Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Mathildis 15:02, 06 mar 2015

Nadia napisał(a)
Witaj

W końcu znalazłam ogrodniczkę z laskiem Jestem na etapie wyboru roślinek na moją działkę 36 x 60 m..waham się między świerkami serbskimi a sosnami do mini lasku..może Ty mi coś doradzisz..napiszesz..jak wygląda pielęgnacja takiego lasku, Twoja trawa jest piękna czy rzeczywiście jest ona trudna w utrzymaniu? Ja w związku z licznym negatywnymi opiniami zaczęłam myśleć o runiance, fiołkach, bodziszku korzeniastym, barwinku lub innych płożących roślinkach do lasku..

Będę wdzięczna za pomoc

Byłam, jak umiałam doradziłam. Sosen nie polecam to nie są szczególnie dekoracyjne drzewa wybrałabym serby. Między drzewami nie polecam trawy - trudno się potem wykasza natomiast przy lasku nie powinnaś mieć problemów z utrzymaniem trawnika , a zanim drzewa urosną będzie ładnym wykończeniem ogrodu. Moja trawa jest podlewana, sporadycznie nawożona i regularnie koszona, zacienienie ma tu swoje minusy (min. mech), ale i plusy (gleba nie wysycha tak szybko, trawa nie przypala się) z pewnością dużym minusem jest igliwie, które wygrabiam przy wiosennej wertykulacji - jest co robić
kachat 17:00, 06 mar 2015

Ania, ja poproszę więcej zdjęć - jeśli myślisz, że tych kilka wystarczy, to się grubo mylisz Do swojego lasu na razie nie mogę jechać, to choć na twój bym popatrzyła
Mathildis 20:56, 06 mar 2015

kachat napisał(a)
Ania, ja poproszę więcej zdjęć - jeśli myślisz, że tych kilka wystarczy, to się grubo mylisz Do swojego lasu na razie nie mogę jechać, to choć na twój bym popatrzyła

hahaha idzie weekend więc myślę, że uda się coś z tym zrobić
dla Ciebie i innych odwiedzających papierowa tęcza motylkowa (robiona wspólnie z młodym)
Mathildis 21:03, 06 mar 2015

Marzec w moim ogrodzie zaczął się typowo jak na tę porę przystało, było śnieżnie, deszczowo, słonecznie i gradowo - niestety zrobiłam zdjęcia tylko jak padał grad, ale widać na nich dość dobrą, jak na tę porę roku, kondycję trawnika.

Mam nadzieję, że w najbliższych dniach pogoda dopisze i będę mogła wstawić bardziej optymistyczne zdjęcia
Gardener27 21:08, 06 mar 2015

Jak to mówi stare porzekadło ... w marcu jak w garncu
Prawdziwa wiosna dopiero przed nami
W tym roku będziesz też wertykulować trawnik ?
pasjonatkaam... 21:10, 06 mar 2015

jak tam czyściutko i trawnik rzeczywiście w dobrej formie
Mathildis 21:33, 06 mar 2015

Gardener27 napisał(a)
Jak to mówi stare porzekadło ... w marcu jak w garncu
Prawdziwa wiosna dopiero przed nami
W tym roku będziesz też wertykulować trawnik ?

Mam nadzieję, że jutro pora na tę przyjemniejszą część garncowej pogody w końcu w planach robienie zdjęć na forum a wiem, że przebiśniegi u mnie som i tulipany wychylają swoje kły...
Jeżeli nie wydarzy się żadna niezaplanowana sytuacja to tak mam w planach wertykulację.
Mathildis 21:37, 06 mar 2015

pasjonatkaamatorka napisał(a)
jak tam czyściutko i trawnik rzeczywiście w dobrej formie

jak podejść bliżej to tak czyściutko już nie jest szczególnie na rabatach, gdzie zatrzymały się liście dębów zrzucone późną jesienią i teraz, ale widok ogólny jest dość znośny Najgorsze, że jutro znów niewiele zdziałam bo mam wyjazd służbowy i nie wiem ile czasu mi to zajmie a może uda się wymigać i podziałać w ogrodzie

Mathildis 21:39, 06 mar 2015

Dziś już nie mam siły i idę nyny, ale jutro obiecuję zajrzeć do odwiedzających mnie gości...

Ciężko (jeśli chodzi o czas) zapowiada się ten rok w ogrodzie, a może jednak się uda??? Choć pełna obaw, to jednak trzymam za siebie kciuki, że dam radę
AgnieszkaW 21:54, 06 mar 2015

Aniu, dasz radę, bo kto jak nie Ty?