Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 16:42, 10 maj 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu witam

Z każdej strony masz ładne widoki. U was trochę dłużej śnieg leżał to mokro. Chociaż u nas zamiast śniegu to lało. Mam sporo wodę w suchych oczkach.
Sadziłam drzewka i krzaki to pod szpadlem ok 20 cm już woda stała i przerwałam sadzenie.

Przylaszczki nie sialam nie sądziłam a rosną u mnie.
Widocznie z kora zostały przywiezione. Paproć też tym sposobem do mnie przyjechała.

Ciemierniki duże to przedszkole a juz coś kwitło?
Mam przedszkole, ale w doniczkach jak się obrobie to wysadzę do gruntu.

U nas bardzo zimno lodowaty wiatr. Już pochowałam ciepłe kurtki ale trzeba się było przeprosić z zimową i ubrać.

Pozdrawiam

Ja też na trzy dni przeprosiłam się z ciepłą kurtką. Na szczęście dziś już ciepło, choć wietrznie.
U mnie przylaszczki wolno przyrastają, dlatego tak się ucieszyłam z tej siewki.
Na działce mam jeszcze za mokro żeby oczyścić i przekopać nowy kawałek, a uzbierało mi się sporo przesadzanek.
Ciemierniki z przedszkola jeszcze nie kwitły, to dopiero zeszłoroczne siewki. Ładnie teraz ruszyły i wypuściły nowe listki. Tak teraz wyglądają.

Urszulla napisał(a)
Gosiu, Sylwia dobrze pisze...idż wokół bajorka w liliowce: nic z nimi nie robisz, u mnie zalewane w jednym miejscu nawet zimą żyją, a latem wytrzymają suche miejsce bo zgromadzą wodę w korzeniach. Też hosty z liliowcami wyglądają pięknie. Mam jedno zdjęcie z nasadzeń parkowych gdzieś w komputerze, u siebie niestety nie mogę tak zrobić że względu na ślimaki. Bardzo Ci polecam ten zestaw.
Bardzo fajne podejście do ogrodu naturalistycznego

Ula idę w liliowce idę. Od mamy sadzonki przywiozę i będę sadzić przy tym bagienku i na łące też. Takie zestawienie z funkiami nad stawem też widziałam, ale u mnie też masa ślimaków, więc raczej sobie odpuszczę. Cieszę się, że ci się podoba i dziękuję za roślinki - już doczytałam, że u Sylwii zostawiłaś.
Moje ostatnie nasadzenia - liliowcowe właśnie.

ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu piszesz u Irenko o komentarzach, a ty na swoim wątku nic nie piszesz.
Masz takie zawilce?
Napisz skąd i co sądziłam czy to są cebulki. Bo różnie piszą.

Elu mam. Dostałam od mamy a ona z kolei od kuzynki. To są zawilce wielkokwiatowe i nie są cebulowe. Można je rozmnażać przez podział kępy lub też z nasion. Sieją się same.
Tu mam pod żylistkiem, jeszcze nie oplewione.

A tu pod jaśminowcem - chcę uzyskać taki efekt jak u Irenki, ale jak widzisz w tym miejscu jeszcze im trochę do kwitnienia brakuje. Za to są gęściejsze, bo ich jaśminowiec aż tak nie cieniuje.
A te bidy trawki, to sporobolusy - w zeszłym roku takie mikruski dostałam i ledwo zimę przeżyły. A tu rosną, żebym miała je na widoku.

Grzebiuszka ziemna 16:14, 10 maj 2023

Do góry
Kordina

Miałam spotkanie z grubą i wielką jak palec trociniarką:

Puściłam ją wolno, pamiętałam nazwę, ale zapomniałam, że to morderca drzew... no cóż, zobaczymy co z tego wyniknie.

O matko, nie wolno jej puszczać wolno, to straszny szkodnik drzew, u mnie uśmierca moje brzozy

Swoje magnolie wącham ale 2 z 4 nie pachną, pozostałe jeszcze się nie rozwinęły.
Tulipany różowe jak piwonie piękne, no zachwycam się nimi, czasami się trafi na coś takiego wspaniałego, oby Ci pięknie się mnożyły
Kurki też wyjątkowe, jeszcze takich nie widziałam, gdzie je trzymasz? Masz kurnik? Ile masz tych kurek?
Wszystkiego po trochu 16:05, 10 maj 2023

Do góry
Kwitnący Rh Azurika, bardzo lubię te dwa kolry, fiolet i żółte tulipany

Wszystkiego po trochu 16:02, 10 maj 2023

Do góry

Wszystkiego po trochu 16:00, 10 maj 2023

Do góry
Najciekawiej w lasku

W moim małym ogródeczku II 15:53, 10 maj 2023

Do góry
anpi napisał(a)

Dorotko, a ten dekoracyjny " sopelek" to owoc w galaretce z jakiejś foremki, jakiej? Do kostek lodu są takie, silikonowe?
Cudne są te twoje desery i wypieki i wyobrażam sobie jak pyszne
Dziękuję
Aniu to jest silikonowa foremka, wysokość kopułki to około 4,5 cm. Nazywa się to ,,rosyjskie kopułki,, lub ,,monoporcja płomień,,. Zamawiałam to przez internet, na allegro widziałam za 28,49zł. U mnie w nich są zblendowane brzoskwinie z puszki i galaretka rozpuszczona w niepełnej szklance wody, w środek włożyłam zamarzniętą truskawkę. . Po zalaniu foremek wstawia się to do zamrażarki. Wyjmujesz tyle ile Ci potrzeba w danej chwili.
Trochę prywaty, ale czasem trzeba wstawić ,,coś,,

April podbija las... 15:53, 10 maj 2023

Do góry
April napisał(a)
Fotki niedzielne, kwitną rodki majowe Blue Tit i Cunningham's White.

O matko! Szczena na podłodze, a oczu oderwać nie mogę w dodatku fioletki
April podbija las... 15:51, 10 maj 2023

Do góry
April napisał(a)
[img
No i ulubione klony palmowe w donicy

Ogród leśny zachwyca ciągle, ale o tej porze roku te klony w donicy wyglądają zjawiskowo
U mnie coś im nie pasuje, po tej zimie wyleciał Shirasawy
Napisz nazwy tych klonów, no nie mogę oderwać od nich oczu
W moim małym ogródeczku II 15:39, 10 maj 2023

Do góry
GorAna napisał(a)
Oglądam Twoje desery i w brzuchu mi burczy
Jak tu zachować dietę?
Powiem Ci Aniu, że całe życie byłam na diecie i ciągle byłam za gruba. Dopiero teraz bez większych wyrzeczeń waga spada. U mnie wszystkiemu był winny nadmiar węglowodanów.

April podbija las... 13:41, 10 maj 2023

Do góry
April napisał(a)

Tak, te pierwiosnki są extra. Nieświadomie wyszło fajne połączenie, bo zaczyna Geisha puszczać listki. No i hosty w pobliżu mają identyczne obrzeże liści. Na żywo lepiej niż na zdjęciach
Zapraszam na wycieczkę

Pięknie mam podobne pierwiosnki, tylko białe z żółtym oczkiem muszę przymierzyć je pod klona Orange Dream
April podbija las... 12:57, 10 maj 2023

Do góry
April napisał(a)
Serduszka okazała

Ależ pięknie Aprilku.

Czy ta serduszka potrzebuje dużo wody? Czy wystarczy trochę ziemi z worka, hydrożel w korzenie i sporadyczne czytaj weekendowe podlewanie? Pasowałaby mi do rabaty
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:07, 10 maj 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Nie wiem jak u Was ,ale u mnie kolejny dzień głowę urywa
Wcale nie jest ciepło

Czeka mnie odchwaszczanie i znalazłam w końcu w lokalnym sklepie przyrząd do usuwania mniszka itp.za grosze.

Niech chwasty się boją ,bo nachodzę!

Brakuje mi takiego cudaka, u mnie mniszek i osty się zadomowiły, ale i tak nic nie przebije skrzypu, już się ściele dywanami na rabatach wrrrr
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:59, 10 maj 2023

Do góry
daredevil napisał(a)

no ladne...moje takie jakoby troche bardziej....brązowe
W moim małym ogródeczku II 11:57, 10 maj 2023

Do góry
Dorota321 napisał(a)
O rety, ja już nie pamiętam co wtedy przywiozłam
To na górze to są zmiksowane brzoskwinie i wymieszane z galaretką, na spodzie jest ugotowany budyń na soku brzoskwiniowym, a to białe to ubita śmietana+ cukier puder + cukier waniliowy + serek maskarpone. Gościom i mężowi smakowało, mnie też smakowało, ale później odchorowałam

Dorotko, a ten dekoracyjny " sopelek" to owoc w galaretce z jakiejś foremki, jakiej? Do kostek lodu są takie, silikonowe?
Cudne są te twoje desery i wypieki i wyobrażam sobie jak pyszne
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:46, 10 maj 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Nie wiem jak u Was ,ale u mnie kolejny dzień głowę urywa
Wcale nie jest ciepło

Czeka mnie odchwaszczanie i znalazłam w końcu w lokalnym sklepie przyrząd do usuwania mniszka itp.za grosze.

Niech chwasty się boją ,bo nachodzę!

O właśnie. O ile z mniejszym mniszkiem sobie radzę to wieksze sadzonki są okropne . Ostatnio mój Mąż wyciągną dosłownie taki okaz z …prawie 30 cm korzeniem.
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:40, 10 maj 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Moja ulubiona rabata w tym momencie
Nie mogę się napatrzeć na te kolory... Świeża zieleń hakone i trawnika , bordowe berberyski Bagatelle i pięknie pasujące do nich tulipany Doll's minuet

Miłego dnia dla Was!
Pogoda boska i mam być coraz cieplej... Nareszcie! oby ostatnia taka chłodna noc

Ojojoj Cudo rabata . A te czerwone listki to co to się przebarwia?
April podbija las... 11:30, 10 maj 2023

Do góry
Klony palmowe bez słońca nie mają tego czegoś

Judaszek Vanilla Twist będzie miał sporo kwiatów

Na koniec takie ufo w hoście
April podbija las... 11:26, 10 maj 2023

Do góry
Serduszka okazała

Rdest bistorta w blokach startowych

Amsonia nadreńska ma piękny ciemny kolor

Martagony wyszły, bardzo się cieszę
April podbija las... 11:21, 10 maj 2023

Do góry
Zawilce na tle fenkułu, fenkuła...

Trudno złapać ostrość telefonem ale na żywo wygląda to słodko

April podbija las... 11:18, 10 maj 2023

Do góry
Kalina japońska za momencik

Lilie też wielkie

Tojeść rozesłana już wymaga pilnowania

Brunnera biała i niebieska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies