Małgosik, dzięki za szybka odpowiedź. Biorę oczywiście pod uwagę, że to wszystko zimą będzie łyse, i że nie wszystko na raz będzie kwitło tak jak na moich wypocinach. Zastanawiam się jeszcze czy nie dać zamiast tych berberysów jednak szmaragdów, (cisów chyba nie chcę) bo mają taką przewagę, że zimą też coś tam będzie, a nie tylko gałęzie bez liści, no i może wtedy jako następny krzaczek na lewo będzie pasował perukowiec podolski? Zapomniałam dodać, że na końcu będzie wierzba, która już tam rośnie, bo była jeszcze za czasów budowy kupiona i bezmyślnie posadzona.
Co myślicie o czymś takim?
Piwoni nie mam dużo.Ale te co mam to mi wystarczą .
A w ubiegłym roku kupiłam drzewiastą bez nazwy bez rysunku, bez odmiany...ale wzięłam ją bo tylko 15 zł kosztowała.
Siedziała taka zapyziała w biegłym roku.Ale wyczytałam,że ich okres adaptacyjny waha się od 3 - 4 lat W pierwszym roku po posadzeniu, nie należy dopuścić do zakwitnięcia!!
Zaglądałam już do niej - przezimowała i pąki liściowe ma
A czy zakwitnie, zobaczymy .
Witaj Agnieszko i w tej przestrzeni wirtualnej
cieszę się ,że moje hosty się podobają .Mi też
Juziu co to za trwa obok stipy? selseria ? mnie się Twoje zakupy baardzo podobają
Lustro świetne takie trochę Danusiowe świetnie będzie odbijać mały fragmencik ogrodu.
życzę zdrowia córci
ren133, miło, że wpadłaś
Trafiłaś w sedno przy tarasie chcę róże z lawendą, rozplenicą Hameln.
Białe jak u nawigatorki
Może jakieś pnące, bo taras będzie miał pergolę.
To jest to miejsce, po lewej stronie rabata na zachód, po prawej, na południe.
I jeszcze zdjęcie z balkonu - widok na rabatę wystawioną na zachód przy tarasie
Ty też mówisz nie tym różom przy ogrodzeniu? jakie argumenty za taką decyzją?
Basiu zostałam ukarana zablokowaniem do 22.03 za nie swoje zdjęcie, które przez omyłkę wstawiłam, także uważajcie jakie zdjęcia wstawiacie, nawet gdy macie słabe okulary
Czy tą furtkę trzeba podkreślać dwoma strażnikami?
Czy to raczej powinno być dyskretne przejście na pole?
Śliwa w narożniku jest w porządku. Ale pod spodem coś jaśniejszego by się zdało by podkreślić jej kolor. Miskant Variegatus, Dereń Ivory Halo, Horetensje bukietowe.
Masz obsadzone cisami i rabaty dość uporządkowane, więc trudno coś doradzać, do tego nie widać co tam rośnie, bo teraz bezlistne.
Pod świetrkiem przydąłoby się rozświetlić. Masz tam chyba hortensje?
dałabym jej więcej i dodała koloru, np. żurawkami, w zależności ile masz tam swiatła. Może jeszcze coś zimozielonego, bergenie? Kwiaty letnie jeśli jest słońce. A jak cień, biało obrzeżone funkie.
Ta pomarańczowa linia(nie potrafię jej ładnie równo narysować) to ostateczny kształt rabaty.
Zaraz za nią posadzone są berberysy admiration i zastanawiam się co za nimi posadzić w tym narożniku.
Myślę o jakichś drzewach tylko nie wiem co by pasowało do tych brzóz które już rosną. Na zdjęciu wydaje się mało miejsca ale na głębokość to jest tam ok 5m, długości ok 7m.
Proszę doradzcie mi coś .