Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:54, 05 mar 2023

Do góry
i pierwszy w łące kwietnej

A Remontowo
w tygodniu prułam dalej ściany

Emuś wczoraj też, choć innym sprzętem niż ja, a wcześniej szukał kabli w ścianie
Ogród w malinówkach 18:52, 05 mar 2023

Do góry
Jeśli chodzi o podział funkcjonalny:

Kolor niebieski
Część ozdobna wokół budynków, gdzie będą najładniejsze/ulubione rośliny i zadbany trawnik. Z powodu długiej, a wąskiej działki chcemy zrobić zakończenie tej części ze szpaleru świerków serbskich. Przed nimi rabata, która dodatkowo "schowa" dekle od studni chłonnych. Ograniczę też powierzchnię tej najbardziej pracochłonnej części ogrodu, a świerki będą tłem i ochroną przed wiatrem.
Kolor zielony
Część użytkowo-rekreacyjna. Wspólna dla dwóch domów. Tutaj trawnik taki dziki, mniej zadbany. Miejsce do zabaw dzieci, może kiedyś domek dla dzieci, trampolina itd. Rośnie tutaj wiśnia i orzech włoski, który daje fajny cień. Z czasem można tu zrobić drewutnię, wędzarnię, czy placyk do posiedzenia. Może jakiś mini sad z drzewkami kolumnowymi. Wówczas świerki zasłonią ten mniej ładny widok, gdy patrzy się od strony domu.
Kolor fioletowy
To część użytkowa przeznaczona na warzynik i krzewy jagodowe. Znajdzie tutaj miejsce także szklarnia ogrodowa i kompostownik. Rabata, która oddziela grządki od trawnika to będzie pas krzewów i roślin jagodowych (borówki, porzeczki, może truskawki). Tak sobie wymyśliłem.

Zwieńczeniem ogrodu za mini sadem i warzywnikiem ma być żywopłot swobodny z krzewów (np.forsycje, lilaki, tawuły).

Póki co cały tył ogrodu, cały bok po stronie brata i u mnie przy warzywniku nie ma ogrodzenia i dobrze by było zrobić chociaż żywopłot. Może właśnie na tyle grabowy zamiast tego z krzewów liściastych? Tak naprawdę to tam powinny być świerki, ale jakoś tego nie widzę, bo jest ten duży orzech włoski i śliwa tuż za granicą.

Teraz proszę o wszelkie sugestie i porady. Zróbmy burzę mózgów
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:51, 05 mar 2023

Do góry

do tych z porządkami nie dotrę nim przekwitną, ale radzą sobie same

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:49, 05 mar 2023

Do góry

Glina i zielsko 18:48, 05 mar 2023

Do góry
Ania zamówiłam byliny.

Będę testować co u mnie zechce rosnąć.Wszystko to ma być na platanowej.
Są tu hortki candelighty i co trzecia szt miscant, przed nimi jeżówki, jarzmianki z siewek i bodziszek rozanne, z 6 szt zimozielonych, na obwódce lawenda i wepcham tu jeszcze to co przyjdzie z 2 źródeł.

Lista 1.

Orliki 3
Pięciorniki 3
Dzwonki skupione 3
Dzielżany 3
Lebiodka 1 - ta do donicy
Obiedka 3
Przetaczniki 3
Krwawniki 3
Liliowce 6- na basenową

Lista 2

Proso dallas 10
Kukliki 2x3
Baptysja 2- bez planu. Typowe chciejstwo.

Mam jeszcze 4 paczki cebul mieczyków.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:46, 05 mar 2023

Do góry

lepiężniki coraz więcej kwiatków mają

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:44, 05 mar 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:42, 05 mar 2023

Do góry
a kalina chyba przez to zimno wyhamowała mocno

no to jeszcze więcej wiosny

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:40, 05 mar 2023

Do góry
ten na jabłoniowej

nic im mroźne noce nie zrobiły na szczęście

derenie już w mocnych kolorach, praktycznie jeszcze poważnie nie cięte, na razie gałązki trzymają kolor

wiciokrzewy wystartowały
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:37, 05 mar 2023

Do góry

a te w donicy przed warsztatem

i pierwsze narcyzy już idą z kwiatem, a jeszcze nie ogarnięte
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:34, 05 mar 2023

Do góry
ciemierniki pod stodołą

i na rabacie koło w/w oczka

tyle, że fotki przed sprzątaniem
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:31, 05 mar 2023

Do góry
i rabatkę przed stodołą, wreszcie widać, że coś już kwitnie

ona niestety też do likwidacji w trakcie budowy

w donicowej już wycięłam rośliny bo tulipany idą, zostały tylko rozplenice jeszcze, ale tak wiało, że gdybym je cięła byłyby wszędzie

8 metrów długości ma ta donica, szeroka na półtora razem z górą
i ogarnęłam z liści i suchego z grubsza rabatę koło oczka przed gospodą

to na niej rosną moje oczary, pierwiosnki, bergenie, tawułki, wiązówki, wilczomlecze, kokorycz, a w tym wszystkim 8 ciemierników i to właśnie oczary i cimierniki teraz mają swój czas
Ogród prawie romantyczny 18:29, 05 mar 2023

Do góry
Rozsiał się złocień maruna który przybył do mnie nie wiadomo skąd Będę miała w tym roku dużo tego dobra na rabatach

Ogród w malinówkach 18:29, 05 mar 2023

Do góry
Cześć W końcu udało się zrobić plan koncepcyjny ogrodu. Wziąłem pod uwagę również działkę brata. Z góry przepraszam za jakość zdjęcia i samego rysunku. Bardzo ciężko zrobić to na mapie w skali 1:50. W przyszłości zrobię raczej swój rysunek całości, wówczas rabaty będą jako detale
Zatem:

Mapka nr 1:
Kolor ciemnozielony
To żywopłot wokół działki, szpaler ze świerków serbskich "w poprzek" działki i bluszcz wokół budynku gospodarczego.
Kolor zielony
Rabaty które już teraz mam "zaplanowane", np. między kostką brukową na froncie, między naszymi tarasami, przed szpalerem świerków, przy warzywniku i na samym tyle ogrodu.
Kolor jasnozielony
To trawniki i miejsca nie utwardzone, do dalszego planowania.
Kolor szary i czarny
To powierzchnie utwardzone, tarasy, podjazdy i ścieżka do wejścia budynku gospodarczego.
Kolor brązowy
To miejsce na warzywnik i kompostownik, w środku szklarnia ogrodowa.
Ogród prawie romantyczny 18:28, 05 mar 2023

Do góry
Ogród prawie romantyczny 18:27, 05 mar 2023

Do góry
Wczoraj rano zimno i opady deszczu nie pozwoliły wyjść do ogrodu na szczęście po południu zaświeciło słońce. Pościnałam miskanty i wycięłam część suchych bylin, naprawdę widać, że zaczyna się wiosna i ogród budzi się do życia Dzisiaj rano w ogrodzie zalegała warstewka śniegu, a pogoda była typowo barowa. Życzę sobie dobrej pogody w przyszły weekend

April podbija las... 18:26, 05 mar 2023

Do góry
April napisał(a)

Sylwia, przy tak wielkiej działce to ja cię podziwiam. Ja nie mam małego ogrodu a ledwo daję radę

Może poznajesz siewki? coś mi się wysiało ale nie wiem co. Obok rośnie rutewka flavum i stychas Hummelo. A może to po prostu chwast? Na razie zostawiłam

jeszcze chwilę poczekaj, aż prawdziwe liście pójdą - wtedy bedzie widać co to
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:23, 05 mar 2023

Do góry
A to mój nowy sprzęcik do chwastów w warzywniku i na rabatach

czy sie sprawdzi nie wiem, na filmikach podobny sprawdza się dobrze.

tu trzeba naumieć się odwrotnych ruchów niż gracka czy motyką
zobaczymy Ale za 15 zeta, żal mi było nie spróbować

Ogarnęłam z grubsza pod różami bo za moment trzeba się do nich dobrać z sekatorem
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:17, 05 mar 2023

Do góry
kupione szafirki czekają na sadzenie i lepszą pogodę

brzoza przycięta poniżej wyłamania

łyso się zrobiło i rabaty cieniste dostana spora dawkę słońca niestety

Emus się rozprawiał z gałęziami orzechowymi i brzozowymi, na brzozowe pomysł mam, ale na razie nie mam ściany
to jeszcze na siekierę czeka

niestety przez te wszystkie prace trawę muszę siać ponownie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:11, 05 mar 2023

Do góry

zalałam wodą niech się przerabia , było tak sucho, że wzruszyć się na razie nie dało

dostało wody, pewnie powschodzi chwast, powyrywam i dopiero wzruszę i coś będę siać. Choć samosiew kopru, szarłatu i może pomidorów murowany

moja sterta z której miał być suchopłot, ale nie będzie

tylko teraz nadaje się do focenia bo w sezonie wyprzerastana nawłocią co się nasiała od sąsiada.
jest na granicy pomiędzy łąką i brzeziniakiem, a laskiem i rabatami leśnymi i cały sezon lokatorów swoich ma.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies