Wykopałam dzisisj dwa koszyczki ze zgniłymi całkiem tulipanami. Botaniczne Tarda tak się rozłożyły, że nawet zgniłych cebul nie było. Muszę sprawdzić, od kogo je kupiłam.
Ambrowce to raczej ogromne drzewa Chociaż piękne.
Ba bukach się nie znam.. mam jednego od zeszłego roku
Grujecznik u mnie na razie trzyma pokrój kolumnowy.. i go lubię . chociaż jesienią strajkuje..
Ogromny pieris przeżył zimę, a wiosenne przymrozki spowodowały brązowe liście.. szkoda, bo w tym roku obsypał się kwieciem pierwszy raz.. a jest większy ode mnie.. robi wrażenie ..
Chodziłam dzisiaj po ogrodzie i oglądałam pąki na drzewach i krzewach. W blokach startowych są kaliny. Mam kilka odmian: Burkwooda, angielską, koreańską 'Aurorę', japońską 'Mariesii' i 'Watanabe'. I wszystkie mają mnóstwo pąków
Piękne kwitnienie zapowiadają też derenie. To moi ulubieńcy. poniżej dzisiejsza fotka oblepionego kwiatami derenia kwiecistego [Cornus florida].
Kochane grabulki.... ja już tylko siedzę u siebie i to też nie wyrabiam. Nacykam fotek, powrzucam i potem wątek leci.. sam leci..
Sasanki siedzą tu od 2008 roku.. jak był berberys co urósł jak potfór zagłuszył je... Berberys poszedł do nowego domku.. i sasanki odżyły To mocne rośliny
Takie z doniczek sadzę od razu do gruntu. Zawsze trochę cebula w dobrej ziemi się wzmocni.. ale jak zielone już zdechło całkowicie to raczej lepiej przetrzymać w chłodnym, przewiewnym i cienistym do jesieni. Jak możesz o to nie zadbać, to bezpieczniej od razu wsadzić w ziemie
Ten klon ładny tylko teraz.. nazwy nie znam Zapomniałam zapisać Klony nie lubią za sucho, a ten ma się świetnie na szczycie skalniaka, gdzie nie podlewany rośnie już kilka lat. Na wygwizdowie
Byłam dwa dni w ostatni weekend na działce. Jak na tę porę roku, w ogrodzie jest naprawdę ładnie. Kwitną wczesne cebulowe. Ucieszyłam się z przylaszczek, które pięknie zakwitły zaczęły też kwitnienie anemony greckie Blanda, które posadziłam jesienią. Mam nadzieję, że teraz kwiatków będzie więcej i dadzą się sfocić. Są niziutkie ale mają dosyć duże kwiatki. Zapowiadają kiepską pogodę na weekend, a ja chciałam przesadzać byliny, bo na bylinówce będą zmiany.
A to kwietniowe kwiatki. Niebiesko i biało i żółto.
Przedwczoraj kąpały się dzięcioły Ale zanim pozbieraliśmy aparat to poleciały
Od 4 rano ptaki urządzają straszne harce w ogrodzie.. a płycizna w kałuży to raj na ziemi. Małżeństwo kwiczołów ..