Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:58, 05 maj 2015

Do góry
Olili napisał(a)
A runianka od Ciebie ,niektóra pieknie sie podniosła,inne ,te większe leżą sobie...Chyba chcą odpocząć ale myślę ,ze i one puszczą nowe listki

One maja wzmocnić kłącza, zielone można w większości skrócić.. Z dobrych i rozwiniętych kłączy urosną dorodne runianki.

Wczoraj przesadziłam kilka werben.. wysokie, powyżej kolana, nawet do wysyłki sie nie nadają bo za wysokie. Zapomniałam podlać. i wiszą smętnie.. dziś dostały wody i zobaczymy czy przeżyją .

Pytałaś gdzie mam piwonie, mam je wszędzie. One się komponują dobrze z bylinami, iglakami.. i z powodu piwonii dziś mało nie dostałam zawału!!!

Chciałam z samowyzwalacza zrobić foto piwonii dla BOgdzi jak już wysoka, mi powyżej tyłka...a przy okazji tobie gdzie rośnie..
Ustawiam aparat na skalniaku a tu słyszę syk żmiji obok ucha i oka przy aparacie..
Poderwałam się jak oparzona.. i zobaczyłam ostanie 20 cm ogona zaskrońca. Wygrzewał się na szczycie skalniaka.
Piwonia mi sięga prawie do pasa.. foty dla porównania nie ma z powodu wyżej..

U mnie wszytko się wygrzewa, nie tylko zaskrońce.. wszystkie okoliczne koty też.. były bezczelne, ale jak nie ma Everesta to już wogle bezczelne do granic możliwości.. Nie dość że polują na ptaki, to mi srają w piasku i każda trawka osrana.. a śmierdzi to że szlag.

Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 10:54, 05 maj 2015

Do góry
Obiecane zdjecia, robione w lekkim pośpiechu .....

Zakochalam sie....

Czosnki juz za moment zaczną rozkwitać.....

Mam nadzieje ze ze srebrnymi dodatkami beda wyglądały jeszcze lepiej.....

Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:48, 05 maj 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)

pozwolę sobie odpowiedzieć za Anię może klapsa nie dostanę,

z tego co czytałam na forum to cebulowe zasilamy azofoską,
w momencie wychodzenia cebulek ...chyba w lutym to robiłam

Ja nie nawożę bo już na to mi zawsze czasu braknie

Prawidłowo nawozi się zaraz po ruszeniu wegetacji, ale temperatura musi być dodatnia, bo jak zimno to i tak rośliny nie skorzystają z nawozu.
Potem jak tworzą się pąki i po przekwitnięciu.

I oczywiście zostawiamy jak najwięcej liści do zaschnięcia (żółknięcia), bo żadne nawożenie nie odżywi cebuli tak dobrze jak liście.

Angeliki drugi sezon kwitną bez nawożenia.. i nawet jest ich sporo..

U BusyBee w ogródku... 10:42, 05 maj 2015

Do góry
jak patrzę na to zdjęcie

to właśnie tak to widzę jak napisałam wyżej...

albo...

.... linie proste ))
w tej najdalszej części na oko wychodzą dwa kwadraty, potem linia przed tujami kończąca się kwadratem z bukiem, ale symetrycznym z tym pierwszym po przeciwnej stronie )) no ale wtedy trzeba też wyprostować tą widoczną rabatkę po lewej (z berberysem).

No to sobie popisałam
...a koncepcja pewnie już wybrana

Pozdrawiam lecę do roboty
Ogród na Opak 10:32, 05 maj 2015

Do góry
tulipany doble beauty of apeldoorn, narcyzy cheerfulness i szafirki latifolium ( niestety nie wszystkie tulipany okazały się być te co powinny)

U BusyBee w ogródku... 10:30, 05 maj 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

Wklejam skan działki, żeby można było zobaczyć jak to wygląda...

i jeszcze taki- z wymiarami...

Patrzę, patrzę i nadal optuję za opcją "półkola spłaszczonego" ))) tylko jak to opisać ))) spróbuję
Patrząc od lewej do prawej czyli zaczynając od tej linii rabaty po lewej (przy ścieżce) zrobiłabym zamiast wklęśnięcia przy A półkole w kierunku T, ale o wiele płytsze (będzie więcej miejsca na nowe nasadzenia w tym miejscu), a przy T właśnie nie robiłabym tego wybrzuszenia w kierunku domu - tylko łagodnie ciągnącą się linię, która na wysokości buka znowu odchodziłaby półkolem w prawo, bardziej w kierunku domu lub czegoś co tam jest dalej.
W ten sposób po dwóch stronach symetrycznie przy drzewach zyskasz miejsce na nowe nasadzenia poniżej a na środku ciut dalszą perspektywę z okna

Idę jeszcze raz zobaczyć zdjęcia
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:28, 05 maj 2015

Do góry
babka napisał(a)

Łącze się w bólu kawał roboty za Tobą, za chwilę będziesz mogła wrócić na hamak i patrzeć jak trawa kiełkuje
Swoją drogą całe dnie w ogrodzie - marzenie...
Ogród w cieniu brzozy 10:26, 05 maj 2015

Do góry
Aniu, też tak myślę, ale głowię się czy to jakiś zapomniany korzonek piwoni, a może z nasion? Kiedyś coś próbowałam wysiewać.
Karolu, dzięki.

Ewo
, cieszę się i dobrze piszesz, w końcu korzeni trochę straciła.

Mirko, muszę zaglądnąć co tam wymyśliłaś.

Przemku, do takich samych wniosków doszłam jak zaczęłam oglądać te siatki plastikowe, zobaczymy jak to się sprawdzi, jeszcze tylko problem ślimaków z góry jakoś ogarnąć. Fotka moich żeniszków.

Aganiu, jesteś ogrodnikiem więc cierpliwość masz, ja się tak zrywam co kilka lat, później mam dość, odpoczywam i za jakiś czas znowu mi się chce. Ważna jest dobra ziemia do wysiewów i rozsad plus podlewanie.
Moja magnolia Lennei Alba.

Moje wyzwanie 10:21, 05 maj 2015

Do góry
majowo!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:20, 05 maj 2015

Do góry
Kształt kolor wszystko mnie w tych drzewach zachwyca

I Percy aaaaa zaczyna

Ogród na glinie 10:19, 05 maj 2015

Do góry

ten widok jest ładny, rzeczywiście kulki proszą o kolor
Ogród na glinie 10:18, 05 maj 2015

Do góry

Ogród na glinie 10:17, 05 maj 2015

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:12, 05 maj 2015

Do góry

Ogród na glinie 10:11, 05 maj 2015

Do góry

w tym moim kolorowym misz maszu kulkowisko chyba też musi być kolorowe
Ogród na glinie 10:09, 05 maj 2015

Do góry

Ogród w Puszczykowie 10:09, 05 maj 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
I jeszcze widoczki nocne

Księżyc spadł Ci na rabatkę? Ślicznie
Ogród na glinie 10:08, 05 maj 2015

Do góry

Ogród w Puszczykowie 10:07, 05 maj 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
kanciki "się robią"

O żesz.... Ale kanciorki... Świetne u Ciebie te kanciki "się robią". Żyleta. Szacun
Rozpoznawanie roślin domowych 10:05, 05 maj 2015

Do góry
Witam. Dostaliśmy z narzeczonym mieszkanie po jego babci. Babcia zostawiła kwiatki doniczkowe (4 różne rodzaje), o które ja niestety nie potrafię zadbać Nie znam się na kwiatach, nie wiem jak często dane kwiatki należy podlewać i jak się nimi należycie zajmować.
Poszperałabym w internecie, ale niestety nie wiem, jakie nazwy noszą te kwiatki, więc cięzko mi znaleźć porady odnośnie ich pielęgnacji. Bo wiem tyle, że o różne rodzaje kwiatów należy w inny sposób dbać.
Proszę o pomoc (nazwy moich kwiatów, a może i jakieś porady odnośnie ich pielęgnacji) Niektóre z kwiatków zaczynają umierać...

Pierwszy kwiatek - to "coś" żółte na doniczce i ziemi, to pleśń? Muszę przesadzić kwiatek?

Drugi kwiat - duży. Postawiliśmy go za telewizorem, w kącie. Kąt był pusty, a kwiatek ładnie tam wygląda. Ale czy przez to nie schnie? Czy może tak stać? Dodam jeszcze, że kwiatka raz źle postawiliśmy i się nam przechylił. Tą ziemię, która się z donicy wysypała, wsadziałam spowrotem do doniczki i uzupełniłam ziemią, którą miałam w domu (znalazłam w kuchni doniczkę, w której była tylko ziemia, bez kwaitka - użyłam jej). Ziemia w kwiatku jest teraz sucha. Nie śmiejcie się ze mnie proszę - jestem "zielona" w tych sprawach

W trzecim kwiatku poodpadało wiele liści, niektóre sama pokrywałam, bo były ususzone. Puste suche badyle, z których kwiatki wyrastają, tez wyrwałam. Może zrobiłam źle? Teraz kwiatek wygląda nieco... dziwnie.

Czwarty kwiatek - bo bokach doniczek, są szczeliny. Ziemia układa się tylko w środku doniczek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies