Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 11:19, 10 kwi 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)
Jestem zła

Może nie będzie tak źle...

Nie będzie tak źle. Tulam mocno, podziwiając awatarek

Uśmiechnij się
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:08, 10 kwi 2015

Do góry
Witam,

Mam prośbę - zaczynam działac ogródkowo (czego szczerze nie lubię - liczę, na to że za sprawą ogrodowiska pokocham).

W pierwszej kolejności chciałam zacząć od obsadzenia wzdłuż biegnących murów gabionowych - są z dwóch stron wjazdu.

Myślalam o hortensji limelight ale tak żeby tworzyła coś w rodzaju zwartego zywopłotu.

Jednak nie wiem czy to ma sens - czy roślina nie jest "za lekka".
Z drugiej strony murów jest dość spora wysokość - są zrobione dodatkowe mury z gabionów ale z powodu dziecka chciałam czymś to jeszcze obsadzić i zabezpieczyć.

Chyba, że jakiś zielony żywopłot? z czego? thuje?
coś zwartego żeby nie było szans przejścia go - tak to chyba bym widziała.

Dziury w trawniku 10:37, 10 kwi 2015

Do góry
W kilku miejscach jest coś takiego
Dziury w trawniku 10:36, 10 kwi 2015

Do góry
Z dalszej perpektywy
Kolorowy ogród na piasku 10:34, 10 kwi 2015

Do góry
viva napisał(a)

Witaj Kasiu Okazuje się, że nawet na piachu może coś wyrosnąć

Mam śmiałka, o którego pytasz już kilka lat nie zauważyłam aby się u mnie rozsiewał. Może u mnie się nie rozsiewa, bo jest sucho? Nie wiem ale siewek żadnych nie widziałam.
Nie pokłada się, po deszczu wiechy lekko przechylają się ale nie kładą.
Bardzo wcześnie startuje wiosną i wcześnie zakwita.

Tak wygląda teraz. Przycięty wysoko, bo śmiałki w tym roku ruszyły już w zimie i szkoda mi było obcinać młodych listków.

A tak wyglądał końcem czerwca ubiegłego roku

to dobra wiadomość dla mnie, Domi pisała że się rosiewał tak że walczyla z nim dwa lata, napisałam do sprzedawcy traw - powiedział że jak jest wilgotno może być problem - potweirdzałyby się jego słowa

Dziękuję Ci - lubisz go ? ile lat go masz, czy zauważyłaś e się "strzeje" albo coś ?
Dziury w trawniku 10:33, 10 kwi 2015

Do góry

Tu wielkość dziury w porównaniu z butem.
Dziury w trawniku 10:30, 10 kwi 2015

Do góry
Witam bardzo serdecznie i proszę o pomoc!
Trawnik jest 1,5 tygodnia po wertykulacji. Pojawiły się na nim dziury 1-1,5 cm i obejmują CAŁY TRAWNIK!
Nie wiem co to jest. Zauważyłam też że obok tych dziur kręcą się mrówki ale nie wychodzą bezposrednio z dziur. Dziury są tak idealnie równe jakby mi ktoś dodatkowo przeprowadził aerację trawnika szpikulcem o średnicy 1 cm
Moje pytanie: co to jest? Czy są to mrówki czy coś innego? i jak z tym walczyć? Czym posypać lub opryskać?
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 10:25, 10 kwi 2015

Do góry
Witajcie po dluższej przerwie.

jesienia na 2 rózanecznikach znalazłam takie nadgryzienia:

nie wydaje mi sie, że to opuchalki, bo sa to takie wyjedzenia a nie wgryzienia w liście, zreszta w ziemi nic nie znalazłam.
Natomiast znalazłam niedużą czarną dżdżownice, która siedziała na jednym z liści. cóz to mogło być?

w tym roku juz nie widzę żarłoków, bgo oglądam dokładnie te roslinki

miłego dnia
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 10:17, 10 kwi 2015

Do góry
Tulipki i czochy

Ogród w cieniu brzozy 10:10, 10 kwi 2015

Do góry
W podziękowaniu za życzenia i witając nowych gości Karola i Agnieszkę, fotki.

Przemku, no pech z tym LM, że też wcześniej tam nie zaglądneliśmy, mi ostatniego udało się kupić.
Renato z pracami teraz wolniej, jestem przeziębiona, a róże nie przyszły, nigdy tak długo nie czekałam, podobno jeszcze nie wszystkie są, zobaczymy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:09, 10 kwi 2015

Do góry
Malgosik, dziękuję ci za zainteresowanie .

Z tą rabatą narysowana przez Danusię jest ten problem, że tam mogło być nawet do 1,5 m szerokości, a ja mam max 90cm Nie zmieszczę tyle roślin. Do tego na część rabaty może zimą spadać śnieg, z boku tak to wygląda:

Czy na miłorząb mariken nie jest tam za wąsko i czy nie jest to za blisko fundamentów?
Między oknami jest doprowadzony gaz, tam trzeba ostrożnie z roślinami o silnych korzeniach.

O hortensji Bobo nie słyszałam - dziękuję za sugestię, faktycznie miniatura będzie lepsza na to miejsce, niż duża bukietowa .

Proszę o jeszcze!!!
Słoneczny ogród słonecznej safikey 10:02, 10 kwi 2015

Do góry
powoli wracam do pisania

znajomi sie smieją, że zaniedbałam blooga, więc sie poprawiam

wczoraj zrobiłam zdjęcia na ogrodzie i porównałam je z ogrodem sprzed roku (po układaniu kostki przy domu)

2014

2015

trawa posiana, gazony przy oczyszczalni zrobione, rabaty założone - pełnia szczęścia, ale pamietam w kościach ile było rozwożenia, biegania z taczką, ale kto da rade jak nie my

smacznej porannej kawy
Kolorowy ogród na piasku 09:59, 10 kwi 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
Witam jestem u Ciebie pierwszy raz, nie wiem dlaczego nie trafiłam wcześniej, przyszłam bo ktoś mi podpowiedział że chyba masz śmiałka goldtau - lub innego i przyszłam w tej sprawie ale na początku chcę powiedzzieć że masz przepiękny ogród, nie wiem czy to możliwe żeby to wszystko wyrosło na piachu ... gratuluję

A jeśli chodzi o śmiałka szukam info ; czy się rozsiewa, czy się pokłada, jakie masz wrażenie ogólne czy go lubisz i ile go masz

Zastanawiam się nad większą ilością a ktoś się skarżył że sie strasznie rozsiewa

Witaj Kasiu Okazuje się, że nawet na piachu może coś wyrosnąć

Mam śmiałka, o którego pytasz już kilka lat nie zauważyłam aby się u mnie rozsiewał. Może u mnie się nie rozsiewa, bo jest sucho? Nie wiem ale siewek żadnych nie widziałam.
Nie pokłada się, po deszczu wiechy lekko przechylają się ale nie kładą.
Bardzo wcześnie startuje wiosną i wcześnie zakwita.

Tak wygląda teraz. Przycięty wysoko, bo śmiałki w tym roku ruszyły już w zimie i szkoda mi było obcinać młodych listków.

A tak wyglądał końcem czerwca ubiegłego roku

Kosolkowa Pasja 09:32, 10 kwi 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)

Ola - czym wyczesywałas trawę ?

Takim czymś.

A potem grabiami zbieramy to co wyczesał. Dużo tego, serio!
Kosolkowa Pasja 09:25, 10 kwi 2015

Do góry
Ostróżki i kocimiętka z czosnkami

No i brateczki
Kosolkowa Pasja 09:23, 10 kwi 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Pierwszy kwitnący delikwent

Trawa przed i po wyczesywaniu. Place jak diabli. Trzeba dosiewkę zrobić chyba.

Ola - czym wyczesywałas trawę ?
Kosolkowa Pasja 09:22, 10 kwi 2015

Do góry
Irga, klon Ginnala, zawilce i startująca szałwia Marcus.

Kosolkowa Pasja 09:19, 10 kwi 2015

Do góry
RH

A temu coś dolega... Slabo zrobiłam fotki, nie widac za bardzo.

Kosolkowa Pasja 09:17, 10 kwi 2015

Do góry
Warzywnik w połowie przygotowany. Z tyłu zabudowania teściów. Drzewka rosną, niedługo powinny przysłonić widok.

Tawuła van Houtte

Morelka jeszcze sie nie poddała po przymrozkach
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:16, 10 kwi 2015

Do góry
Pomarancza napisał(a)

Proszę:
http://images67.fotosik.pl/782/210beb0d07da0512med.jpg

http://images67.fotosik.pl/782/11aa56118d1d34c1med.jpg

http://images66.fotosik.pl/780/5c341805c1c6afc3med.png

Rabata szeroka na 100-130cm, ale od ściany chcę zostawić 40cm na żwir. Zatem do zagospodarowania ledwie 60-90cm szerokości. Między oknami chciałabym coś wyższego i na tej ścianie po prawej stronie też.
Ziemi będzie podsypane do poziomu podjazdu.

Kiedyś zrobiłam taką małą wizualizację dla innej forumki. Może coś podobnego? Na pniu to miłorząb Mariken, hortensje lub tawułki Arendsa, żurawki, kulki bukszpanowe, bo je miała. Tawułki do cienia, tu był cień.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies