Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakątek z fioletową ławeczką 10:02, 09 kwi 2015

Do góry
Jeszcze świątecznie, ale dziś już chowam moje dekoracje

Pod Laskiem 10:00, 09 kwi 2015

Do góry
tylko skąd ja ten przywrotnik wezmę do przywrotniku może zamiast kocimiętki szałwie takie fajne zestawienie znalazłam

"W kolorze blue" 09:53, 09 kwi 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
[

Jakbym to zdjęcie mężowi pokazała to by powiedział że facet który tu mieszka w czepku urodzony- telewizor w ogrodzie to jego szczyt marzeń

Jak dla mnie super, jeszcze tylko potrzebne oświetlenie tego zakątka (chyba że już jest a nie widzę?)
Wydłubałam właśnie kabel, który mi idiota elektryk zakopał w ziemi, mało łopatą go nie dziabnęłam. tak, że będzie reflektorek od dołu i...półka na świece
"W kolorze blue" 09:48, 09 kwi 2015

Do góry
[

Jakbym to zdjęcie mężowi pokazała to by powiedział że facet który tu mieszka w czepku urodzony- telewizor w ogrodzie to jego szczyt marzeń

Jak dla mnie super, jeszcze tylko potrzebne oświetlenie tego zakątka (chyba że już jest a nie widzę?)
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:46, 09 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Oto moje zakupy

No pięknie wyszło, rabatka jak ta lala
Dosadzisz do niej jakieś carexy jak u Mandżen czy ciemierniki czy cebulowe jesienia czy moze zostawisz w takiej "czystej formie" ?
A czym wyspiesz rabate kora czy własnie żwirkiem ?
Egzemplarze rzeczywiście dorodne i zdrowe
"W kolorze blue" 09:32, 09 kwi 2015

Do góry

Trawnik, został jeden kancik, i wyrywanie trawy ze żwirku Obok, artystyczny nieład przy płocie. W tle bajzel w cześci warzywnej
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:31, 09 kwi 2015

Do góry
Najnowszy nabytek z LM.

Nowy kształt rabatki ,taczkę darni M wywiózł .
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:29, 09 kwi 2015

Do góry

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:27, 09 kwi 2015

Do góry

SUUUPER!
Poproszę o info na priv gdzie i za ile, jeśli można

ren133 napisał(a)
Oto moje zakupy

Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:25, 09 kwi 2015

Do góry
Wiosna.....

Ogród na Batuty 09:25, 09 kwi 2015

Do góry
Pomocy !!! Please. Ciąć czy nie???
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 09:21, 09 kwi 2015

Do góry
no to teraz mamy tak z przodu domku. Jeszcze sporo bałaganu ale na wszystko przyjdzie pora. Kostka jeszcze z piaskiem, uzupełniamy fugi pomiędzy.
W przygotowanych otworach w kostce posadzę cisy HICKSII, po 3 na rabatkę, wysypię żwirem.

Dosadziliśmy tuje, żeby dokończyć żywopłot. Mam nadzieję,że dorosną do pozostałych w kilka lat.

Niestety, nadal wałkuję problem z przedogródkiem, nie podoba mi się to, co zrobiłam, pomożecie?
posadziłam tutaj bukszpan, bordowe żurawki, berberys kolumnowy zielony (pierwszy filar) oraz berberys Coronita + 2 małe iglaczki (w przyszłości kulki). Nie mam pojęcia jak zakończyć tą rabatę, tj miejsce oddzielające żwirek od trawnika. Prostokąt czy jakiś łuk? Doradźcie proszę. W tej chwili wygląda to bez sensu

Tak sobie myślę, że może wzdłuż kostki zrobić jednak dodatkową prostopadłą linię z kulkami z bukszpanu (też w żwirku)? Chodzi mi o to, żeby odgrodzić rabatą wejście na trawnik.
Proponowałyscie mi coś takiego, ze śliwą wiśniową:

Tu ma być ogród :) 09:13, 09 kwi 2015

Do góry
Planujemy zrobić pergolę, która osłoni taras wychodzący na południe i zachód od słońca.
Mam już pierwszy projekt, ale do końca nie jestem przekonana.
Najdłuższe boki tarasu mają odpowiednio 4,3 m (wychodzi na południe) i 4,6 m (wychodzi na zachód) chciałam na tarasie na każdym boku dać po 2 donice tarasowe. W tej wersji założono, że będą one miały długość i wysokość po 1 m, ale już widzę, że nie wygląda to dobrze i wydaje mi się, że lepiej będzie szukać takich o wysokości 70 - 80 cm. Zabudowa żaluzjowa nad donicami będzie zaczynała się powyżej roślin w nich rosnących.
Zastanawiam się czy robić zadaszenie w postaci kilku legarów, żeby je przymocować do elewacji trzeba by do niej dokręcić belki.
No i kolor... taras będzie z massaranduby i kolor pergoli mógłby być dopasowany do niego, więc byłby to palisander.
Ale coraz bardziej skłaniam się, żeby był to jednak jasnoszary kolor nawiązujący do boni na elewacji.
Co sądzicie - uwagi mile widziane

Pod Laskiem 09:04, 09 kwi 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
NR 4
Zaznaczyłaś likwidację żywopłociku i graba. Ale fajnie by wyglądały graby - stożki tak wsadzone. Tylko nie wiem jak to się ma do planów chodnikowych?

Tam te żywopłociki z bukszpanu i graby musimy usunąć źle jest zrobiony spad woda leci pod samą ścianą i wilgoć nam wychodzi na ścianach będziemy wylewać i robić spad w stronę podwórka więc tam jedynie dużo donic
Ogród Margaret-ki :) 09:00, 09 kwi 2015

Do góry
Nie mam kiedy popracować w ogrodzie, te ciągle choróbska dzieciaczków, oraz moje ostatnie grypsko skutecznie krzyzują mi plany.

Co nieco udało się zrobić:
- jedna z rabatek doczekała się kamyszków (mąż rozłożył) - fotka poniżej
- kupiłam trzy cyprysiki na pniu na tą samą rabatkę - widać jednego w tle
- dokupiłam i wsadziłam kilka róż
- kupiłam nowe cebule: mieczyki i lilie (pierwszy raz)
- załozyłam zeszyt do którego przepisałam moje dotychczasowe notatki ogrodowe
- mąż przygotowuje dla mnie miejsce pod warzywnik - wymyślilam sobie dobrze znane wszystkim skrzynie - będą w kolorze altany, ogrodzone płotkiem... do tego kupujemy domek narzędziowy, który pozwoli nam na okiełznanie bałaganu panujacego w garażu.

Tak więc jest trochę planów na najbliższe dni, a trzeba się spieszyć, bo roslinki czekają na wysiew, a moje skrzynki to dopiero raz pomalowane deski. Czekamy na pogodę, taką jak dziś.

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 08:57, 09 kwi 2015

Do góry
Cała moja działalność "ogrodowa" to podlewanie pomidorów i stipy

Szmaragdowy Zakątek 08:55, 09 kwi 2015

Do góry
A teraz kilka fotek ze „szmaragdowego” bo dawno nic nie pokazywałam (robione niestety „na szybko” jakimś beznadziejnym telefonem, więc jakość zdjęć raczej nie powala….sorki)

pierwsze szafirki (pierwsze w tym roku i …pierwsze w „szmaragdowym” bo sadzone zeszłej jesieni)

tulipany TARDA…jeszcze nie widać pąków, ale liście już niczego sobie

narcyzy REPLETE…chyba???....pewność będę miała jak zakwitną…

przywiezione z Holandii tulipany TORONTO

mix tulipanów…dokładnie nie pamiętam jakich, ale powinny być chyba w kolorze białym, różowym i bordowym

tu …nie wiem co??? Na pewno nic takiego nie sadziłam, więc nie mam zielonego pojęcia co to i skąd to???

i tu też wielka niespodzianka…nie pamiętam…może czosnek???

Ogród Margaret-ki :) 08:48, 09 kwi 2015

Do góry
Napia, o tak wiosna najlepsza, bo to co najpiękniejsze przed nami.

Dziś z samego rana mały spacer po budzącym się ogódku...
Tam, gdzie słonko nie dotarło, to roślinki opruszone kryształkami lodu,
ale tam gdzie grzeje, to czuć że piękny słoneczny dzien przed nami.

Tulipanki jeszcze lekko zmrożone...

Fioletowo mi... szafirki (dziś ujrzane) i krokusy Lady Killer.

Żonkile i Tawułka

Wierzba i jej drobne listeczki

Zza Rajskiego Jabłuszka, z psinką w tle.

Ogród Margaret-ki :) 08:16, 09 kwi 2015

Do góry
Margaret_ka napisał(a)
Witam, już kwiecień. A tak było kilka dni temu, ostatniego marca.
Niewiadomo czy zima czy wiosna... aura zmieniała się z minuty na minutę.
Dowód: dwie fotki robione jednago dnia, pierwsza o 11;30, druga o 14;30.

Fajne porównanie, u mnie też jednego dnia zima i wiosna.
Wolę wiosnę
Ogrodowe przygody 08:08, 09 kwi 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Tą książke bałabym się kupic. No chyba żeby w promocji działki dorzucali

Dobre
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies