Dziękuję Danusiu. Chcę by thuje nabrały trochę w obwodzie tzn, teraz w większości lekko się stykają, a chcę by nie było prześwitów i oczywiście żeby schludnie wyglądały tj. równo. Może tego nie widać, ale to są te moje maluchy sadzone w 2011 r. i mają obecnie wysokość od ok. 1,60 do 2,20 (pojedyncze tak wyskoczyły na 2,20) . Tak to wtedy wyglądało )):
Ma to być docelowo zwarty wysoki żywopłot myślę max 3,5 - 4 metry. Życzyłabym sobie aby kiedyś wyglądał tak jak na tym zdjęciu z Twojej realizacji - Ogród miłośników roślin (https://www.ogrodowisko.pl/watek/702-laurowisnia-wschodnia-prunus-laurocerasus?page=5)
I nie wiem czy lepiej rozciągnąć sznurek i przyciąć wszystkie równo nożycami ręcznymi lub elektrycznymi czy też skracać tylko przewodniki czyli ciąć sekatorkiem na rozgałęzieniach (czubki).
p.s. Wszystko co tam teraz koło nich rośnie będę przekopywać np. cisy w tym roku , bo latem jest tak gęsto, że nie ma gdzie ręki wcisnąć i mi się thuje od dołu zaczęły ogałacać, a tam są tylko irysy, hosty, żurawki i orliki ma być docelowo minimalistycznie albo sama kora albo ewentualnie jakieś niskie trawki lub turzyce w nóżki i będzie dość
Serdecznie dziękuję za uwagę i pozdrawiam
Haniu sezon w ogrodzie zaczął się już w lutym , nadrabiam jesienne zaległości i przygotowuję glebę na nową rabatę żeby w sierpniu i dalszych miesiącach było kolorowo. Będą dalie, liliowce,krokosmia może paciorecznik, fenkuł, nasturcje , dzielżany...
Robota ruszyła pełną parą mam nadzieję, że w końcu zrobi się cieplej . Rabata przy domu w trakcie poprawki. Wydzielamy też rabatę pod świerkami - hałdy ziemi czekają na wyrównanie, a w workach torf kwaśny, próchnica, kora czekają na swoją kolej. Zastanawiam się nad jedną rzeczą - pan ze szkółki podpowiedział mi aby pod ziemię, którą nawiozę aby podwyższyć rabatę pod wrzosy położyć agrowłókninę aby odseparować korzenie świerków od tej rabaty co Wy na to?
Marzec w moim ogrodzie zaczął się typowo jak na tę porę przystało, było śnieżnie, deszczowo, słonecznie i gradowo - niestety zrobiłam zdjęcia tylko jak padał grad, ale widać na nich dość dobrą, jak na tę porę roku, kondycję trawnika.
Mam nadzieję, że w najbliższych dniach pogoda dopisze i będę mogła wstawić bardziej optymistyczne zdjęcia
o tak! ciemierniki podobijają serca z wielką łatwością! i rzeczywiście czasem lepiej zapłacić więcej i mieć ten piękny okaz niż zaspokajać się połowicznie! i będziesz kupować coś więcej? gdzie będziesz sadzić ?
A krzesła mioooodzio! Właśnie mojemu lubemu pokazywałam jakie świetne! Wiesz - taki benchmark prezentów na dzień kobiet. Bo innaczej mi się kwiatami będzie chciał wymigać
Co to za nazwa? Model?
Ławeczkę będziemy przestawiać dopiero za kilka lat.
Zmobilizowałaś mnie i zaczynam mysleć nad zagospadarowaniem terenu pomiędzy bzami a ruiną stodoły. Muszę najpierw przetestować rośliny czy wytrzymają tak trudne waraunki jakie tam panują (susza , głęboki cień).
Myślę o ciemiernikach,zawilcach gajowych, konwaliach, kokoryczy , pióropuszniku strusim. Chciłam tam posadzić wiosenne cebulowe, ale nory w ogrodzie i wykopane cebulki krokusów ostudziły mój zapał.Powinnam też dosadzić kalinę ( dwie już rosną), żeby zasłonić widok na posesję sąsiada.
I bardzo dobrze bo są tego warte , dodają koloru ogrodom w drugiej połowie lata i jesienią
W tym roku nawet róże dostaną dalie do towarzystwa.
Aniu pierwsze krokusy dla Ciebie