baron,,myślę..
pozdrawiam i się cieszę, ze ci kwitnie, jest wyjątkowy w kolorze
Kubusiowo II 13:22, 15 lip 2014

Do góry
ASUULEK napisał(a)
Gosiu dziękuję za szybką odpowiedź. A na tej skarpie (na planie) takie kółka to jakieś drzewa będą? Ale będzie pięknie, już nie mogę się doczekać efektu końcowego. A czym będziesz wysypywać korą czy kamieniem?
Nie zjedzzie to wszystko? Jak przyjdzie duży deszcz to może wszytko zmyć, nie boisz się?
Goziu jeszcze mam jedno pytanie o rabatę (przedłużenie tej z kręgami od szamba) gdzie rosną takie duże hosty , Co tam masz posadzone. Jest to spora powierzchnia i łatwo namieszać gatyunków bo sie dużo zmnieści, a u Ciebie taka harmonia. Zdolniacha jesteś , a teraz jeszcze ta pomoc Bogdzie, Naprawde Szcun!!! Ściskam mocno!

Asiu beda cisy. Nie bede wysypywac kora a tym bardziej kamieniami. Rosliny zakryja ziemi.
Na rabacie z hostami sa hortensje cisy tawuly berberysy rozplenica
Kosolkowa Pasja 11:24, 15 lip 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Dzień dobry Przez noc przyszły mi do głowy takie pytania:
1. Jak szybko rozrasta się szałwia?
2. Czy mogę teraz przyciąć bukszpan, czy lepiej na wiosnę?
3. Czy pomiędzy moimi tawułami van heutte, krzewuszkami rumba i hortensjami vanille fraise i polar bear mam coś powsadzac? Jeżeli tak to co? Trawy?

Witaj
Przychodze z rewizytą i pomocą zarazem
1. Szałwia rozrasta się dość szybko, lekko rozkłada się na boki tworząc ładne kępy. Polecam najbardziej fioletową i białą.
2. Bukszpan możesz śmiało przycinać
3. Trawy będą dobre - rozplenica jako nieco większe kępy tuż przed hortensjami i krzewuszkami, a z samego przodu mogą być Emerald Gold lub np. turzyca włosiasta, no i jeśli tam trochę cienia, to żurawki też mogą być.
Mój nowy stary ogród 22:21, 14 lip 2014

Do góry
marta_d napisał(a)

piękne zestawienie te trawki w surfiniach to konwalnik ?

Martuś to jest rozplenica vertigo, jednoroczna. Konwalnika bardzo kcem, ale skubaniec drogi jest i mały.
Trawki ja też uwielbiam i taką sobie niby preriową zrobiłam a co
buziaki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:49, 14 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
sorki, że tyle razy coś piszę, ale musisz pomyśleć jakie miskanty, bo rosną i wyższe i niższe, ale generalnie do niskich nie należą i zlokalizowałabym je w pobliżu hortensji, natomiast przy kulkach bukszpanowych lepszy byłyby niższe trawy, hakonechloa czy carex, a może i liściaste funkie do cienia

wlasnie tez sie zastanawialam z tyłu za klonem globossum miedzy stozkami nad miskantem morrilng light lub rozplenica a z przodu nad turzyca testacea partfire?
Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania 15:48, 14 lip 2014

Do góry
Hortensja napisał(a)
Skoro ma byc w stylu srodziemnomorskim chciałam pzedogrodek wysypac zwirem i posadzic trawy ozdobne ale to chyba uszczupliłoby jeszcze bardziej i tak skromną ilość zieleni w moim ogrodzie.

Co do przedogródka wiem juz ze musze wyrównac wysokość tuj i nadac im nieco owalny kształt.

.

Co Wy na to?

W tych rabatach przed tujami zrezygnowałabym w ogóle z trawnika, na trawnik i rabaty nie ma tu już miejsca. Żwirowa rabata to bardzo dobry pomysł. A w niej widzę lawendy, juki, może trzmielina na pniu, perowskia, budleja, może porozrzucane kule bukszpanowe, a w środku duuże donice z jednorocznymi. Wśród żwirku jakiś głaz, może zwiewna trawka, o rozplenica !. Albo miskant gracimilis. Coś mniej więcej tak jak ma Alina z boku domu, a planowała zrobić przed ogródkiem (co z tego wyszło nie wiem...)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4142-nowy-przedogrodek-to-nie-takie-proste

A zawijaski z bukszpanu i żurawki to chyba nie mają zbyt wiele wspólnego z ogródkiem śródziemnomorskim ?
Ogród z tatarakiem w tle 22:35, 12 lip 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Witam, wpadam z rewizytą ogród coraz piękniejszy z tego co pamiętam masz trochę terenu doobsadzenia.
Rozchodniki i rozplenica bardzo mi się to połączenie podoba rozchodniki i rozplenicę rozmnażam myślę że na przyszły sezon będzie w sam raz.

Anetko dzięki za wizytacje Ogród to studnia bez dna niestety, gdyby tak wygrać w totka to wyglądałby jak u Danusi
Tak, do obsadzenia jest naprawde dużo, ale i tak cieszę sie z tego, co już mam.

Jak rozmnażasz rozplenicę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies