Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe przygody 22:15, 04 mar 2015

Do góry

Ogrodowa symfonia 22:13, 04 mar 2015

Do góry
inag napisał(a)
Baaaardzo Ci dziękuję! Już jestem zdecydowana na to zestawienie
Myślisz, że gdybyś nie "interweniowała" to irysy całkowicie zagłuszyłyby różę??? Czy one bardzo się rozrastają? I jeszcze jak pozwolisz to chciałabym spytać jak irysy wyglądają po kwitnieniu? Czy zachowują ładne liście aż do późnej jesieni?
Przepraszam, że tak zawracam Ci głowę..

Ilono, ależ zawracaj kobieto Cieszę się, że mogę chociaż trochę pomóc Wskakuję z dużymi przerwami na ogrodowisko, bo dzielę się kompem z M. Nie wiem czy irysy zagłuszyły by róże, bo i jedno i drugie bardzo się rozrosło w jednym sezonie a było blisko posadzone. Uwielbiam te smukłe irysy holenderskie. Po jednym sezonie rozdzieliłam na kilka kęp.
Moim zdaniem długo zachowują fajne zielone liście.
Tak na szybko znalazłam zdjęcie małych irysów otrzymanych i wsadzonych u mnie przez moją mamę

Zdjęcie z początku października 2014 - to te zielone po lewej stronie na końcu runianki, przed żurawką obydian (chyba zagmatwałam)

i te same z połowy listopada 2014

Ogrodowe przygody 22:12, 04 mar 2015

Do góry
Ogrodowe przygody 22:08, 04 mar 2015

Do góry

Makowo na Kociewiu 22:07, 04 mar 2015

Do góry
Dzisiaj zadołowałam w donicach moje ciemierniki ale bojąc się przymrozku znowu je wstawiłam do wiatrołapu.
W przyszłym tygodniu zaczynam przesadzanie, zaczynam od borówek ( wiem, że tego nie lubią ale nie ma na co czekać) później różaneczniki 3 sztuki, wielki cyprys - tego się najbardziej boję czy dam radę i róża i na tym koniec jeśli chodzi o wiosnę (chyba) Później następne kroki
W Makowie kwitnie kilka krokusów, kilka przebiśniegów ale zdjęć brak jutro muszę je uwiecznić w końcu są pierwsze tej wiosny
a tymczasem zdjęcia z 10 marca 2014

Ogrodowe przygody 22:04, 04 mar 2015

Do góry
Kolorowy ogród na piasku 22:02, 04 mar 2015

Do góry
viva napisał(a)

Vivo, ciachnij tego derenia przy ziemi, odbije młodymi czerwonymi pędami.
Będzie młodszy.

Bergenie i kiścienie - mistrzostwo na wrzosowisku.

Czy Ty byś otrzymane korzonki maków i piwonii, i ciemierników (w torfie z zakupów internetowych) posadziła do ziemi czy do donic. Bo ja nie wiem. Ciągle nie wiem, jak zrobić, żeby było dobrze.
Ogrodowe przygody 22:01, 04 mar 2015

Do góry
Brązowienie iglaków 22:00, 04 mar 2015

Do góry
Witajcie.
Byłam ostatnio u Taty z wizytą i załamałam się patrząc na thuje i inne iglaki w ogrodzie. Brązowieją mocno - z daleka wydaje się, że na końcach igieł, ale kiedy przyjrzeć się bliżej, okazuje się, że sprawa jest poważniejsza. Czy da się je jeszcze uratować? Czy to choroba czy być może wynik zeszłorocznego suchego lata i jesieni? Tata raczej tych wieloletnich już iglaków nie podlewał...

Ogrodowa symfonia 22:00, 04 mar 2015

Do góry
Weekendowe zdjęcia

Hortensje...

Pomponella

Cebulowe

A o tych zapomniałam, że są - Fritillaria

Ogrodowe przygody 21:57, 04 mar 2015

Do góry
Kolorowy ogród na piasku 21:54, 04 mar 2015

Do góry
Poezja koloru Och i ach. Cudne zestawienie.

Ogród prawie romantyczny 21:51, 04 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Ciemierniki - na razie tylko zdjęcie poglądowe, ale gdy zakwitną, na pewno się pochwalę

Śliczny, a mogę zapytać o cenę ?

U mnie w co ciemierniki w doniczkach sprzedają po 55 i 78 zł

Zastawaniem się ile sztuk sobie kupić
Ogrodowe przygody 21:49, 04 mar 2015

Do góry
Malgosik postaram się coś w sezonie sfocić
Mysza avatarek to zaklinacz wiosny
Kolorowy ogród na piasku 21:48, 04 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Róża Hansestadt Rostock - widzę, że masz tę różę.. proszę mi praktycznie napisać jak się ona Ci sprawuje .. bo kupiłam ją na czuja... i jak masz Ty to znaczy, że zakup może okazać się bardzo udany Twoja jest śliczna

Aniu, dużo o niej nie mogę powiedzieć, bo mam ją dopiero od wiosny ale już widać, że to róża bardzo, bardzo zdrowa. Kwitnie w dużych bukietach i kwiaty trzymają się bardzo długo. Gdybym potrzebowała kupić żółtą różę kupiłabym więcej. Kupiłam dwie ale jedna nie przyjęła się, co zdarzyło mi się pierwszy raz odkąd sadzę róże. Teraz już miejsce zagospodarowałam i nie mam gdzie dosadzać.

Zdjęcie z lipca

A tu z października. Jak prawie każda róża ma wtedy ciemniejszy kolor. Jest prawie miedziana. Zobacz jakie zdrowe liście jesienią.

-

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 21:46, 04 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
ale macie, jeszcze "cieplutkie"
ogród

taras

przedogródek

i co, zadowoleni?
miłego wieczorku

Boszsze... i mnie coś takiego czeka?! A to trzeba aż tak głęboko kopać?
Ogród prawie romantyczny 21:43, 04 mar 2015

Do góry
Ciemierniki - na razie tylko zdjęcie poglądowe, ale gdy zakwitną, na pewno się pochwalę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:40, 04 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na lewo pod płotem cd, rabaty i pas hortensji. Tutaj trzeba nadać wysokości, dodać koloru a nie niskie bukszpany.

A ta Danusiowa podpowiedź?. Co byś chciała tu zmienić? Widzę, że najbardziej podobają Ci się bukszpanowe topiary...i już.
Ogród prawie romantyczny 21:39, 04 mar 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Agnieszko, poczytałam o różach i wydaje mi się, że pomysł z podsadzeniem edenki różą rhapsody in blue nie jest dobry. Kupiłam obie i wydaje mi się, że rhapsody będzie różą silniejszą i bardziej się krzewiącą, wyższą. Zajrzyj do Agatki do wątku Ogród w cieniu brzóz. Dorosły egzemplarz ma też chyba Viva w Kolorowy ogród na piasku. Ona tam pokazała swoje. Widziałam Edenke u p. Kapias i to nie jest silna róża. Zastanów się nad tą kompozycją i zbadaj jakie te róże rosną docelowo.

Jaki kolor ciemierników kupiłaś ?

Dla Ciebie kwiatuszek Rhapsody, ma piękny kolor

Zamień kompozycje. Góra dla Blue a dól dla edenki

Zobacz, dorosłą edenka, nie jest ekspansywna

Jak chcesz to usunę zdjęcia

Ewa, dziękuję bardzo za podpowiedzi

Obejrzałam raphsody in blue i edenkę w różnych ujęciach. I zrewidowałam swoje poglądy - trzech mogę tam jednak nie zmieścić. Niestety nie dokładnego mam zdjęcia, ale w tym miejscu będzie rosła Blue.

Pergola osłaniająca butlę gazową, przy której będzie Blue, składa się z trzech części. Najdłuższa, zacieniona, będzie obrośnięta przez trzmielinę i podsadzona hortensjami Vanilia fraise, przy środkowej została posadzona edenka i dwa clematisy, przy trzeciej posadzę jedną tylko Blue, a chciałam trzy, i dwie lions rose. Nie jestem do końca pewna, czy będą pasowały kolorystycznie, ale jeżeli nie, przesadzę na rabatę bylinową.

Pozostałe dwie Raphsody trafią obok pergoli prowadzącej do warzywnika.

Na ok. 2 metrach powinnam zmieścić jasminę, clematis Etoile Violette i pomiędzy nimi raphsody. Tak mi się wydaje

Kwiatuszki zostaw, śliczne są i cieszą oczy. Może w tym roku też będę miała takie kwiatki

Borówcowy raj 21:33, 04 mar 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)

I werbena patagońska, która przezimowała:

aż jutro pójdę swoją werbenkę podejrzeć, bo z nasionek coś mi znów nic nie wychodzi, może chociaż z zeszłorocznej coś będzie ?!
pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies