Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

agam 08:21, 22 lip 2014

Wow, warzywa całkiem, całkiem jak na pierwszy raz .
Moje ogóry idą na bieżąco, na kiszenie nie starcza .

Rozplenica już kwitnie ??? Musze przyjrzeć się moim, ale robię codziennie obchód i nic nie zauważyłam.

Hortki wymiatają, najbardziej je lubię w połączeniu z grackami.
Pozdrawiam z ranka .
Jagodaa 08:58, 22 lip 2014

Syla napisał(a)

teraz tylko sam kwiatostan .... na wiosnę króciutko

Ok, czyli tak, jak robiłam intuicyjnie w zeszłym roku .
Jagodaa 09:04, 22 lip 2014

agam napisał(a)
Wow, warzywa całkiem, całkiem jak na pierwszy raz .
Moje ogóry idą na bieżąco, na kiszenie nie starcza .

Rozplenica już kwitnie ??? Musze przyjrzeć się moim, ale robię codziennie obchód i nic nie zauważyłam.

Hortki wymiatają, najbardziej je lubię w połączeniu z grackami.
Pozdrawiam z ranka .

Rozplenice nierówno startują, jedna kępa, środkowa nawiasem mówiąć, już ma mnóstwo kotów, a reszta dopiero maleńkie, jak się dobrze przyjrzeć. W te upały widzę bardzo szybkie postępy. Kwiaty pojawiają się, jak na przyspieszonym filmie .

Ja w ogóle bardzo lubię Gracki, one mają taki świeży, soczysty kolor. Moje kępy są już wyższe ode mnie, myślę, że aktualnie maja ok 2m wysokości. Zawsze rano w kuchennym oknie mi powiewają na dzień dobry, uwielbiam ten widok, szczególnie, gdy podświetla je słońce i są jeszcze bardziej odbloskowo zielone .
Magda70 09:22, 22 lip 2014

malkul napisał(a)
podczytuję cicho o cięciu lawendy, ja jeszcze czekam choć nie wiem czy to prawidlowe

edit: sprawdziłam w swoich notatkach i wkleję to co kiedyś Marzenka napisała u siebie:
Cytuję "Dzisiaj studiuję kwestię cięcia lawendy! Otóż teraz 15 lipca tniemy same przekwitłe kwiatostany (gdy pszczołki się denerwują, że już nie ma nektaru!!,) a we wrzesniu formujemy lawendę..... Szkół jest wiele... Co ja się na you tube naoglądałam,.... Jedni golą wiosną niemal do samej ziemi inni twierdzą, że absolutnie nie można ciąć zdrewniałych części.... Ja w tym roku mocno ją ogoliłam i częśc nie odbiła... Właśnie dlatego, że w ubieglym roku za mało ją przycięłam i miała zbyt mało cienkich pędów ale wiele zdrewniałych. W ubiegłym roku lawenda mi się pokładała.....

Koniecznie należy obejrzeć ten film o cięciu jesiennym

http://www.twojalawenda.pl/przycinanie-lawendy-pruning-lavender/

Tu warto poczytać
http://www.twojalawenda.pl/przycinanie-lawendy-2/

A tu masakryczne sceny, wrażliwi niech nie oglądają ......
Cięcie wiosenne .... Nie trzeba rozumieć, wystarczy obejrzeć
http://m.youtube.com/watch?v=aDZEsb6rjOE
I cięcie odmładzające.... Aż zęby bolą od patrzenia
"
Koniec cytatu

Gośka..Ty to się doktoryzujesz we wszystkim chyba...
Muszę dziś ciachnąć kwiatki mojej lawendzie
Magda70 09:24, 22 lip 2014

Jagodaa napisał(a)
Warzywniczy update

Bazylia w różnych odmianach, nawet miniaturka, bardzo dekoracyjna do domowej doniczki

moje pomidory i ogórasy w tyle za Twoimi. Ja raptem po jednym pomidorku i ogórku zerwałam...
Twoje pięknie rosną
Magdalenka 09:46, 22 lip 2014

Hortensje piękne, u mnie też każdego dnia coraz bardziej zachwycają
Pięknych warzyw się dochowałaś, pomidory, ogórki, fasolka...same pyszności.
Jagodaa 10:18, 22 lip 2014

Magda70 napisał(a)

moje pomidory i ogórasy w tyle za Twoimi. Ja raptem po jednym pomidorku i ogórku zerwałam...
Twoje pięknie rosną

Madzia, u mnie warzywnik jest usytuowany w bardzo gorącym i osłoniętym miejscu, więc pewnie dlatego dość szybko warzywa dojrzewają.
Jagodaa 10:19, 22 lip 2014

Magdalenka napisał(a)
Hortensje piękne, u mnie też każdego dnia coraz bardziej zachwycają
Pięknych warzyw się dochowałaś, pomidory, ogórki, fasolka...same pyszności.

Cieszę się, że posadziłam u siebie dużo hortensji. Wcześniej, przed Ogrodowiskiem, wydawało mi się, że to rośliny bardzo trudne w uprawie i że raczej do cienia, taki znawca ze mnie był .
Viola 13:46, 22 lip 2014

Jagódko, a gdzie masz warzywnik ? za tym murkiem z berberysami? Przepraszam, nie doczytałam. Ja planuję warzywnik na przyszły rok, ale nie mogę znaleźć jakiegoś właściwego miejsca. Cały ogród mam na widoku z tarasu, a chciałabym gdzieś w ukryciu. Znowu tam "gdzie wzrok nie sięga" czyli od strony garażu jest północ czyli cień
Jagodaa 13:56, 22 lip 2014

Viola napisał(a)
Jagódko, a gdzie masz warzywnik ? za tym murkiem z berberysami? Przepraszam, nie doczytałam. Ja planuję warzywnik na przyszły rok, ale nie mogę znaleźć jakiegoś właściwego miejsca. Cały ogród mam na widoku z tarasu, a chciałabym gdzieś w ukryciu. Znowu tam "gdzie wzrok nie sięga" czyli od strony garażu jest północ czyli cień

Viola, warzywnik jest tam za tujami, na samym końcu działki w rogu, widać kawałek skrzyń. https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=240

Za murek mam zamiar go przenieć jesienią. Mam nadzieję, że słońca będzie tam wystarczająco. Teraz skrzynie są na widoku z kuchni i przyszłego tarasu. Będzie mnie to denerwować.