Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bajkowy ogród Weroniki 21:13, 19 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
ale fiołkow...piekny widoczek

A jak przyjemnie pracować w ich pobliżu ze względu na zapach.

Tymczasem magnolia w pąkach. Czy będą przymrozki, czy nie zaszkodzą...

Migdałek też obsypany pąkami kwiatów, oby nie zmarzły.

Pierwsze kwiatuszki floksów szydlastych.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 21:12, 19 kwi 2015

Do góry
Kupiłam też Jabłonie dwie ale nie ma się co nimi chwalić bo to roczne patyczaki
Dostałam też jedną Rozplenicę
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:11, 19 kwi 2015

Do góry
Rench napisał(a)

Czy on ma duże przyrosty, bo te z listkami jak tulipan bardzo słabo, własciwie mam tyle ile posadziłam 2 lata temu.

dość spore, rośnie w takiej kępie
Sielsko - anielsko 21:10, 19 kwi 2015

Do góry
Sezon warzywniczy częściowo otwarty
Warzywa sieję/sadzę w skrzyniach. W zeszłym roku zrobiliśmy trzy o wymiarach 1,3 x 1,6 m, na poziomie zero - od strony południowo-wschodniej. Myślałam, że nic nie urośnie a był gąszcz roślin. Wśród warzyw miałam posiane nasturcje, nagietki i aksamitki.
W tym roku postanowiliśmy powiększyć "warzywnik" o cztery dodatkowe skrzynie - które "się ustawiają". Nowe skrzynie bedą na poziomie 1, na skarpie- ustawione schodkowo. I tu jest problem, bo trzeba je częściowo wkopać i równo ułożyć. To, ze względu na brak czasu, trochę trwa. Tam mają być posadzone przede wszystkim pomidory, papryka i wiejskie kwiatki. Mam nadzieję skończyć w tym tygodniu.
Na razie pokażę jak prezentują się skrzynie dolne i jak wyglądało układanie:

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:10, 19 kwi 2015

Do góry
KasiuDziękuję

Jazzy dzięki, lubię bardzo tak poszaleć

Karolu najpierw jest ekscytacja z zakupami, że znaleźliśmy roślinkę i wiemy, że to ta właściwaPotem ekscytacja z nasadzaniem

Martaspoko

Mirelko zaraz zobaczę co nakupowałaś

Agatko drzewka posadzoneTe 3 drzewka to wiśnie osobliwe umbra.
mam nadzieję, że się ładnie przyjmą

DanusiuDziękujęMasz fajną wysokość.Moje są trochę wyższe niż chciałam, ale u nas ciężko je dostać.Wszystkie były tylko na takiej wysokości szczepione.Bardzo się z nich cieszę.

Dzisiejsze fotki

Zdjecia nie oddają tego co jest w rzeczywistości, ale to wiecie

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:09, 19 kwi 2015

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Ania chciałbym ale to tylko zwykłe rubrum - tyz piknie

miałam je w rajskim ale zapomniałam i wyciapałam jako chwasta tutaj nie mam przesadzony na jesieni lilak węgierski ładnie się przyjął i będzie kwitł
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 21:08, 19 kwi 2015

Do góry
Czasu mam za mało
W sumie zakupów nie było dużo
Kupiłam Floksy dla babci

A dla siebie pelargonie na balkon
U BusyBee w ogródku... 21:08, 19 kwi 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

A ja mam pytanie czy po lewej to buk?...myślę ,że tak
Jeśli tak,to napisz proszę jaki?
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:05, 19 kwi 2015

Do góry
EPODLAS napisał(a)
A ja przestraszyłam się prognoz i nie pojechałam na działkę. A u nas jest całkiem nieźle. Patrząc na fotki u ciebie zimno się robi. Ale zapowiadają ocieplenie. Widzę że brunera u ciebie zaczyna kwitnąć. U mnie dopiero zaczęła wyłazić.

Hej Bożenko, dzisiaj było bez opadów w nocy też nie było przymrozku rano sprawdzałam na ogrodzie nic nie oberwało ale o 17.00 jak byłam z psem na spacerze to zmarzłam bo wiatr taki mroźny mam 2 brunnery i obie już maja kwiatki ale są niziutkie przez to zimno pozdrówka
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 21:04, 19 kwi 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Żonkile + pędzony rabarbar
[img
Buksy i róże dają czadu

Hiacynty i największy ciemiernik:

Jak Tyś się w tym chodaku zmieściła kiedyś ?
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:01, 19 kwi 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Aniu u mnie dzisiaj pogoda też była kiepska, zimno, pochmurno, czasem słońce wyszło na chwilę, ale grad nie padał na szczęście. Prace w ogrodzie takie tam małe.
Oglądam Twoje zdjęcia, piękne masz te kwiaty Prawdziwy ogród to ogród z kwiatami
Aniu, a co Ty myślisz o sadzeniu lawendy między róże?
Moje róże rosną solo,ale bym chciała coś im do towarzystwa posadzić, co polecasz?

moje lawendy rosna przed różami ale szczerze pisząc coś im tam nie pasuje a może taka odmiana nie są to piękne kępki zobaczę w tym roku najwyżej przeniosę w inne miejsce nie mogę nic za bardzo polecać, bo u mnie jak u kokoszki rośnie werbena, knautia macedonia, mieczyk bizantyjski, lilie i martagony i inne gatunki, bodziszki, krwawnikmam też powojniki botaniczne i na siatce wysoko rosnące i powojnik rurkowaty Cassandrajest z czego wybierać zapomniałam o ostróżkach
Mój mały zakątek :D 21:01, 19 kwi 2015

Do góry
A teraz relacja z postępu prac przy okrągłym trawniku

Musiałem rozwiązać jakoś problem z podwyższeniem i wkopałem taką gumę, mam zamiar wkopać tam albo cegły, albo podkłady. Myślę, że będzie fajnie wyglądało

Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:01, 19 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Tu prawie w każdym ogrodzie jest magnolia
Wszystko teraz stoi w miejscu.. za zimno. Wyleciałąm na chwilę pogrzebać za ślimakami, bo mi zjadają lilie, najgorzej, że w środku, pod ziemią. Szałwie wyszatkowane... mam nerwa.. wszytko co ledwo wylezie z ziemi już zżarte. Na razie malutkie ślimory, ale niedługo będą wielkie.

Te są jeszcze duże... i niestety daje się utłuc tylko te gdzie mam korę, bo część siedzi w korze a nie w ziemi.. Tam gdzie ziemia, to są nie do znalezienia.
Ale za zżarte lilie mam nerwa wielkiego, bo lilie wtryniają pod ziemią.
Te gówno urośnie do 15cm!! To dopiero potrafi zjeść..
Ogłaszam stan wojenny, niech tylko do karmy dojadę.

Acha, nawet to mojej trawy hakonechloa się dobrały!!

U Ciebie to wiewiórki.. dużo milsze zwierzątka

U mnie magnolia już przekwita. Na drzewie zostało kilka kwiatków a pod nim jest biało-różowy dywan. Magnolie są pięknie ale za szybko przekwitają. Mogłyby mieć kwiaty chociaż ze dwa tygodnie.
Teraz kaczeńce nad oczkiem wodnym szaleją

Aniu może to głupie pytanie ale po czym poznajesz, że ślizgacze zrobiły sobie podziemną stołówkę z Twoich lilii?.
Moje pierwsze samodzielnie sadzone lilie właśnie wystawiają nos na świat i noc w noc ściągam z nich maluchy. Troszkę są poobgryzane ale codziennie większe. Dziś pocięłam plastikowe butelki na takie 7 cm tulejki i poogradzałam wszystkie młode lilie. Zobaczymy czy to pomoże. Na razie wygląda komicznie. Obok wschodzą mieczyki abisyńskie i liatry, i one jak na razie nie wzbudzają zainteresowania ślimorów a przynajmniej ja tego nie widzę.
Zastanawiam się nad zastosowaniem taśm miedzianych.

I jeszcze jedno pytanie z gatunku głupich.
Pomału zaczynają przekwitać hiacynty i narcyzy. Wiem, że liście muszą zostać dla wzmocnienia cebul. Czy łodygę z przekwitłym kwiatem mogę wyrąbać w całości czy kawałek zostawić?

Zdjęcia jak zwykle piękne i zgadzam się być katowaną wielokrotnie każdym z nich no może oprócz zacytowanych bo te widoki mam u siebie
Mój mały zakątek :D 20:57, 19 kwi 2015

Do góry

Mój mały zakątek :D 20:57, 19 kwi 2015

Do góry

W cieniu - zacieniona 20:55, 19 kwi 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...gałązka do ukorzenienia...

Listki bardzo podobne do rozmarynu, ale czy to rozmaryn? Chyba nie
Mój mały zakątek :D 20:55, 19 kwi 2015

Do góry
musze biedługo podciąć mojego ala bonsaia

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:52, 19 kwi 2015

Do góry
Poprawiony bukszpan. Teraz lepiej prawda?

Mój mały zakątek :D 20:52, 19 kwi 2015

Do góry

wsadzona tydzień temu sadzonka bluszczu, jedna z dwóch

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:52, 19 kwi 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
Aniu, pytałaś u mnie o bergenię o białych kwiatach - to Silberlicht. W miarę upływu czasu, kwiaty zmieniają odcień na jasnoróżowy.
Pisałaś że masz inną białą odmianę, jaką?
Przez ten ziąb u mie jeszcze ciągle w pąkach, tym bardziej że rośnie od frontu, a więc w miejscu wietrznym.

Dziękuje Gabrysiu za nazwę bergenii, moja byla bez nazwy tylko, że biała jest zimno i nie może się ladnie otworzyć u mnie praktycznie też wietrznie osłania ja trochę rh
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies