Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:17, 07 kwi 2015

Do góry
No dobra czas zejść na ziemię i do siebie
U mnie zakwitły ostatnie, położone w cieniu krokusy... W sumie niebiesko jak w niebie

Połowa działki - czyli mam powoli dość 19:17, 07 kwi 2015

Do góry
A co rzeba sobie roboty narobić
Połowa działki - czyli mam powoli dość 19:16, 07 kwi 2015

Do góry
Ze złości na brak pogody zrobiłam zakupy ha ha 15 doniczek w tym 2 Bobo hortki
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:11, 07 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kasiu.. ogródek Taty kiedyś pokazywałaś.. ale tereny wkoło domu są przepiękne. Nie dziwię się, że chcesz u siebie stworzyć chociaż namiastkę takiej przyrody, która wchodzi do domu przez każdą szparkę.
Szukanie jajeczek to musiała być super zabawa dla dziewczynek

Ech - niedościgniony wróz - i ze względu na miejsce i widoki i powierzchnie i czas i... a co tam, nie marze się już. Tata kocha kamień i stawia cudne donice obudowane kamieniem - cos pieknego:

Ogródek Iwony 19:09, 07 kwi 2015

Do góry
Z innej perspektywy:

Dojdą jeszcze czerwone żurawki i stipa.
Za kilka dni przytnę bukszpany
Ranczo Edy 19:08, 07 kwi 2015

Do góry
eda napisał(a)

Edytko, nie wierzę!!!!.....już Twoje tulipanki takie kwitnące?......moje daleko w polu
Pozdrawiam poświatecznie
Ogródek Iwony 19:06, 07 kwi 2015

Do góry
Pora na posadzenie obwódki bukszpanowej Bukszpany mają pięknie rozwinięty system korzeniowy.
Dołek i bukszpany do dołka:

Ogród na piasku i z wielkim murem 19:02, 07 kwi 2015

Do góry
A w tym roku frontowa część wygląda tak

marne tuje chyba do wymiany (są i brabanty i szmaragdy - pomieszane, bo wypadały), stare bzy (30letnie) do wykarczowania).
Trawnik też słaby, nigdy nie udało się utrzymać go w dobrej kondycji, mimo że nawoziłam dobrą ziemie.
Natomiast hortensje i rododendrony w dość dobrej kondycji.
Jurajski Ogród 19:02, 07 kwi 2015

Do góry
Ulu, Gosiu, Marzenko, wiosna już jest, tylko ja czasu nie mam, więc i fotek mało. Coś tam wrzucam przy pracy:
cięcie santoliny (a właściwie to już fotka po cięciu)

Dla Ani - Mi przycięta Bonica

rozwijające się berberysy

Ogródek Iwony 19:01, 07 kwi 2015

Do góry
Kiedy pan kafelkarz pojechał na przerwę do domu, zabrałam się za prostokątną rabatę przy wejściu.
Bukszpany czekały na posadzenie. Odłożyłam jednego wyższego, zastanawiam się, czy nie byłby to przyszły materiał na stożka. Trochę mały, ale zobaczę. najpierw zajęłam się dosadzeniem na dywanie trzmielinowym. Poprzycinałam końcówki, dodałam też pomiędzy sadzonki trzmieliny, które ukorzeniałam w zeszłym roku.

Dwa ogrody 18:59, 07 kwi 2015

Do góry
Aniu, jasnoróżowe sasanki też jeszcze nie zakwitły, to wszystko ubiegłoroczne nasadzenia, będzie rzeczka, tylko trzeba jeszcze troszkę poczekać Baardzo lubie sasanki, zawsze je miałam, mam nadzieję, że na nowym miejscu będą się rozsiewać, tak jak na starym.
Krysiu, dzięki, byłam u Ciebie
podobna do kwiatu ciemiernika? upss, trochę niewyraźna
W cieniu - zacieniona 18:57, 07 kwi 2015

Do góry
Dziękuję za życzenia.Choroba już mnie powoli męczy...w piątek znowu do kontroli.
Fotka stipy dla Krystyny...ładnie podzielona.

...za oknem pobieliło...
Ogród z łezką II 18:57, 07 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Pogłaskaj Aniołka ode mnie

Nic juz nie przechowuje zima, z dali nawet sie wyleczyłam... Wole sadzic byliny , ktore zimą wytrzymaja

Dobrze, pogłaskam, w piątek

Żeby taka dalia bylinowa była...marzenie...

Kwiatowy ogródek Monteverde 18:52, 07 kwi 2015

Do góry
W tamtym roku 7.04. magnolia wyglądała tak

a w tym tak, najwyraźniej jest chłodniej

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:50, 07 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Sangwinarię (pełną) kupiłam w tym roku w Bylinowym Raju (sklep internetowy ) i nawet teraz kwitnie, ale to maleńki kwiatek, czy na pewno taki chcesz? Wielkośc fiołka wonnego.

Bożenko,

Nie uwierzysz, ale wypatrzyłam u siebie fiołka wonnego, hi, hi a brałam od ciebie bo sądziłam, że nie mam. Tylko marny jakiś, dopiero zaczyna kwitnienie , pewnie dlatego że w cieniu i wszystkiego jest tyle ile mi ty dałaś, on tam musiał rosnąć całe lata, tylko czemu go tak mało?

a piszą, że sandwitaria rośnie do 20 cm i kwiatki ma 5cm. Może ten twój musi dorosnąć? Lecę poczytać co piszą w bylinowym raju.
Ogródek Iwony 18:47, 07 kwi 2015

Do góry
Dziś pracowałam w ogrodzie. Wykopałam bergenię, oczyściłam całą rabatę i zaczęłam nasadzać na nowo.
Bergenię odmłodziłam, tak wyglądały na nowo zrobione sadzonki:

Rabata jest przedłużeniem ognistej rabaty, więc niektóre rośliny powtórzyłam i dodałam niebieską szałwię.
W plecach rosną tuje szmaragd, Jarzębina, potem zostawiłam miejsce na miskanty. Dalej jest forsycja.
W środkowym rzędzie posadziłam liliowce, nachyłki (powtórzenie) i szałwię oraz ciemierniki przed forsycją. Ciemiernikom dodałam do podłoża ziemi kompostowej liściowej Przy forsycji spadające jesienią liście powinny dać odpowiednie ph ziemi liściowej próchniczej.
W pierwszym rzędzie planuję Red Barona przy kamieniach na żwirku, potem posadziłam wzdłuż ścieżki bergenię i trzmielinę przed ciemiernikami i forsycją

Przy kole będzie obwódka bukszpanowa, dwa wartowniki Buk Dawyck Gold symetrycznie z każdej strony koła, kule bukszpanu, hosty i trawy. Ale to już są plany na przyszły rok.

Widok w drugą stronę:

Dwa ogrody 18:44, 07 kwi 2015

Do góry
jankosiu, ja to zakręcona jestem na punkcie drobiazgów, nie trzeba na mnie patrzeć ani tym bardziej się wstydzić i tak staram się nie katować Was tutaj gadżetami
Yoku, Mirella, yolka, Nikita, Monic, Rench, Bogdzia - dzięki za życzenia i pozdrowienia, mało pisałam do Was, bo faktycznie wszystkie przygotowania do świąt tradycyjnych, rodzinnych pochłaniają masę czasu
no i kolejny drobiazg, taki kosz dostałam, ponieważ są w nim kwiatki doniczkowe, stoi w domu, tutaj tylko do zdjęcia

a w ogrodzie zaczynają coraz śmielej rozchylać swe kudłate łebki sasanki

a to przedświąteczny zakup sasankowy, takim drobiazgom też nie umiem się oprzeć

Rododendronowy ogród II. 18:39, 07 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja mam przedłużone lwenistwo z przyczyn wiadomych Topi się ale mokro tak że kancikami woda płynie. Dobrze że rośliny już piją to osuszą raz dwa Miłej pracy

No i masz Małgoś rację , nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.Jak się napiją to rusza z kopyta. A u mnie przez te zimna jeszcze krokusy kwitna i przylaszczki.

Rododendronowy ogród II. 18:35, 07 kwi 2015

Do góry
Milka napisał(a)

To czyli tak samo, zatem czekamy rosną ładnie i to dobrze wróży

Jeszcze nie w ogrodzie ale zaraz lecę.

Zazdroszczę

A ja czekam na kwitnienie kolkwicji od ciebie, to już 3 rok u mnie, więc wg opisu powinna za to bez łobuz rosnie i nie kwitnie, aż dziwne

U mnie ziemia kiepska więc Twoje pewnie wcześniej zakwitną . Moja piwonia ale już stara ma całkiem duże pąki , mimo tego zimna i mrozu nocnego ale rośnie w osłoniętym miejscu. Kolkwicja powinna kwitnąc i mam nadzieje ze zakwitnie.

To tylko początek...drogi do marzeń 18:35, 07 kwi 2015

Do góry
A tu już trawnik skoszony, kondycja całkiem niezła jak na tą pore ale trzeba go dopracować

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies