Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Co się stało kwiatom ... 07:57, 05 cze 2014

Do góry
Miskant GIGANT - aż do błękitnego niega tylko ....
Powodzenia w walce i miłego ....
Co się stało kwiatom ... 07:18, 05 cze 2014

Do góry
Miskant w kroplach rosy na tle błękitnego nieba dla wszystkich

Bardzo długa i wąska rabata 18:11, 04 cze 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Masz tego trochę, posortowałam Ci je mniej więcej miesiącami kwitnienia i wys.

Podziel jeszcze wg ulistnienia, miskant jest wysoki więc pójdzie na tło, pozostałe trawki proponuję na pierwszy plan
Próbuj i powodzenia

Agata bardzo dziękuję za zainteresowanie się i poświęcony czas, jestem Ci bardzo wdzięczna. Twoje informacje znacznie ułatwią mi rozmieszczenie roślin, jeszcze muszę pomyśleć co koło czego dobrze będzie się komponowało. Nie poddam się na pewno do puki nie osiągnę zamierzonego efektu. Jeszcze raz dzięki wielkie.
Mazury i mój kawałek ziemi 16:32, 04 cze 2014

Do góry
A teraz trochę fotek od strony wjazdu czyli działka z przodu
domu

Hortensje pierwsze nn a drugie limki ,trawy i berberys admiration
Teraz hosta i miskant

Jedna naparstnica której widocznie nie zdaxylam wyrwać i dobrze
Bardzo długa i wąska rabata 15:34, 04 cze 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Rabata ma 15 m długości i 1 m szerokości może macie jakieś pomysły, a jeśli dałoby się wykorzystać rośliny które mam to byłoby świetnie. Myślałam o rabacie bylinowej, coś na wzór angielskiej, ale nie wiem jak się za to zabrać. Przez najbliższe 3-4 sezony rabata musi jakoś wyglądać a na razie straszy Na rabacie słońce jest do godź. 13

wykaz roślin

Tawułki x 4
Zawilec japoński x5
Rozchodnik okazały x4
Mahonia x 1
Parzydło leśne x 1
Żurawka krwista x 2
Żurawka Palace Purple x 2
Języczka pomarańczowe x 4
Hosta z białymi obrzeżami x 4
Hosta o jasno zielonych liściach x 5
Hosta o ciemno zielonych liściach x 5
Zebrinus x 1
Konwalik x 5
Dzwonek brzoskwiniolistny x 3
Dzwonek ogrodowy
Orlik x 2
Trzmielina gold x 3
Trzmnielina zielona x3
Irys syberyjski
Irys wysoki
Liliowce żóte
Trawka Carex morrowii ‘Ice Dance’ x4
Przywrotnik x 10
Gożdzik brodaty x 2
Bergenia x 5
Ostróżka x 3
Tojad x 1

Masz tego trochę, posortowałam Ci je mniej więcej miesiącami kwitnienia i wys.
Tawułki x 4 VI
Zawilec japoński x5 VII
Rozchodnik okazały x4 IX
Mahonia x 1 zimozielona
Parzydło leśne x 1 V
Żurawka krwista x 2 V
Żurawka Palace Purple x 2 cały sezon bordowa V, VI
Języczka pomarańczowe x 4 za duża na ten pas
Hosta z białymi obrzeżami x 4
Hosta o jasno zielonych liściach x 5
Hosta o ciemno zielonych liściach x 5
Zebrinus x 1
Konwalik x 5
Dzwonek brzoskwiniolistny x 3 VI średni
Dzwonek ogrodowy VI średni
Orlik x 2 IV wczesno wiosenny
Trzmielina gold x 3 zimozielone, będzie sie wspinać
Trzmnielina zielona x3 zimozielone, będzie się wspinać na murek, polecam
Irys syberyjski V
Irys wysoki V
Liliowce żóte VI, VII
Trawka Carex morrowii ‘Ice Dance’ x4
Przywrotnik x 10 V średni kepiasty
Gożdzik brodaty x 2 V, VI niski
Bergenia x 5 IV, V nie wysoka
Ostróżka x 3 V, VI wysoka
Tojad x 1
VII wysoka

Podziel jeszcze wg ulistnienia, miskant jest wysoki więc pójdzie na tło, pozostałe trawki proponuję na pierwszy plan

Próbuj i powodzenia
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:31, 04 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ja Variegatusa przez internet kupowałam, nie mogłam znaleźć u nas. Ładne sadzonki. Masz linka

http://sklep.szkolka.radom.pl/miskant-chinski-variegatus-miscanthus-sinensis.html

Dziękuję
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:53, 04 cze 2014

Do góry
Ja Variegatusa przez internet kupowałam, nie mogłam znaleźć u nas. Ładne sadzonki. Masz linka

http://sklep.szkolka.radom.pl/miskant-chinski-variegatus-miscanthus-sinensis.html
Marzenie o ogrodowym zaciszu... 00:19, 04 cze 2014

Do góry
obok rodka miskant addagio w nowym miejscu i hortensje vanille fraise

i miniaturowa obwódka z żurawek - mam nadzieję, że się pięknie rozrośnie

i rabatka przy szopce, o którą Was pytałam na początku - jednak anabelki, miskanty i lawenda.

i dalej moja pierwsza "różanka" w ogrodzie
Słoneczny ogród słonecznej safikey 22:34, 03 cze 2014

Do góry
dzisiejsze zakupy, niewielkie, malutkie, ale bardzo mnie cieszące:

Miskant Graziella, Berberys Orange Rocket i cyprysik Aurea Nana

plan: posadzić jutro

po ostatnich deszczach na jednej z rabat zapadło mi sie stopa ziemi (prawdopodobnie wczesniej podrył tam kret) i zastał mnie taki widok

Z ostatnio wsadzonych bzów (3 kępy), prawdopodobnie przyjmie się tylko jedna, reszta jakas taka wymizerniała

ale na pocieszenie mogę pokazac trzmielinki na pniu, które po przemarznięciu zimą i solidnym podcięciu ładnie odbijają a to powód do radości

Zakątek z fioletową ławeczką 19:23, 03 cze 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Jeżówki są ładniutkie i chyba sporo ich na ogrodowisku Niedawno robiłam nową rabatę, wywalałam stare nasadzenia i wsadziłam pod płotem szmaragdy, jest też mały zawijasek z bukszpanu (tylko z żółtego), jest też hortensja, liatra, dzwonek, żurawki(ale chyba nie pasują), no i orliki. Stoi też kratka na pnącze i jest malutki placyk pod ławeczkę. No i tam marzy mi się rabata różowo-biało-fioletowa

Liatry są fioletowe, jeżówki różowe. Może chcesz białą naparstnicę? Jak zmieścisz jakieś trawy np. miskant ML to rabata będzie gotowa.
Masz może zdjęcie tej rabaty?
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 13:07, 03 cze 2014

Do góry
MamaMagda napisał(a)
też proszę o informację jak zastosować łubiankę

co do traw: MISKANTY!!
nie wiem jak wysoki jest ten krąg - ja mam u siebie Mornig lighty - wg mnie to najpiękniejszy Miskant - ale on nie jest zbyt wysoki (około metr)
W tym roku posadziłam tez Gracimulusy - podpatrzone od Danusi i dwa zebrinusy.

Dobra, sprzedane Powiedz mi tylko czy one są bardzo ekspansywne? Co ile powsadzać, żeby mi nie rozrosły się jak wściekłe?
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 10:43, 03 cze 2014

Do góry
też proszę o informację jak zastosować łubiankę

co do traw: MISKANTY!!
nie wiem jak wysoki jest ten krąg - ja mam u siebie Mornig lighty - wg mnie to najpiękniejszy Miskant - ale on nie jest zbyt wysoki (około metr)
W tym roku posadziłam tez Gracimulusy - podpatrzone od Danusi i dwa zebrinusy.
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:02, 03 cze 2014

Do góry
Udało mi się trochę obczyścić z chwastów część rabaty zwanej przeze mnie północną.
Mam tu brzeg z kocimiętki. Wyżej są hortensje Vanille Farise, Szmaragdy, pomiędzy szmaragdami wsadziłam dopiero co Miskant Africka ( zielono-czerwonych liściach) a całość podsadziłam floksem szydlastym o lawendowym kolorze kwiatków.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:37, 02 cze 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)

Próbuję przekonać mamę do hortensji za Aurea Nana na przemian z jakimś miskantem.

Udajemy, że chwastów nie ma

Jeśli mama wyrazi zgodę to pomiędzy żywopłotem a thujami Aurea Nana zaproponowałabym miskant Malepartus ... o ile Ci się pomysł spodoba
(zabiorę fotkę za chwilkę , żeby nie zaśmiecać )

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 09:30, 02 cze 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Azalię przygięłaś. Trzeba było jeszcze trochę uszkodzić gałązkę w tym miejscu co w ziemi będzie.Po prostu naciąć korę pod skosem i w środek wsadzić zapałkę poprzecznie, co by si nie zakleszczyło.

Uśmiałam się z zebrinusa,Z takiej mikrotki jeszcze zrobiłaś podział. To jest historyczny miskant od Ani-małej mi. Takim cudem, mimo woli do Ciebie trafił.
A bodziszki masz od Gabrieli. Widziałaś jak mi porosły.

Jakby była słoneczna pogoda, świeżo przesadzone rh okryj firanką. i podlewaj nawet 2 x dziennie.

Ależ zimnica tylko + 10 z rana.

No dobra - to pogrzebię dziś przy tej azali. Zrobię tak jak radzisz.
Zebrinus od Małej mi , Bodziszki od Gabrieli ! Fajnie!

Rh podlewam codziennie , a mogę nawet 2 x dziennie, a metodzie z firanką nie słyszałam. Ale jeśli słońce zacznie przypiekać, to je okryję. Dzięki za rady
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:28, 02 cze 2014

Do góry
Azalię przygięłaś. Trzeba było jeszcze trochę uszkodzić gałązkę w tym miejscu co w ziemi będzie.Po prostu naciąć korę pod skosem i w środek wsadzić zapałkę poprzecznie, co by si nie zakleszczyło.

Uśmiałam się z zebrinusa,Z takiej mikrotki jeszcze zrobiłaś podział. To jest historyczny miskant od Ani-małej mi. Takim cudem, mimo woli do Ciebie trafił.
A bodziszki masz od Gabrieli. Widziałaś jak mi porosły.

Jakby była słoneczna pogoda, świeżo przesadzone rh okryj firanką. i podlewaj nawet 2 x dziennie.

Ależ zimnica tylko + 10 z rana.
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:13, 02 cze 2014

Do góry

Dostałam od Hanusi sadzonki: bodziszki, złocienie, miskant zebrinus.

Miskanta udało mi się od razu podzielić na trzy sadzonki

Posadziłam je koło jodeł kalifornijskich. Tu widać , jak te jodły są jeszcze malutkie
W moim ogrodzie... 00:49, 02 cze 2014

Do góry
Dzisiaj odwiedziliśmy długo oczekiwane targi w Kalsku.
Oto zakupy:

krzewuszka Eva Rathke

Miskant Gracillimus

hosta Hanky Panky

i jej odwrotna odmiana: Snake Eyes

Paprika

Cherry Cola

Twilight

Delta Dawn

Sashay

Plum Royale

Neptun

Cajun Fire

Midnight Rose

Jodła koreańska Veitcha 'Rumburk'

Świerk kłujący Lucky Strike

Sosna bośniacka Schmidtii

iglaczki już posadzone
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:16, 01 cze 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
wspominałam ice dance przeszła przez trawnik ... za nią ustawiły się bordowe żurawki ... trójszereg zamyka hortensja Phantom ... plus miskant i wariacja na rogu ...
nie wiem czy żurawki zostaną bo o ile wczoraj byłam realizacją zachwycona ... to dziś już sobie mruczę, że mogłoby środkowy rząd stanowić takież ciemne liście ale ciut wyższe ... hmmm ... ciągłe dylematy ...

wte i wewte ...

Mam zla infomacje, za rok carexy będą zasłaniać zurawki. Lepiej byłoby odwrotnie posadzić, na brzegu zurawki a z tyłu carexy albo poczekaj i za rok zmienisz bo teraz jest ślicznie

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:45, 01 cze 2014

Do góry
wspominałam ice dance przeszła przez trawnik ... za nią ustawiły się bordowe żurawki ... trójszereg zamyka hortensja Phantom ... plus miskant i wariacja na rogu ...
nie wiem czy żurawki zostaną bo o ile wczoraj byłam realizacją zachwycona ... to dziś już sobie mruczę, że mogłoby środkowy rząd stanowić takież ciemne liście ale ciut wyższe ... hmmm ... ciągłe dylematy ...

wte i wewte ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies