Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:37, 26 paź 2012

Do góry
Ogród z okien

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:36, 26 paź 2012

Do góry
"Włazi" przez dach

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:35, 26 paź 2012

Do góry
Przegląda się w wodzie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:35, 26 paź 2012

Do góry
Tulipanowiec wpycha się drzwiami i oknami

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:34, 26 paź 2012

Do góry
Dzisiaj zasypało liśćmi tulipanowca, są duże więc łatwo je zebrać, ale póki co niech sobie poleżą dwa dni.

Poprawiał sobie humor bukietem

I chryzantemką podobną do "Irenkowej"

A miało być tak pięknie.... 18:23, 26 paź 2012

Do góry
Różne sposoby użycia lustra w ogrodzie, może coś na zdjęciach zobaczysz.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/278-lustro-czyli-iluzja-w-ogrodzie

Ogród zamknięty w skrzyniach 18:19, 26 paź 2012

Do góry
Skrzyniowe warzywniki - tego się właśnie spodziewałam No i dobrze, bo warzywa są modne.

Jak je uzupełniać w kwiaty i w jakie poczytaj tutaj, no i zdjęcia pooglądaj. Może Cię zainspirują.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/warzywa
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 18:13, 26 paź 2012

Do góry
Udało się
Ogród - Moje spełnione marzenie 18:12, 26 paź 2012

Do góry
Witamy i czekamy na więcej fotek z innych zakątków ogrodu Pozdrawiam
Jak to urządzić ? 18:05, 26 paź 2012

Do góry
Lewa rabata z hortensjami jest ok, wymaga jedynie w razie potrzeby czyszczenia, wycięcia suchych gałązek, jeśli są takie.

Bluszcz pewnie zmarzł zimą i nikt go nie poczyścił, więc to zrób, wytnij brązowe gałązki i suche liście zbierz. Posadź długie bluszcze od razu, te ukorzeniane dadzą efekt dla Twoich następców w tym domu dopiero.

Doniczek nie chowaj bo to jedyne Twoje atuty w tym ogrodzie, zadbaj o nie i obsadź.

W Irlandii jeszcze nie byłam (wybieram się do ogrodu Hellen Dillon w Dublinie) za to Anglię znam już dobrze. Kocham wyjazdy na Wyspy

https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrody-angielskie

Jak to urządzić ? 17:07, 26 paź 2012

Do góry
Przyciągnął mnie tytuł wątku. Witaj więc w Irlandii i na Ogrodowisku.

Ja także wynajmowałam różne nieruchomości w swoim życiu, ale zawsze nawet mając świadomość, że to wynajęte, starałam się poprawić ich wygląd, bo przecież w nich mieszkam i to moja przestrzeń życiowa.

Lubisz mieć ładnie to poradziłabym Ci w pierwszej kolejności uporządkować teren. Uprzątnąć (schować) drewno (do domku?) za domek? ). Potem suszarka,, zdemontować ją koniecznie.

To mnie właśnie razi w Anglii - te suszarki i kosze bez osłon tuż przy wejściu do domu, czyli pranie albo smrodki z koszy na śmieci na przywitanie. I tego nie rozumiem... tego nie widać w małych miejscowościach, gdzie są domy, a przeważnie przy szeregówkach... ładne przedogródki i śmierdzący kosz. Czasem brzydkie przedogródki i też kosz. Obowiązkowo.

Pokaż Irlandczykom kto tu rządzi Będę kibicować i pomagać

A więc precz z suszarką i śmieciami. Hortensji nie przesadzaj. Zgrupuj donice w jedno miejsce, najbardziej widoczne, kilka ustaw przy wejściu gdzieś.

Wszystkie płoty pomaluj na jeden kolor (to niewielka inwestycja, tylko praca własnych rąk). Płoty krzywo umocowane wyprostuj.

Potem pojedź do centrum ogrodniczego i kup kordyliny australijskie, albo Phormium, albo inne zimozielone, np. bukszpanowe kule, żurawki, trawy, czy inne okazałe rośliny do donic i je obsadź. Postaw gdzieś ławkę abyś miała widok na hortensje lub te doniczki z roślinami.

Na tarasie ( czy jest?) postaw kwiaty i ładne niedrogie mebelki (pewnie są przeceny teraz).

Koniecznie zrób regenerację trawnika i wytycz jego brzegi. Trawa to trawa, a rabaty to rabaty.
Możesz zrobić proste linie, zwykły prostokąt albo małe zygzaki, na rabaty wysypać korę, a trawnik tam gdzie ma być - posyp ziemią i dosiej trawy.

Kanty utnij nożem do cięcia krawędzi i zrób jakby rowek.. to w Anglii robią wszędzie, a zobaczyć to możesz tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje

Dwa dni pracy i ogród zmieni się nie do poznania.
Laur 16:45, 26 paź 2012

Do góry
W ciemnym garażu, lecz niedaleko okna. Miejsce wybierz mu jak najjaśniejsze.
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 16:43, 26 paź 2012

Do góry
Żeby to zdiagnozować to chyba trzeba by było pomyśleć co tam w okolicy było robione, bo to wygląda na jakąś chemię która osiadła na liściach, albo nadmiar lub brak jakiegoś składnika.

Normalne objawy chorobowe takie nie pasują do żadnej choroby Ja nie wiem.

Analiza gleby wszystko by wyjaśniła.
Cis - Taxus 16:40, 26 paź 2012

Do góry
No to jasne, odpryski farby to są na pewno. Spróbuj zmyć silnym strumieniem z końcówki węża. Powinno zejść.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:15, 26 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękna, fotka, piękne dziewczyny z pięknym ogrodem w tle!!! Irenko zazdraszczam gości No teraz to się już zupełnie nie dziwię, dlaczego nową rewolucję robisz
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:34, 26 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cudne jesteście, ściskam Was
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:17, 25 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Misterne wzory mchowe

Piękne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:49, 25 paź 2012

Do góry
lukasz_klotzki napisał(a)
Witajcie
jestem nowa na forum, ale przeglądam je już kilka miesięcy i korzystam z praktycznych porad. Mam kilka pytań. Ile lat mogą mieć te duże cisy cięte w stożki? Czy cięłaś je od maleńkości w stożki czy dopiero potem zaczęłaś je formować jak były odpowiednio wysokie? Jaka to jest w ogóle odmiana cisa. Szalenie podoba mi się kilka kompozycji w Twoim ogrodzie! M.in. ta z hortensją Limelight , z kulami z bukszpanów- przy wodzie- co to za trawa za hortensją? Czy też jest posadzona w donicy bez dna?
Pozdrawiam- Aneta

Duże cisy mają około 25 lat, Ja kupiłam je około dwumetrowe, nie wiem ile miały lat, ale kilkanaście, były trochę krzywe. Wyprostowaliśmy je odpowiednim cięciem. To Taxus baccata.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:42, 25 paź 2012

Do góry
dorkow0 napisał(a)
Witam Panią, Pani Danusiu... Oglądam Pani ogród już dawno, ale dopiero teraz mogę coś napisać... Dech zapiera, jak się na niego patrzy, te wszystkie formy i detale są cudowne... Mam ogród już wiele lat, ale taki bardziej nieuporządkowany... Czy mogę korzystać z Pani pomysłów w swoim ogrodzie...???

Ogrodowisko jest kopalnią pomysłów, może zbyt wiernie nie kopiuj akurat mojego ogrodu hehe, pewnie się nie da, bo on ma dziwny kształt. Przeglądaj także inne realizacje, wszędzie trafisz na nowe pomysły.
Laur 21:39, 25 paź 2012

Do góry
U mnie laury młode listki zimą wypuszczały na dole donicy, a korona "stała w miejscu".
Rwałam je do potraw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies