Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony 21:28, 14 kwi 2015

Do góry
Kasia, chyba nie myślisz, ze to wszystko ja Realizuję tylko plany i pilnuję budżetu. Ale ten ma jakieś przecieki chyba

Z ogrodowych prac budowlanych - powstaje nowa rabata, niestety nie może być szeroka, bo ograniczy ją wjazd, ale róze i lawenda się tam zmieszczą.

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 21:23, 14 kwi 2015

Do góry
Mam azalię japońską 'Karmesina Rose' podsadzoną dereniem kanadyjskim. Dereniowi, jak widać nie przeszkadza kwaśne podłoże, a jego wiosenne liście i kwiatki dają dobre tło azalii.

Mirkowy ogród (początki) 21:23, 14 kwi 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Do rozpoznania wysiana jako werbena patagońska ale coś mi nie pasują listki .

To na pewno ona, na poczatku tak wyglada, potem one smukleja i bardziej do werbeny juz podobne, tez malo nie wyplewilam rok temu, poczekaj inne ukorzenione podziwialam u mnie tylko patagonska i jak to z moich nasion, nie ma obaw
Mały ogród Kasi 21:22, 14 kwi 2015

Do góry
a łezka?- może jest ok . Ale warto mądrych zdań wysłuchać, człowiek się sam czasem na czymś zafiksuje i innej drogi nie widzi. No i trzeba pamiętać, że przestrzeń pomiędzy ziomozielonymi będzie wypełniona, chciałabym, osiągnąć efekt podobny, jak Danusia tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/418-rabata-w-przypudrowanym-rozu

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:21, 14 kwi 2015

Do góry
I mój mokry asystent od frontu

Magnolia stellata zaczyna otwierać pączki, ale dziwi mnie to że są jakieś jasno różowe, a dostałam ją w zeszłym roku jako białą No i co okazuje się, że to jednak stellata 'Rosea'

Grujecznik japoński obsypany malutkimi listeczkami

Wrzośce

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:20, 14 kwi 2015

Do góry
Kochani poniewaz dzis wpadlam na pomysl zeby rabate pod debem zrobic z roznych gatunkow traw tych wysokich i tych nizszych, moze pomozecie mi wyborze gatunkow? i jak je posadzic, obecnie sa tam 3 trawy pampasowe 1 ogromna 2 takie bidulki moze je polacze te marniutkie, rabata to polksiezyc, chcialabym aby rozmieszczenie bylo kaskadowe, pomozecie?

wymyslilam na szybko taka wizualizacjie, potrzebuje jedynie opinii czy to do siebie pasuje a moze cos zamiec?
kolejno trawy to:
2xTurzyca muskegonska
2xLiriope muscari Variegata
3xRozplenica japonska
3xmiskant cukrowy
2xtrawa papmasowa
10x owies wieczniezielony
4xkostrzewa Gautiera
9x turzyca buchanana

teraz podglad na polaczenie tej rabaty z tujami i hortensjami.
Nieforemny ogród na przodzie 21:18, 14 kwi 2015

Do góry
Wydłużyłam różankę ale na razie pusto, jutro jak pogoda pozwoli będzie sadzenie

Klon przeniosłam dziś...sama na bałagan nie patrzymy
Mały ogród Kasi 21:16, 14 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Moim skromnym zdaniem kulki pod hakuro mogą być. Ale zrobilabym je luźnej i wypelnila trawami czy innymi bylinami. Tak masz w innych częściach ogrodu. One będą rosły i i tak się kiedyś połączą. I wtedy też bedzie podobnie wszędzie.
A w tej lezce to w ogóle chcesz coś ruszać?
Niezły z Ciebie fryzjer. Tylko oprócz cięcia jeszcze wklejasz

Małgosia- tak dziś wieczorkiem na schodkach siedziałam i patrzyłam na to miejsce i doszłam do podobnego wniosku. Dosadzić kul w różnych wielkościach, gęsto ale nie na styk i coś pomiędzy. I nawet te poduchy trawiaste co ładniesze zostawić, będzie większe zróznicowanie kul. Teraz tylko buksy tanie w miarę upolować zostaje, z 5-6 sztuk na pewno.Albo i więcej

Nieforemny ogród na przodzie 21:12, 14 kwi 2015

Do góry
Weronika dzięki za słoneczko

Renia na wątku zastój ale w ogrodzie praca wre
Na dowód tego kilka migawek

Cebulki hiacyntów i tulipanków zostały wciętę chyba przez nornicę, zostało mi 50 % , kret też się przyczynił do strat

Mała rewolucja na wrzosowisku, rozplenice rozrosły się i zasłaniały wrzosy, zmniejszyłam sadzonki i poprzesadzałam i mam nadzieję że będzie ok
Klon dostał eksmisję bo mam w planie inne drzewo

Ogród przydomowy - Hosty 21:12, 14 kwi 2015

Do góry
Zmiany u mnie zachodzą powoli bo pracuje, saletre wapniową zastosowałem bo kiedyś Danusia pisała że stosuje zamienie. Trawnik powoli znika.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:12, 14 kwi 2015

Do góry
I po cięciu Miałam takiego asystentaMokry, bo oczywiście kąpał się w stawie

Jeszcze nie jest idealnie, ale cisy ładnie się zagęściły i już za 2 sezony myślę, że się połączą w łuk.

Tutaj też było małe cięcie

I szafirki też już zakwitły

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 21:11, 14 kwi 2015

Do góry
Żonkile się chyba przepylaja,w tamtym roku były czysto łososiowe, a teraz jakies pół-żółte są

I jeszcze żonkilkowo

Lawendowy zawrót głowy 21:11, 14 kwi 2015

Do góry
Troche reszty tego widoku

Hirutkowy raj:)) 21:11, 14 kwi 2015

Do góry
Krys napisał(a)

Pierisy

bardzo mi się podobają ale nie dochowałam się ich, zawsze mi wymarzły i zrezygnowałam
Ogród w Puszczykowie 21:10, 14 kwi 2015

Do góry
Warzywnik w trakcie urządzania

jeszcze jedną skrzynię muszę dostawić, wypoziomować, napełnić ziemią... Wysiewac warzywka już mus. A sił coraz mniej... Ufff
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:07, 14 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Zaglądam zobaczyc jak sie czujesz na tej emeryturze ale kwiatki też chętnie obejrzę.Pozdrówka.
Bożenko czuję się coraz lepiej, ale cały czas czekam aż się pogoda ustabilizuje, jest tak zimno a kwiatki oglądam codziennie i patrzę co nowego wyskoczyło ale z zimna stoją w miejscu

poznajesz tę roślinkę? trochę ją zimno przebarwiło

ściskam serdecznie
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:05, 14 kwi 2015

Do góry
Dobra, to teraz świeża porcja wiadomości z mojego zielonego królestwa. W miniony weekend wprawdzie mocno przeziębiona, nie oparłam się pokusie i poszłam do ogrodu, popracować ma się rozumieć Bo pogoda była po prostu wymarzona. Nikt i nic nie było w stanie zatrzymać mnie w domu

Akcja cięcia cisa 'Brzeg'

Przed, moje poczochrańce

I przy okazji pokażę mój patent na zabezpieczenie rabat przed ścinkami podczas cięcia, tym bardziej jest to istotne, że ta rabata przylega do nawierzchni żwirowej.

Podkładamy z obu stron, potem delikatnie składamy w rulon i fru do kosza

Ogród w Puszczykowie 21:05, 14 kwi 2015

Do góry
Hiacyntowy "szpaler"

Pissardi:

Moje ulubione tawułki - astilbe wychodzą nieśmiało

Domki czekają na lokatorów Chłopaki już się wykluwają z kokonów

Ogródek Iwony 21:02, 14 kwi 2015

Do góry
Po wczorajszym sadzeniu traw dziś wygrzewałam się w domu. Za to moja brygada w takiej pogodzie musiała pracować,abym w przyszłości mogła się cieszyć ładnymi widokami. Z okna wyglądało to tak:

A za stertą bloczków i żwirku rosną po prawej roślinki na rabacie. Pilnowałam panów, by przypadkiem im krzywdy nie zrobili.
Udaję, że tych widoków nie ma. Jeszcze troszkę. Jeszcze ...
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:01, 14 kwi 2015

Do góry
serby

i rabatki do przerobienia, tujki do cięcia

Nigra prawie prawie, ciut jeszcze za zimno

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies