Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pomarancza 09:42, 11 maj 2015

Namieszałyście mi w głowie cisem i coraz więcej o nim myślę . Robię właśnie rozeznanie, gdzie i za ile mogę kupić nie za duże sadzonki.

Pomyślałam o czymś takim:

czyli:
- na wprost okien parawan z cisa na długości ok 4,5m
- przed cisem białe hortensje (limelight? biały miś?) podsadzone średniowysokimi trawami
- z przodu kolorowe "coś": wrzosy? berberysy bagatelle? kostrzewa?
- po prawej świerk serbski (jeszcze bardziej na prawo jest wsadzona magnolia)
- po lewej inne drzewo iglaste (jakie?)
- w trawie cebule tulipanów, żeby zdobiły wiosną, gdy trawa będzie ścięta

Co o tym sądzicie?

Malgosik 13:59, 11 maj 2015

ja bym ten ekran z cisa przedłużyła w obydwie strony za świerki
Pomarancza 14:35, 11 maj 2015

Ok. Po prawej będzie kontynuacja żywopłotu z szmaragdów.
Reszta jak? Trzyma się to kupy? Chciałbym, żeby ta rabata była dekoracyjna cały rok, bo to część ogrodu, którą ciągle widzę z okien.

Wrzuciłam w GP i wyszło mi takie coś:
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/202708

i gdy urosną:
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/202707

Po lewej za iglakiem dałam żółtą pęcherznicę kanolistną i perukowca. Jakie drzewo o niebieskich/srebrnych igłach byłoby tu najsensowniejsze? Bo świerk srebrny mi odradzono.

Czy szałwia omszona będzie dobrze wyglądała w roli obwódki? Jeśli nie, to co innego niebiesko-fioletowego by tam pasowało?

-----------------
edit
Między świerkiem a magnolią oczywiście będzie coś posadzone, myślę że roóżaneczniki W projekcie jest dziura, bo skupiam się w tym momencie na tym jednym kawałku.
Izabela1603 19:11, 11 maj 2015

Czy jakaś dobra duszyczka może zajzec do mnie?
Magda70 13:19, 12 maj 2015

Mania0 napisał(a)
Dziękuję bardzo za odpowiedź Tak, to jest rabata przy wejściu. Wchodzi się od prawej strony a nie na wprost. Z przodu wschód. Z rana świeci a potem już trochę cienia. Tam gdzie magnolia strasznie pali słońce i tragicznie dmucha (dodatkowo jesteśmy na górce). Jak widać kora się na tym miejscu nie nadaje bo całą wywiało, mają być kamyki. Fanką kostrzewy też nie jestem/byłam ale coś w sobie ma Co do roślin to mogą być nowe. Tylko brak mi pomysłu..

a zerknij tu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5585-pomocy-jak-madrze-zaplanowac-kawalek-ziemi-o-dlugosci-32m?page=12

Megi zmienia taki sam kawałek rabaty jak Ty...i tez ma cień.
Może ktoraś z propozycji Ci przypadnie do gustu
frezja 13:45, 12 maj 2015

tu moja zabawa z tawułką)i trawką

nie musi Ci się podobać akurat to,ale koloru tam trzeba.
Aga 17:04, 12 maj 2015

Witam powyżej przedstawiam miejsce ktore jest przez cały dzień nasłonecznione,otoczone jest z trzech stron zywopłotem formowanym z żywotnika,ta brązowa kreska to pergola z winogronem ktory bedzie prowadzony tylko do wysokości 2 metrów.Srodek całego wgłebnika jest wypełniony żwirem.Chciałabym w tym miejscu stworzyc cos w stylu śródziemnomorskim.am juz zgromadzone rośliny szałwie i inne zioła,ketmie,róże czerwone,budleje ,hortensje ,clematisy ,lawende i bukszpany.I problem jest w tym jak to wszystko posadzic czy linie rabat maja byc proste czy raczej fale.Che takze postawic ławke lub chustawke.Licze na pomoc.
catherine85 22:45, 12 maj 2015

Witam
Nie wiem już co mam robić i liczę na Waszą pomoc. A więc problem tkwi w murkach.Brukowanie będzie w przyszłym roku. W projekcie były donice murowane i bardzo mi się to podobało ale niestety dosć surowe wymagania podczas budowy domu wpłynęły na skrócenie wychodka a zamiast donic powstały murki. Odległosć między ogrodzeniem a domem to 5metrów, więc do jest blisko drogi.Chciałam te murki obłożyć jakims kamieniem . Wydaje mi się że są dosć wysokie i wypadałoby je jakos zamaskować tylko nie wiem co by się tu nadawało. Jeszcze walczę z moim wewnętrznym "ja" czy zostawić te murki czy je całkowicie rozbić i pokombinowć z tymi donicami. Może z kostki brukowej? Co mi radzicie? Bardzo męczy mnie ten temat i będę wdzięczna za pomoc. Z góry dziękuję
frezja 22:55, 12 maj 2015

murek niepotrzebny moim zdaniem...zawężysz przestrzeń i jeszcze ta wysokość a może coś w tym stylu:
http://www.bistudio.pl/files/cache/ed5c1b89d449045ee2194097708c90e2.jpg
frezja 22:57, 12 maj 2015

od drogi 5 metrów to rzeczywiście mało ale może jakieś nasadzenia??