Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

brzydula 22:38, 09 maj 2015

Pomarancza napisał(a)
Dziękuje za odpowiedź. Faktycznie będą tuje - czy szmaragdy, czy brabant jeszcze się waham. Brabant szybciej rośnie i strzyżony da gładkie tło dla roślin. Szmaragd mimo, że sam w sobie ładny ma ten charakterystyczny stożkowy pokrój. Poza tym rząd szmaragdów mam już gdzie indziej.

To jest strona południowa. Miałam taki zamiar, żeby tuje wyprowadzić tak do 2,5-3 metrów, nie wyżej, a przed nimi posadzić niewysokie liściaste, żeby zimą było słonecznie, a latem cień.
Niezależnie od tego i tak chciałabym posadzić coś wysokiego iglastego po bokach - min dwa drzewa. Dlaczego? To jest bardzo wietrzne miejsce i z tego kierunku wieje mocno. Drzewa zimozielone chyba trochę ten wiatr rozproszą? Na lewo od mojego tarasu sąsiad ma 4 strzyżone świerki (chyba zwykłe kłujące), ale tu na długości tarasu i dalej do końca w lewo nie ma nic.
I okropnie wieje...

nie sadz Brabantów, brzydkie są kiedyś nie było zbyt dużego wyboru to się je sadziło teraz jest więcej możliwości. pyznam nieśmiało namawiam na cisy choiny - wszystko co zdrowe poza tujami
Toszka 23:09, 09 maj 2015

moja Droga (pisze do Anity), jesli chcesz po prostej to sadz pas traw - miskanty lub rozplenice
Pomarancza 23:09, 09 maj 2015

Przejeżdżam codziennie koło strzyżonego wysokiego żywopłoty z brabanta i on wygląda bardzo ładnie . Cisy są piękne, ale drogie i wolno rosną. A mi przeszkadza zaglądanie w okna (a mam je wielkie i widać od zewnątrz pół domu) i chcę coś, co urośnie szybko.

O choinie nie myślałam, ale to chyba dość szerokie rośnie?
asiha 14:59, 10 maj 2015

witam,
proszę o sugestie, co zrobić z kawałkiem nie obsianym trawą, jaki kształt temu nadać, co zasadzić, zostawiłam ten kawałek ,bo myślę że za smutno będzie przed domem ( za dużo trawy), mam np. do przesadzenia ładny buk na pniu Pendula.
Pod domem, rózanecznik z prawej strony przesadzę, bo będzie tam położony kawałeczek kostki - na stoliczek i 2 krzesełka [img
Mania0 15:44, 10 maj 2015

Witam serdecznie
Potrzebuję pomocy Poradźcie co tu posadzić..

zielonej kulki nie będzie, chciałabym trawy np gracillimusy może trzcinnik? lub inne-jakie? Przed nimi coś jeszcze zmieszcze? Musze to jakoś połączyć z tym:

magnolia ma zostać. Myślałam w linii posadzić kostrzewę siną a przed nią zawciąg, mam jeszcze 3 "czarne trawy".
brzydula 16:17, 10 maj 2015

Pomarancza napisał(a)
Przejeżdżam codziennie koło strzyżonego wysokiego żywopłoty z brabanta i on wygląda bardzo ładnie . Cisy są piękne, ale drogie i wolno rosną. A mi przeszkadza zaglądanie w okna (a mam je wielkie i widać od zewnątrz pół domu) i chcę coś, co urośnie szybko.

średnio ale można ciąć i pięknie wygląda taki ażurowy wygląd. Jak będziesz przejeżdżać obok tego żywopłotu zatrzymaj się i zastanów się czy odpowiada Ci ich zapach. Ja osobiście nie znosze. Tam gdzie musze mam szmaragdy 3 letnie, obecnie kombinuje już cos innego w ich miejsce.
Toszka 17:37, 10 maj 2015

Pomarancza, sadz co ci sie podoba. To twoj ogrod i to ty masz sie w nim dobrze czuc. Musisz tylko wiedziec, ze brabant potrzebuje min. 60cm szerokosci by zaczal ladnie wygladac. Min.60cm szer. stalego podstrzygania.
Nie prawda jest, ze cis pomalu rosnie. Jesli tylko ma doskonale przygotowane podloze (a nie sam dolek) prochnica/kompost+dolomit+przekompostowany (najlepiej) konski obornik to od 3 roku po posadzeniu przyrosty ma po 60cm. Podobnie szmaragdy, ktorych to nie trzeba w przeciwienstwie do brabantow ciac kilka razy w roku. I najwazniejsze jest regularne podlewanie.
Ensata 18:53, 10 maj 2015

Pomarancza napisał(a)

Też tak myślałam, o Brabancie, ale wtedy nie miałam możliwości skorzystania z wiedzy zawartej w Ogrodowisku. Dzisiaj mam do wymiany 45 szt Brabantów, są brzydkie, szyszkują. Masz tyle ładnych polecanych odmian, skorzystaj z tego

Zerknij jakie tło ma u mnie ogród
Magda70 20:54, 10 maj 2015

Mania0 napisał(a)
Witam serdecznie
Potrzebuję pomocy Poradźcie co tu posadzić..

zielonej kulki nie będzie, chciałabym trawy np gracillimusy może trzcinnik? lub inne-jakie? Przed nimi coś jeszcze zmieszcze? Musze to jakoś połączyć z tym:

magnolia ma zostać. Myślałam w linii posadzić kostrzewę siną a przed nią zawciąg, mam jeszcze 3 "czarne trawy".

Mania, a może powtórze te żółte tawuły?? Jako kontynuację. Zanimi jakieś wysokie trawy...ale nie za wysokie aby Ci okna nie zasloniły. To jest rabata przy wejściu do domu??

Zawciąg ładny jest jak kwitnie ale na rabatę przy wejściu to w/g mnie nie pasi... Fanką kostrzewy też nie jestem...ale jesli masz kilka sadzonek to też jako kontynuację bym dosadzila. Czy chcesz wykorzystać te rośliny które masz czy w grę wchodzi zakup nowych?? To rabata sloneczna czy raczej cień?

Mania0 07:34, 11 maj 2015

Dziękuję bardzo za odpowiedź Tak, to jest rabata przy wejściu. Wchodzi się od prawej strony a nie na wprost. Z przodu wschód. Z rana świeci a potem już trochę cienia. Tam gdzie magnolia strasznie pali słońce i tragicznie dmucha (dodatkowo jesteśmy na górce). Jak widać kora się na tym miejscu nie nadaje bo całą wywiało, mają być kamyki. Fanką kostrzewy też nie jestem/byłam ale coś w sobie ma Co do roślin to mogą być nowe. Tylko brak mi pomysłu..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies