Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród zapachów u Jasi 21:39, 06 mar 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Chyba się jeszcze zmieszczę na ławeczce wszak do Towarzystwa Bzowego przystąpiłam

Zapraszam, wszak zmieniłam ławeczkę

na większą

Ogród zapachów u Jasi 21:21, 06 mar 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)

Jasia chyba już się zgodziła

Iza zauważyłam błąd w zdaniu,poprawnie powinno być tak : Jasia się zgodziła

Przycinanie - cięcie tui 21:14, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poziomo. Niekoniecznie nożycami, zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.

Dziękuję Danusiu. Chcę by thuje nabrały trochę w obwodzie tzn, teraz w większości lekko się stykają, a chcę by nie było prześwitów i oczywiście żeby schludnie wyglądały tj. równo. Może tego nie widać, ale to są te moje maluchy sadzone w 2011 r. i mają obecnie wysokość od ok. 1,60 do 2,20 (pojedyncze tak wyskoczyły na 2,20) . Tak to wtedy wyglądało )):

Ma to być docelowo zwarty wysoki żywopłot myślę max 3,5 - 4 metry. Życzyłabym sobie aby kiedyś wyglądał tak jak na tym zdjęciu z Twojej realizacji - Ogród miłośników roślin (https://www.ogrodowisko.pl/watek/702-laurowisnia-wschodnia-prunus-laurocerasus?page=5)
I nie wiem czy lepiej rozciągnąć sznurek i przyciąć wszystkie równo nożycami ręcznymi lub elektrycznymi czy też skracać tylko przewodniki czyli ciąć sekatorkiem na rozgałęzieniach (czubki).
p.s. Wszystko co tam teraz koło nich rośnie będę przekopywać np. cisy w tym roku , bo latem jest tak gęsto, że nie ma gdzie ręki wcisnąć i mi się thuje od dołu zaczęły ogałacać, a tam są tylko irysy, hosty, żurawki i orliki ma być docelowo minimalistycznie albo sama kora albo ewentualnie jakieś niskie trawki lub turzyce w nóżki i będzie dość
Serdecznie dziękuję za uwagę i pozdrawiam
Ogród zapachów u Jasi 21:13, 06 mar 2015

Do góry
Leida napisał(a)

Ja już się nie mogę doczekać nowego sezonu w Twoim Jasiu ogrodzie. Może byś jeszcze coś powrzucała ze starego roku żeby jakoś uprzyjemnić to czekanie?

Haniu sezon w ogrodzie zaczął się już w lutym , nadrabiam jesienne zaległości i przygotowuję glebę na nową rabatę żeby w sierpniu i dalszych miesiącach było kolorowo. Będą dalie, liliowce,krokosmia może paciorecznik, fenkuł, nasturcje , dzielżany...

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:05, 06 mar 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

Tylko przypomnij żebym nie zapomniała

Zapisałam
A kiedy najlepsza pora na przesadzanie siewek?
Asi ogródek pod świerkami 21:04, 06 mar 2015

Do góry
Robota ruszyła pełną parą mam nadzieję, że w końcu zrobi się cieplej . Rabata przy domu w trakcie poprawki. Wydzielamy też rabatę pod świerkami - hałdy ziemi czekają na wyrównanie, a w workach torf kwaśny, próchnica, kora czekają na swoją kolej. Zastanawiam się nad jedną rzeczą - pan ze szkółki podpowiedział mi aby pod ziemię, którą nawiozę aby podwyższyć rabatę pod wrzosy położyć agrowłókninę aby odseparować korzenie świerków od tej rabaty co Wy na to?
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 21:04, 06 mar 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Reniu, kusisz różami Masz Nahemę? Chyba warto się nad nią zastanowić

Właśnie niedawno naczytałam się o niej,ten zapach mnie nęci,nawet znalazłam w starklu za 15 zł gdzie u innych 2razy droższa jest
http://www.starkl.pl/ro-a-pn-ca-nahema-119070/

A teraz jeszcze promocja, na dzień kobiet druga róża gratis

Ło matko
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:04, 06 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Z takimi doradcami - z pewnoscią
Zauważyłać 6 seteczek?
Gratuluję

Nie zauważyłam Beatko
Dziękuję bardzo
I kwiatuch dla Ciebie
Leśne Wzgórze 21:03, 06 mar 2015

Do góry
Marzec w moim ogrodzie zaczął się typowo jak na tę porę przystało, było śnieżnie, deszczowo, słonecznie i gradowo - niestety zrobiłam zdjęcia tylko jak padał grad, ale widać na nich dość dobrą, jak na tę porę roku, kondycję trawnika.

Mam nadzieję, że w najbliższych dniach pogoda dopisze i będę mogła wstawić bardziej optymistyczne zdjęcia
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:02, 06 mar 2015

Do góry
Marzenko co to za trawkę widać w nóżkach grabów ?
Leśne Wzgórze 20:56, 06 mar 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Ania, ja poproszę więcej zdjęć - jeśli myślisz, że tych kilka wystarczy, to się grubo mylisz Do swojego lasu na razie nie mogę jechać, to choć na twój bym popatrzyła

hahaha idzie weekend więc myślę, że uda się coś z tym zrobić
dla Ciebie i innych odwiedzających papierowa tęcza motylkowa (robiona wspólnie z młodym)
Ogród zapachów u Jasi 20:53, 06 mar 2015

Do góry
Kondzio napisał(a)
Jasiu już mi się przypomina ten piękny zapach twojego ogrodu A

Konradzie jeszcze chwila, jeszcze momencik i zacznie kwitnąć wawrzynek.

Pierwsze snieżyce

Ogród do kwadratu 20:52, 06 mar 2015

Do góry
gusiarz napisał(a)
Nikol - ciemierniki były wspaniałe... te zwykłe, białe nie umywają się do pełnych. Ale dopiero na żywo sama mogłam się przekonać jak zachwycają . Gdy na kiermaszu zobaczyłam taką niemal łąkę ciemierników... zatkało mnie z wrażenia i jak jakiś zombi szłam w ich kierunku . Wtedy na stoisku zaczepiła mnie jakaś pani z hasłem... "tam dalej mają tańsze"... i krakowskim instynktem pobiegłam dalej. Owszem były tańsze o połowę, ale nie taaakie wypasione! Przeszłam kilka kolejnych wystawców i wróciłam do pierwszego sprzedawcy. Pan skwitował " a jednak..."... chyba było widać obłęd w moich oczach

Aniu - hmmm... znów się tylko widziałyśmy ... dwa lata temu było tak samo... ale wiesz... cała zabawa by gonić króliczka a nie złapać go

Gosiu... przecież wiesz jak lubiam fiolet i wszelkie jego pochodne

A tymczasem dostałam od eMa prezent na dzień kobiet

o tak! ciemierniki podobijają serca z wielką łatwością! i rzeczywiście czasem lepiej zapłacić więcej i mieć ten piękny okaz niż zaspokajać się połowicznie! i będziesz kupować coś więcej? gdzie będziesz sadzić ?

A krzesła mioooodzio! Właśnie mojemu lubemu pokazywałam jakie świetne! Wiesz - taki benchmark prezentów na dzień kobiet. Bo innaczej mi się kwiatami będzie chciał wymigać
Co to za nazwa? Model?
Ogród zapachów u Jasi 20:46, 06 mar 2015

Do góry
mira napisał(a)

ja bym pół dnia siedziała na tej ławce a drugie pół bym ją przestawiła żeby patrzeć na to co za nią
pozdrawiam

Ławeczkę będziemy przestawiać dopiero za kilka lat.
Zmobilizowałaś mnie i zaczynam mysleć nad zagospadarowaniem terenu pomiędzy bzami a ruiną stodoły. Muszę najpierw przetestować rośliny czy wytrzymają tak trudne waraunki jakie tam panują (susza , głęboki cień).
Myślę o ciemiernikach,zawilcach gajowych, konwaliach, kokoryczy , pióropuszniku strusim. Chciłam tam posadzić wiosenne cebulowe, ale nory w ogrodzie i wykopane cebulki krokusów ostudziły mój zapał.Powinnam też dosadzić kalinę ( dwie już rosną), żeby zasłonić widok na posesję sąsiada.

Tegoroczne ciemierniki

Hirutkowy raj:)) 20:42, 06 mar 2015

Do góry
Reniu moja roza
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:38, 06 mar 2015

Do góry

Pięknie wkomponowałaś ten konar przy lustrze, bardzo ciekawie to wygląda.
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:32, 06 mar 2015

Do góry

dzisiejsze

jaśmin nagokwiatowy
Mój 4 arowy azyl... 20:29, 06 mar 2015

Do góry
Storczyki kwitną non stop

no i te grudniki

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 20:28, 06 mar 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)
Alee ptice .. Śliczne .. To są zawsze zdjęcia , które uwielbiam najbardziej poza ogrodowymi.. Ale tu przeca jest 2 stówka , a więc gratulacje i samych radości ogrodowych życzę .. Kffiatucha zaraz jakiegoś wywlokę

Elu jakas ty czujna , dziekuje za kwiatucha slicznego
Ogród zapachów u Jasi 20:26, 06 mar 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
a widać dalie wracają do lask

I bardzo dobrze bo są tego warte , dodają koloru ogrodom w drugiej połowie lata i jesienią
W tym roku nawet róże dostaną dalie do towarzystwa.
Aniu pierwsze krokusy dla Ciebie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies