Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:17, 28 kwi 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Widzę, że zaistniała potrzeba wyjaśnienia istoty gnojówek. Swoje do stosowania wiosennego czy nawet wcześniejszego robię późną jesienią. W ten sposób pozbawiam części azotu, natomiast wzrasta w nich poziom fosforu i wapnia, co widać szczególnie na nowalijkach. Termin 1 - 2 tygodniowy to zwiększona ilość bakterii wzbogacających glebę w mikroorganizmy, czyli naturalna produkcja EMów. Wylane /przez złośliwość/ na trociny przerobiły je w trzy czy cztery miesiące. Jak widać z nimi też trzeba trochę ostrożności.

Pozdrawiam

Rozumiem, 2 tygodniowa na glebę, 3 tygodniowa pod rośliny. Wiesz, że w tym roku ograniczam już nawożenie więc będą ciemne gnojówki
Muszę pamiętać abyśmy powrócili do tematu wczesnowiosennych gnojówek.
Cieszę się, że czuwasz!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:14, 28 kwi 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Oj jeszcze duuużo nauki przed nami

Ja dopiero wkraczam na tą ścieżkę. HT i OW zrobione W niedzielę i poniedziałek zamierzam olewać wszystkie rośliny
Fajnie Was mieć tu na forum i korzystać ze skarbnicy wiedzy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:09, 28 kwi 2017

Do góry
frezja napisał(a)

Niedługo specjalizację zrobisz w tym temacie

Oj jeszcze duuużo nauki przed nami
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:08, 28 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Nie jest leniwy, kto robi gnojówki.

Popieram

Fajnie Cię widzieć Tess
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:06, 28 kwi 2017

Do góry
Konieczki napisał(a)
Poli u mnie z lenistwa zawsze gnojowki taki ciemne

Ha, ha jak widac lenistwo w tym przypadku bardzo sie opłaca
Mój ogród pod górkę... 11:54, 28 kwi 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Kasiu, przykro mi z powodu drzew

Masz jakiś sposób na mrówki? U mnie też pełno tych czarnych...

Fajnie, że są też pozytywne wiadomości! Z ogrodem sobie poradzisz ale na to co za płotem nie masz wpływu, a tu taka miła niespodzianka i tylko niskie domki

Buziaki

Drzewa ciężko przeboleć, ale jest też w tym dużo mojej winy, że nie doglądałam i brakło mi wiedzy.

Mrówki będę atakować wszelkimi sposobami, czyli przy mrowiskach proszek, który zanoszą do mrowisk, po rabatach mąka kukurydziana, soda oczyszczona. Jutro robię wywar z wrotyczu i zamierzam cały ogród zlać i jeszcze rozrzucić na rabatach ten wrotycz z wywaru. Planuję zakup olejku lawendowego i miętowego, bo podobno też nie lubią i będę im robić aromaterapię. Zobaczymy, czy to da radę.
Dam znać.
Mój ogród pod górkę... 11:44, 28 kwi 2017

Do góry
Kasiu, przykro mi z powodu drzew

Masz jakiś sposób na mrówki? U mnie też pełno tych czarnych...

Fajnie, że są też pozytywne wiadomości! Z ogrodem sobie poradzisz ale na to co za płotem nie masz wpływu, a tu taka miła niespodzianka i tylko niskie domki

Buziaki

W Gąszczu u Tess 23:31, 27 kwi 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Dzięki za info o sąsiedztwie dla cisów. Nie wiedziałam, że i one nie lubią dotykania muszę pilnować swoje hortki aby nie kładły się na przyszły żywopłocik.

Pozdrawiam Tessiu

A nie ma za co. Mnie nie ubędzie, jak się swoimi doświadczeniami podzielę. Może to kogoś ustrzeże przed moim błędem. Bo ja niestety też nie wiedziałam i mam tego skutki

Przekwitłe kwiaty ciemiernika Nigra. Fajne, ale muszę je wyciąć niedługo, bo mi się znowu wysieją w ogromnej ilości.

I kaczeńce w oczku. Zapomniałam się pochwalić, że mam w oczku żabę. Nie żadnego kumaka, co robi kum, kum. Tylko jakiegoś wielkiego, czarnego i smukłego żaba, co robi breeek, breeek, breek. Fajnie, cieszę się. Tylko zachodzę w głowę, skąd się wziął???

Na Łowieckiej 22:37, 27 kwi 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Ilonko kochana Jak ja się cieszę, że jesteś! Brakowało mi naszych niedzielnych przedobiadowych rozmów

Musimy do tego wrócić
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:31, 27 kwi 2017

Do góry
Haniu, kwiatki z ID i SS możesz spokojnie usunąć.

Cudna wiosna u Ciebie Zieleń aż bije po oczach
Na Łowieckiej 22:27, 27 kwi 2017

Do góry
Ilonko kochana Jak ja się cieszę, że jesteś! Brakowało mi naszych niedzielnych przedobiadowych rozmów
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:58, 26 kwi 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Pamiętacie jak w tamtym roku debatowaliśmy nad gnojówkami? Ktoś, gdzieś wyczytał, że gnojówka jest dobra do użycia dopiero po 3 tyg.i powinna być klarowna, ciemna.
U mnie nigdy gnojówka nie robiła się tyle czasu, max. dwa tyg. i na rabaty.
W tym roku zrobiłam eksperyment.

Niedługo specjalizację zrobisz w tym temacie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:22, 26 kwi 2017

Do góry
Pamiętacie jak w tamtym roku debatowaliśmy nad gnojówkami? Ktoś, gdzieś wyczytał, że gnojówka jest dobra do użycia dopiero po 3 tyg.i powinna być klarowna, ciemna.
U mnie nigdy gnojówka nie robiła się tyle czasu, max. dwa tyg. i na rabaty.
W tym roku zrobiłam eksperyment.

Po prawej stronie jest gnojówka trzytygodniowa( prawie czarna, klarowna, wszystkie farfocle na dnie) po lewej dwutygodniowa( nie pieni się, jest zielonkawa i mętna).

Po odcedzeniu zmieszałam obydwie razem i po rozcieńczeniu podlałam cały ogród. Nie wiem dlaczego ale bałam się podlewać tą czarną Może kwestia przyzwyczajenia albo jakaś bariera w głowie...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:12, 26 kwi 2017

Do góry
Silvery kwitną a kły RB idą w górę

Hortki powoli zielenieją i widać coraz większe czosnki.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:07, 26 kwi 2017

Do góry
Ciut wiosny

Graby wysokie i niskie.

Szafirki po rewolucji trawkowej mocno przerzedzone...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:01, 26 kwi 2017

Do góry
Asiu, Beatki, Haniu odpowiedziałam u Was

Aga, cześć Od rana do wieczora w ogrodzie, więc jest ok.

Marku, witam Cię u mnie Wątek długi, nie nadrabiaj całego chyba, ze interesują Cię gnojówki to zapraszam dwa lata wstecz

Kasiu, trawki ładnie ruszyły, teraz czekam na słońce i wyższe temperatury aby ładnie rosły w górę

Marta, dziękuję! Nie ma co ukrywać, że przyjemnie czytać takie słowa ale jeszcze tyle pracy przed nami aby wycisnąć z tego terenu 110%możliwości, ze nie wiem czy plan pięcioletni to wszystko mieści Póki co działamy z kolejnymi elementami naszej ogrodowej układanki i cieszymy się z tego co mamy.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:54, 26 kwi 2017

Do góry
Reniu,Małgosiu, Amelko,Aniu, Martuś,Beatko, Olu,Mirko, Kasiu,Reniu,
mam nadzieję, że u Was mróz nie wyrządził większych szkód?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:52, 26 kwi 2017

Do góry
Juzia, Navi, Ewka,Olik, KAsiu, Ewik, Małgoś, Kami,Izuś, Angel,Aniu
wszystkie rośliny żyją i mają się dobrze Mróz był minimalny tylko -1 przez kilka godzin
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:49, 26 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Polinko, skończyłam czytać cały wątek. Dziękuję za wspaniałą lekturę. Dobrze, że należysz do ludzi, którzy lubią sobie zadawać pytania i poszukiwać odpowiedzi. Dzięki temu i ja skorzystałam z wypowiedzi Twoich i bywających u Ciebie osób. Moje ostatnie wizyty to wątek Oli- Leona, Nawigatorki i Twój. Serce się raduje. Jest potencjał, jest nadzieja.
Święta w górach miałaś cudowne.

Haniu, bardzo dziękuję za tyle miłych słów i cieszę się, że ta moja pisanina komuś się przydaje Lubię się uczyć, odkrywać nowości, eksperymentować.A jeśli ktoś jeszcze na tym skorzysta oprócz mnie to bardzo mi miło
Uwielbiam też czytać wątki na których poza pismem obrazkowym można się czegoś dowiedzieć od bardziej doświadczonych-dlatego też tak często jestem u Ciebie
Ogrody Oli i Navi należą do jednych z moich ulubionych-dziewczyny to wzory pracowitości i potwierdzenia, że chcieć to móc.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:24, 26 kwi 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Aniu, do T. jednak nie jade. W M. będę jutro i w piątek. Jak będziesz miała czas w któryś z tych dni to zapraszam Chyba, że prognozy deszczowe się nie sprawdzą to będę jeszcze w któryś dzień w środku tyg.

Buziaki
Poli musimy sie zgadać na inny termin bo mam urwanie głowy ze wszystkim....Doba za krótka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies