Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe przygody 21:58, 04 maj 2015

Do góry
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:51, 04 maj 2015

Do góry
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:50, 04 maj 2015

Do góry
TeresaSz napisał(a)
Anetko czy możesz napisać konkretnie jakie inne rośliny masz posadzone wśród tulipanów. To morze kwiatów za jakiś czas zniknie i co dalej???

inna rabata

długo z tym schodzi... ale jak widać tam gdzie tulipany głównie trawy bujają się później
Zielona odskocznia 21:49, 04 maj 2015

Do góry
Hogata napisał(a)
No i tulipanki królują
Angeliny nareszczie

ależ pięknie, po prostu pięknie, w moim ulubionym kolorze, nawet dom mamy w tym samym kolorku
Czy te tulipany kupowałaś na sztuki czy zamawiałaś hurtowo? jeśli masz sprawdzonego dostawce daj proszę linka na prywatnego. dzięki
ale musiałaś się napracować, SZACUN
Rododendronowy ogród II. 21:48, 04 maj 2015

Do góry
Jeszcze sie takie zdjecie przyplątało.Wklejam jak tak duzo zdjec chcecie.

Rozsiały sie jak chciały.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 21:48, 04 maj 2015

Do góry
Joaska napisał(a)
Plan rabaty ... tylko się nie śmiać ...
ma 2,5m x 7m
te czarne kropy to brzozy

[/quot]
Joasiu, zawsze to juz coś

wielkość tej rabaty zbliżona do tej mojej z perowskią

czytam co planujesz na niej...jak dla mnie to trochę dużo tych gatunków...u mnie jest berberys, perowskia, żurawki, bergenia i sesleria, ..i moim zdaniem jest wystarczająco....

ale mną się zupełnie nie sugeruj...to porównanie tak tylko dla lepszego zobrazowania

i znów analizuję to co napisałaś wcześniej i tak sobie myślę, że trawy dałabym na tył, ale chyba tylko jeden rodzaj...
i widzę kulki bukszpanowe zatopione w plamach bergenii przenikającej się z żurawkami (plama bergeni, obok plama żurawek)...ale jakoś mi to z tymi brzózkami nie gra
bardziej za to mi grają trawy, jeżówki, szałwie i ew. te kule z bukszpana

ale ja się nie znam
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:48, 04 maj 2015

Do góry
Iwona jak jesteśmy przy bukach to dzisiaj wyciąłem dolne gałęzie w Purpurea Pendula- (w tym 5metrowym) i w młodych Purple Fountain jutro zrobię fotki
to dla zachowania ich szczupłej sylwetki a w młodszych dodatkowo żeby siły witalne szły w górne partie a nie w to co będzie leżało na ziemi i za parę lat trzeba będzie i tak wyciąć

były buczki to teraz klony i kloniki

Ogrodowe przygody 21:47, 04 maj 2015

Do góry

Pszczelarnia 21:46, 04 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I obiecana magnolia loebn. 'Leonard Messel', początek kwietnia OB Wrocław:

I pięknie kwitły pierisy, jak nigdy!

Dziękuję za zdjęcie L. Messel. Podoba mi się jej pokrój, moja na razie młoda i stoi w miejscu.
Pozwolę sobie na małe sprostowanie: na 3. zdjęciu jest skimmia.
Do K. B. wybieram się na kiermasz sadzonek za kilka tygodni.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:43, 04 maj 2015

Do góry
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 21:42, 04 maj 2015

Do góry
w tulipanowym szale takich nie widzialam u nikogo to pokażę

i jeszcze taki, jak peonia, kwitnie juz chyba ze 3 tyg !

i jeszcze panoramka ze zdewastowanym trawnikiem ktory prosi o skoszenie (moze jutro)

Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 21:42, 04 maj 2015

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Dlaczego bluszcz ma zniszczyć siatkę, ładniejszy bluszcz niż siatka.

Skarabeuszu, widzialam u koleżanki kilkuletni i rzeczywiście monstrum, mam wrażenie ,że zaraz ogrodzenie runie, wiesz pewnie, że zdecydowałabym się na zimozielony bluszcz, ale jak sama trafnie zauważyłaś, to nie jest 5 m tylko 100 m do obsadzenia, to na bluszcz zdecydowanie za dużo nie okiełznam go. Źle zrobiłam, że posadziłam te thuje co 90 cm, mogłam co 50 i już coś byłoby widać...
Mówiąc o kroplówce, myslisz o nawadnianiu? Mam tam poprowadzony wąż.
Dzięki za zainteresowanie
Ogrodowe przygody 21:41, 04 maj 2015

Do góry
Dziś posadziłam większość roślinek, w tym werbenę i stipę. Czekam na deszcz to lepiej wystartują. Jeżówki trafiły na nową rabatę dołączyłam resztki stipy. Wypróbowałam elektryczne nożyce do żywopłotu, nawet nawet muszę nabrać wprawy.
Dziękuję za miłe wpisy, po sezonie tulipanowym zrobię podsumowanie odmian więc będzie można porównać co i jak. Nie pamiętam czy pisałam, ale zauważyłam, że cebulki Leroy gorzej rosną, te z Biedronki, Lidla i ogrodniczego bez zarzutu nawet 2 sezon.
Małymi kroczkami do celu... 21:41, 04 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
A oto mój dzisiejszy nabytek Uwielbiam berberysy

Słodziutki ten dzisiejszy nabytek
Paula, a co to za szkółka w Brzeznej?? Fajna jakaś?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:39, 04 maj 2015

Do góry
Witam Was kochani. Pewnie wszyscy do zmroku siedzicie na rabatkach ja jedną taką właśnie dziś doprowadzilam do jako takiego porządku i mam do Was pytanie - co mogłabym dosadzić na te moje rondo o średnicy ok 2 m? Chciałabym roślinki na stałe bez konieczności wykopywania bo chcę to miejsce wysciolkowac korą. Na środku róża w kolorze białym i ona musi tam pozostać. Niezapominajki same się wysiały mogę je przenieść. Nie wiem co robić z wrzośccem, zostawić go czy nie, w.sumie to ładnie się już rozrósł. Planowałam na samym obrzeżu posadzić lawendy jako najniższe piętro. Dalej za nimi może jakaś niewysoka trawa, może jeżówka ale jaki kolor. Nie bardzo wiem co do tej róży będzie pasowało. Miałam też pomysł aby dookoła posadzić róże miniaturowe, ale nie wiem co bedzie najlepszym rozwiązaniem. To miejsce widoczne jest od wejscia do domu bardzo mi zalezy aby ladnie wygladalo. Pomożcie proszę
Ogródek Iwony 21:39, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

a tutaj twój:

Chyba ciężko porównać, czy to ta sama odmiana buka

To może być buk 'Purple Fountain'
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:39, 04 maj 2015

Do góry
Ogródek Iwony 21:33, 04 maj 2015

Do góry
Napisałam do Zbyszka:
Zbyszku, mam prośbę. Czy mógłbyś zerknąć i spróbować rozpoznać buki?
Jeden Gold, drugi Purple, tylko jaka to odmiana?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/833-buk-pospolity-fagus-sylvatica?page=42
Wiem, ze na bukach się znasz. Mój Dawyck Purple jeszcze nie wypuścił listków i nie umiem porównać. Pozdrawiam
ZbigniewG napisał(a)
Iwona trochę się zasiedziałem w ogrodzie i z tego co widzę Sebek już sprawę załatwił pierwszy raczej na pewno Dawyck Gold a drugi ani nie pendulowaty ani nie kolumnowy, chociaż czasami kolumnowe w młodości przy bardzo dobrych warunkach wyrastają na takie chwiejne witki więc może to być Dawyck Purple po dopalaczach

dzisiejsze jak na zamówienieDawyck Gold ........................................................................................Rohan Obelisk

Ewa, może to ci pomoże?
Garden Party 21:32, 04 maj 2015

Do góry
Widok z tarasu, las za domem -cudo i wielka niewiadoma !
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:28, 04 maj 2015

Do góry
TeresaSz napisał(a)
Anetko czy możesz napisać konkretnie jakie inne rośliny masz posadzone wśród tulipanów. To morze kwiatów za jakiś czas zniknie i co dalej???
oj to trudne bo musiałabym wymieniać wszystkie rośliny a rabaty naprawdę są pełne...
ta sama rabata

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies