Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogrodzie Lorki za zakrętem 12:53, 30 kwi 2015

Do góry
Witajcie,
Mam na imię Agata i kilka tygodni temu trafiłam na ogrodowisko szukając inspiracji. Wpadłam jak śliwka w kompot. Od tego czasu przeżywam przeróżne emocje, od zachwytów( nad Waszymi ogrodami) ekscytacje( to mi się podoba) frustracje (że tamto chyba bardziej mi się podoba) rozpacz ( że mój ogród to jedno wielkie nie wiadomo co), zwatpienie (że nie dam rady).

Postanowiłam poważnie zabrać się za swój ogród. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego myślałam, że jeden wielki spontan zaprowadzi mnie do szczęśliwego finiszu. Oglądam, podziwiam, zapisuję nazwy roślin, szukam swojego stylu.
Mam nadzieję, że będzieci mnie wspierać i kibicować w tej fantastycznej podróży jaką jest tworzenie wymarzonego ogrodu!

A o to historia niewielkiego skrawka ziemi który zasiedlilismy w 2011r.

Dom( połówka bliźniaka) kupiliśmy od dewelopera. Wizualnie nie jest to szczyt moich marzeń, ale ma świetny rozkład, dwa całe piętra, duże okna i mnóstwo przestrzeni. Przymykam więc oko na niezbyt atrakcyjny zewnętrzny wygląd, mając jednak cichą nadzieję, że kiedyś ( w bardzo dalekiej przyszłości ) da się i z nim coś zrobić.

Całą działka ma ok 600m kw, więc ogród myślę, że jakieś 400m. gdy się wprowadziliśmy wyglądało to tak

Makowa łąka na kupie gruzu. I tak sobie myślę po 4 latach, że przynajmniej wtedy ogród miał jakiś spójny charakter!

No ale idźmy dalej!

Z entuzjazmem ruszyliśmy do pracy:

Wykopywania ton gruzu i innych oryginalnych rzeczy zakopanych przez dewelopera ( koleś ma firmę rozbiórkową) :

Wyrównywania działki ( spadek szedł na dom)

I oczywiście pierwsze sadzenie roślin. Żeby już COŚ rosło.
W mojej narwanej głowie powstał plan, że skoro mamy swojej ziemi skrawek, to ogród będzie częściowo jadalny! Prócz darowanych roślin, pojawiły się też kupne sadzonki.
Bukszpan od mamy

z tyłu działki jest lekki spadek i tam postanowiłam sobie zrobić warzywnik, wielkości ok 4,5m x 14,5m
pojawił się obowiązkowo kompostownik

posadzilismy wzdłuż bocznej ściany domu drzewka owocowe ( 2 grusze i 2 czereśnie)

a z przodu jakieś mini lavendy 2 liliowce od mojej mamy, piwonie od babci

cdn...
Ania z zielonego wzgórza :-) 12:49, 30 kwi 2015

Do góry

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:48, 30 kwi 2015

Do góry
iwonaal napisał(a)
Irenko wszystko u Ciebie zachwyca

Iwonko dziękuję to największa pochwałą dla ogrodnika amatora tak naprawdę to od 4 lat z pasją mu się oddałam, wszystkiemu ,,winna" Danusia jej ogród i artykuły z angielskich ogrodów
kolejne piękności, czarne strzępiaste, o tyle to ciekawe, że to nie z wyboru, a darowania, więc tym bardziej miłą niespodzianka, jeszcze parę się dopiero pokaże, z tych niespodzianek

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:39, 30 kwi 2015

Do góry
Zakwitła juz serduszka........

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:33, 30 kwi 2015

Do góry
I rabata hortensjowo-kulkowo-żurawkowa pod lasem w te i wewte.....

To tylko początek...drogi do marzeń 12:30, 30 kwi 2015

Do góry
Tulipanowo...
To tylko początek...drogi do marzeń 12:26, 30 kwi 2015

Do góry
Wrzosy w młodych przyrostach...
To tylko początek...drogi do marzeń 12:23, 30 kwi 2015

Do góry
Rh na pniu zawiązał porządne pąki
Klon palmowy - Acer palmatum 12:19, 30 kwi 2015

Do góry
Piotr_ napisał(a)
I to moje okazy mam ich ok 10szt w ogrodzie

Piotrze,

Piękne okazy klonów i bardzo ładnie zaaranżowany ogród.
Ja także jestem miłośniczką palmowych ale mam ich zaledwie 3 plus kilka "młodziaków". Chciałabym podpytać Cię, czy zdarzyło Ci się zmagać po zimie ze zgorzelą pędów? Niestety ta choroba dotknęła jednego z moich większych klonów Tamukeyama, jedna z gałęzi wykazuje oznaki zgorzeli. Podlałam już 2 x Topsinem i Previcurem, nie wiem, czy teraz obciąć tę gałąź i czy jest szansa na uratowanie całej rośliny. Czy miałeś podobny problem?

Pozdrawiam i życzę równie pięknych widoków jak te z poprzedniego sezonu
Hania
W kamiennym kręgu od początku 12:17, 30 kwi 2015

Do góry
Oooooooo!!! jaki zacny Gość
Jak przed laty kupowałam szmaragdy to też starałam się wybierać takie z jednym, prostym przewodnikiem, żeby prosto się trzymały.
Dziękuję za wizytę
Pozdrawiam oczywiście tulipankiem

Czarne jeszcze w pąkach
To tylko początek...drogi do marzeń 12:16, 30 kwi 2015

Do góry
Te będą kwitły póżniej...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:14, 30 kwi 2015

Do góry
Spacerkiem po ogrodzie, jest kolorowo ale w porannym swietle wszystko wyglada tak mrocznie i ponuro - to "wina" mojego lasu zza płotu.....

To tylko początek...drogi do marzeń 12:11, 30 kwi 2015

Do góry
rodki się zbierają...
Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 12:07, 30 kwi 2015

Do góry
Praca w ogródku uczy mnie pokory, cierpliwości i wytrwałości. Przyznam jednak, że poddałam się walcząc z nornicami, kretami i innymi żyjątkami, które niszczą mi rabatki. Przetestowaliśmy już większość dostępnych na rynku środków i pułapek, wszystko bez efektu. Przyjdzie mi zaakceptować ich obecność, albo zmienię się w Don Kichota, który walczył z wiatrakami.
W kamiennym kręgu od początku 12:01, 30 kwi 2015

Do góry
Moja jedyna czereśnia obsypana kwieciem

W kamiennym kręgu od początku 12:00, 30 kwi 2015

Do góry
Kochani, odpowiem wieczorkiem
Teraz świeżutkie fotki polowych gości

Płochliwe są
Trudny teren - dużo pracy! 11:55, 30 kwi 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Przyjechał do mnie kurier, przywiózł mi moje roślinki i na ich widok padłam ze śmiechu nie wierze jakie mikro zielenia mi zjechała

Te 4 sztuki to hortensja limelight...n olbrzymią jak nie wiem co

Kasiu a skąd zamawiałaś? Twoje przynajmniej już liście mają, moje jeszcze gołe i zaczynam się już martwić. miłego dnia Ci życzę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:50, 30 kwi 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)
Irenko masz pąki na różach,a moje dopiero listki wypuszczająi piwonie jakie duże i powojnik kwitnie,a moje dopiero z ziemi wylazły oj musiałabym tak w zachwycie każde zdjęcie komentować pięknie jest

Dorotko, nawet mnie te pąki zaskoczyły, większość róż pod murem już ma, tam jest bardzo ciepło, nawet ukochana albizja pokazała oznaki życia
dzięki, wyjątkowo cieszę się ogrodem, w nim zapominam o wszystkim, życie ciągle smutnych wieści dostarcza..
zaczyna się pokaz, różu tamaryszka i białych kul kaliny, w tym roku tak wysoko, ale będzie czad
z daleka

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:45, 30 kwi 2015

Do góry

Joaska napisał(a)
A mi się podoba wersja nr 2 dosadziła bym między trawki jeszcze jakieś jeżówki i szałwie (dołownie kilka sztyk) dla koloru i na pewno kosodrzewina a nie berberys bo jest zimozielona .

Mnie też
Bo jak patrzę na zdjęcie na pierwszej stronie wątku, to to miejsce nieco inaczej się ocenia. Te na których Mysza zrobiła projekty, są płasko bardzo robione.

Teraz nie ma świerka z przodu, jest drzewko na pniu.

A tu wersje:
Mysza napisał(a)

Wersja nr1
od lewej trawki, berberysy, hosty.

Wersja 2.
Berberysy (lub jakieś kosodrzewiny czy sosny górskie ) w trawkach.

Wersja3.
Malutkie kosodrzewinki podsadzone żurawką lub płożącymi berberysami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:36, 30 kwi 2015

Do góry
A ja siem muszem pochwalić.....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies