ależ pięknie, po prostu pięknie, w moim ulubionym kolorze, nawet dom mamy w tym samym kolorku
Czy te tulipany kupowałaś na sztuki czy zamawiałaś hurtowo? jeśli masz sprawdzonego dostawce daj proszę linka na prywatnego. dzięki
ale musiałaś się napracować, SZACUN
Iwona jak jesteśmy przy bukach to dzisiaj wyciąłem dolne gałęzie w Purpurea Pendula- (w tym 5metrowym) i w młodych Purple Fountain jutro zrobię fotki
to dla zachowania ich szczupłej sylwetki a w młodszych dodatkowo żeby siły witalne szły w górne partie a nie w to co będzie leżało na ziemi i za parę lat trzeba będzie i tak wyciąć
Dziękuję za zdjęcie L. Messel. Podoba mi się jej pokrój, moja na razie młoda i stoi w miejscu.
Pozwolę sobie na małe sprostowanie: na 3. zdjęciu jest skimmia.
Do K. B. wybieram się na kiermasz sadzonek za kilka tygodni.
Skarabeuszu, widzialam u koleżanki kilkuletni i rzeczywiście monstrum, mam wrażenie ,że zaraz ogrodzenie runie, wiesz pewnie, że zdecydowałabym się na zimozielony bluszcz, ale jak sama trafnie zauważyłaś, to nie jest 5 m tylko 100 m do obsadzenia, to na bluszcz zdecydowanie za dużo nie okiełznam go. Źle zrobiłam, że posadziłam te thuje co 90 cm, mogłam co 50 i już coś byłoby widać...
Mówiąc o kroplówce, myslisz o nawadnianiu? Mam tam poprowadzony wąż.
Dzięki za zainteresowanie
Dziś posadziłam większość roślinek, w tym werbenę i stipę. Czekam na deszcz to lepiej wystartują. Jeżówki trafiły na nową rabatę dołączyłam resztki stipy. Wypróbowałam elektryczne nożyce do żywopłotu, nawet nawet muszę nabrać wprawy.
Dziękuję za miłe wpisy, po sezonie tulipanowym zrobię podsumowanie odmian więc będzie można porównać co i jak. Nie pamiętam czy pisałam, ale zauważyłam, że cebulki Leroy gorzej rosną, te z Biedronki, Lidla i ogrodniczego bez zarzutu nawet 2 sezon.
Witam Was kochani. Pewnie wszyscy do zmroku siedzicie na rabatkach ja jedną taką właśnie dziś doprowadzilam do jako takiego porządku i mam do Was pytanie - co mogłabym dosadzić na te moje rondo o średnicy ok 2 m? Chciałabym roślinki na stałe bez konieczności wykopywania bo chcę to miejsce wysciolkowac korą. Na środku róża w kolorze białym i ona musi tam pozostać. Niezapominajki same się wysiały mogę je przenieść. Nie wiem co robić z wrzośccem, zostawić go czy nie, w.sumie to ładnie się już rozrósł. Planowałam na samym obrzeżu posadzić lawendy jako najniższe piętro. Dalej za nimi może jakaś niewysoka trawa, może jeżówka ale jaki kolor. Nie bardzo wiem co do tej róży będzie pasowało. Miałam też pomysł aby dookoła posadzić róże miniaturowe, ale nie wiem co bedzie najlepszym rozwiązaniem. To miejsce widoczne jest od wejscia do domu bardzo mi zalezy aby ladnie wygladalo. Pomożcie proszę
Napisałam do Zbyszka:
Zbyszku, mam prośbę. Czy mógłbyś zerknąć i spróbować rozpoznać buki?
Jeden Gold, drugi Purple, tylko jaka to odmiana? https://www.ogrodowisko.pl/watek/833-buk-pospolity-fagus-sylvatica?page=42
Wiem, ze na bukach się znasz. Mój Dawyck Purple jeszcze nie wypuścił listków i nie umiem porównać. Pozdrawiam