Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

lorak 09:10, 16 maj 2015

marbrz dodaje zdjęcia całego trawnika teraz możesz porównać zdjęcia wcześniejsze może teraz uda ci się odpowiedzieć dlaczego niektóre liście trawy zaczynają usychać od góry z zdjęć całości nie widać żółtych placów na trawie ale gdzie nie gdzie z bliska widać dlatego wcześniej załączyłem zdjęcia z bliska
No i jeszcze jedno pytanie
Czy mogę trawnik posypać nawozem yara mila complex nic się nie stanie młodej trawie ? po tym zabiegu chciałem jeszcze dosiać trawy
zdjęcia przed koszeniem

po skoszeniu

kubowka 13:05, 16 maj 2015

Zabieram się za reanimacje trawnika, wkrótce napiszę o jego rezultatach.
Czesio 14:24, 16 maj 2015

Witajcie,
mój trawnik ma już ponad rok więc już chyba czas by pisać w tym wątku.
W trawniku moją uwagę przykuł jeden rodzaj trawy, który występuje rzadko i zastanawiam się czy jest to pożądany gatunek?
Tworzy on dość grube, twarde łodygi oraz kwitnie i tworzy kępy
Siałem mieszankę Barenburg Shadow gazon.
Wyrywać to, czy zostawiać?

umcus 16:54, 16 maj 2015

Cześć

Mamy problem ze swoim trawnikiem Trawnik założony na pod koniec zeszłego września. Mieszanka traw Agro-nas. Sąsiad się śmiał, że najładniejszy trawnik z całej wsi mamy. I faktycznie, zielony był jak żaden inny. W tym roku zrobiło się gorzej. Tutaj jak wyglądał 16 kwietnia przed pierwszym skoszeniem w tym roku:

Po tym rzuciliśmy nawóz do trawników Westlanda Grow Sure 3 w 1. Na pewno była lekko przekroczona dawka, bo nawoziliśmy "z ręki". Co tydzień jest koszony nową kosiarką na jakieś 4 cm. W serwisie mówili, że nóż ostry, ale kto ich tam wie Po dzisiejszym koszeniu wygląda to tak:

Oprócz tego mamy problem z plamami, tutaj to juz tak ekstremalnie widać:

Być może to miejsce było kiepsko podlewane.

Jak zacząłem czytać, to sam już nie wiem, czy mam ostry nóż, czy nie. Trawa wygląda, jakby była rwana, nie ścinana. A to jest nóż:

Chętnie posłucham jakiś rad, co zrobić, by żyło nam się lepiej z trawnikiem
mir_bks 21:04, 16 maj 2015

Witam wszystkich, chciałbym się poradzić odnośnie trawnika. Chodzi o dwa kawałki przed domem na których chcę położyć trawę z rolki. Na tym większym były jakieś rośliny i zasypane wszystko tymi kawałkami kory nie wiem jak to się nazywa ,ale było tam mniej chwastów niż w tym mniejszym kawałku . Przekopałem to i powyrywałem wszystko jescze troche grudek do wyzbierania i wykopać pozostałośc po dwóch płytach jakie tam były. Teraz nie wiem czy sypać już jakiś torf i rozwijać trawę ? Trochę się pospieszyłem chyba bo powinienem pierw spryskać te chwasty ,a potem wyrywać i przekopać. Nie chce mi się czekać teraz kolejne dwa tygodnie jak wyrosną chwasty i kolejne dwa tygodnie po opryskaniu Roundupem. Mógłby mi ktoś poradzić co robić ?

Dziękuje i pozdrawiam

marbrz 21:58, 16 maj 2015

@lorak- powiedz ile sypnąłeś tej saletry i na jakiej wielkości trawnik, bo sadzę ze mogłeś przegiąć dość mocno. Saletra azotowa zawiera 34 % azotu (to dość dużo) a być może twoja gleba aż takiej dawki nie potrzebuje. Yara complex ma zrównoważony skład więc bylo sypać najpierw ją, a slaterę ewentualnie wapniową bo przy korze masz kwaśniejszą glebę. W całości wygląda to lepiej niz na zbliżeniach choć widać duże placki. Dosiewaj wszędzie gdzie sie da i przykrywaj ziemią. Doradzam każdemu kto nie chce mieć problemów by zaczynał cała zabawę od analizy gleby, wtedy 90 % problemów odejdzie w niepamięć. Mnie przeknał Waldek i dzięki niemu mam nie tylko soczystą zieleń ale sporo zaoszczędzonej kasy na nawozach.

@ czesio- to jest wiechlina łąkowa i staraj się ją regularnie wyrywać, bo rozsieje się po trawniku. Nie ma na to żadnych inych metod. Wyrywa się łatwo.
umcus 09:03, 17 maj 2015

Po wczorajszym koszeniu i polaniu wodą, jeszcze dziś z rana pokropiło i wygląda to tak:

Widać takie ciemniejsze zielone miejsca, które z bliska wyglądają tak:

Natomiast reszta trawnika wygląda tak:

Co mam zrobić z tymi uschniętymi źdźbłami? Trzeba to wszystko wygrabić?

Jak rozumiem, te ciemniejsze miejsca mają dość nawozu, a cała reszta za mało. Rzucaliśmy ten nawóz Westlanda długo działający, prawdę mówiąc mam wrażenie, że zaczęły się problemy z trawnikiem odkąd go użyliśmy. Wtedy też zaczęliśmy kosić nową kosiarką. Przed każdym koszeniem trawa wygląda lepiej, następnym razem chcę skosić poziom wyżej, może to coś da.

A miało być tak pięknie
marbrz 13:41, 17 maj 2015

Umcus- Tawój trawnik jest skarajnie niedożywiony, co widać po kolorze i wzroście. Widok wierzchów trawy po koszeniu może mieć 2 podłoża. 1 to chyba jednak tępe noże, a 2 to właśnie stan trawy wynikający z niedoborów odpowiednich pierwiatków, gdzie efekt po koszeniu może być podobny do tego ze zdjęcia. Daj sobie spokój z super długodziałającymi nawozami markowymi za dziesiątki zł, a co i jak teraz z tym zrobić przeczytasz w moim podpisie.
Porównaj sobie kolor zieleni z fotografią z cienia zrobioną przed chwilą.
ewcia2015 16:56, 17 maj 2015

Witam.
Jestem nowa na forum, więc liczę na wyrozumiałość i pomoc forumowiczów.
Trawę posialiśmy ok 3 kwietnia tego roku. Z małymi oporami ale w końcu zaczęła wschodzić. Ziemia pod trawnik może nie była najlepsza, ale trawka rosła i miała piękny, soczyście zielony kolor. Miło było patrzeć.
Kiedy miała ok 5cm przestała rosnąć więc poradzono nam podsypać ją saletrzakiem ale nie więcej niż 6 kg na 600m2 trawnika. Zaczęło padac więc nawóz szybko się rozpuścił. Było to ok 25 tygodnia temu. Trawa powinna rosnąć jak szalona a tu nic. Kilka dni temu zaczęły pojawiać się coraz jaśniejsze plamy aż w końcu żółte. Żdżbła żółkną od góry.
Co robić? Zostawić ją w spokoju? Może jednak to bardzo słaba ziemia, więc dać jej nawozu? Nie była jeszcze koszona bo jakoś do tych 10cm nie może dorosnąć. Załączam zdjęcia tej lepszej części trawnika bo reszta to poprostu masakra. Będę wdzięczna za rady.
Gardenarium 17:51, 17 maj 2015

Czesio napisał(a)
Witajcie,
mój trawnik ma już ponad rok więc już chyba czas by pisać w tym wątku.
W trawniku moją uwagę przykuł jeden rodzaj trawy, który występuje rzadko i zastanawiam się czy jest to pożądany gatunek?
Tworzy on dość grube, twarde łodygi oraz kwitnie i tworzy kępy
Siałem mieszankę Barenburg Shadow gazon.
Wyrywać to, czy zostawiać?

Nie podejrzewam żeby w mieszance któą zakupiłęś w sklepie były te niepożądane nasiona, Podejrzewam groźną chwatsnicę jednostronną. Trudno jej się pozbyć. Prawdopodobnie jej nasiona były w glebie (jeśli nawoziłeś ziemi na uzupełnienie) lub rosły sobie chwasty przed posianiem. Jeśli lałeś herbicydem przed założeniem trawnika, na nasiona to nie działa i wzeszły razem z trawnikiem. Współczuję bardzo, wyrywaj ręcznie i nie dopuszczaj do wysiania tego chwastu.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies