Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Bogdzia 08:36, 04 mar 2015

Piękne ostrózki, to tez rośliny które u mnie nie chcą rosnąc.
ewsyg 09:32, 04 mar 2015

Agnieszko, poczytałam o różach i wydaje mi się, że pomysł z podsadzeniem edenki różą rhapsody in blue nie jest dobry. Kupiłam obie i wydaje mi się, że rhapsody będzie różą silniejszą i bardziej się krzewiącą, wyższą. Zajrzyj do Agatki do wątku Ogród w cieniu brzóz. Dorosły egzemplarz ma też chyba Viva w Kolorowy ogród na piasku. Ona tam pokazała swoje. Widziałam Edenke u p. Kapias i to nie jest silna róża. Zastanów się nad tą kompozycją i zbadaj jakie te róże rosną docelowo.

Jaki kolor ciemierników kupiłaś ?

Dla Ciebie kwiatuszek Rhapsody, ma piękny kolor

Zamień kompozycje. Góra dla Blue a dól dla edenki

Zobacz, dorosłą edenka, nie jest ekspansywna

Jak chcesz to usunę zdjęcia

malgorzata_s... 14:19, 04 mar 2015

Napia napisał(a)

Fotek brak
Gardenia w przyszłym roku to punkt obowiązkowy i dobry aparat też

Na wątku spotkaniowym są fotki Obejrzałam wszystkie
Napia 21:16, 04 mar 2015

Nallar napisał(a)

O graniu i wygrywaniu pomyślałam, bo mnie ciągle brakuje na chciejstwa

Z tym dopasowaniem roślin do ogrodu to i ja mam problem. U mnie też nie można wprowadzić wszystkiego co mi się podoba.
Widziałam tu dużo pięknych ogrodów ale do mojego skromnego domeczku, (a raczej odwrotnie) pasowałyby jak....tu ugryzę się w język. co by brzydko nie zabrzmiało.
Aguś Ty wiesz że patyczki wstawione do wody puszczają listeczki.

Bardzo się cieszę, że pojawiają się listki na patyczkach, u mnie na razie nabrzmiały pączki, ale ja posadziłam w doniczki. Jeżeli się uda, będę miała sporo krzaczków limek, annabelle i kilka phantomów

Mnie też brakuje na chciejstwa Dlatego - na Dzień Kobiet od męża różyczki, z gołym korzeniem, na urodziny i imieniny również kwiatki. Ostatnio zamiast płaszczyka na wiosnę - drzewko. Wygrana bardzo mile widziana

To chyba tak jest, że ogród musi być do nas dopasowany, wygodny jak dobry fotel, w którym czujemy się dobrze i swobodnie. Jedni lubią ogród nowoczesny, a ja tworzę romantyczny. Na razie mam plan ale może się uda

hanka_andrus 21:20, 04 mar 2015

Zaglądam, teżpatyczki limek do doniczek powsadzałam. Zobaczymy co będzie siędziało. Powodzenia.
Napia 21:39, 04 mar 2015

ewsyg napisał(a)
Agnieszko, poczytałam o różach i wydaje mi się, że pomysł z podsadzeniem edenki różą rhapsody in blue nie jest dobry. Kupiłam obie i wydaje mi się, że rhapsody będzie różą silniejszą i bardziej się krzewiącą, wyższą. Zajrzyj do Agatki do wątku Ogród w cieniu brzóz. Dorosły egzemplarz ma też chyba Viva w Kolorowy ogród na piasku. Ona tam pokazała swoje. Widziałam Edenke u p. Kapias i to nie jest silna róża. Zastanów się nad tą kompozycją i zbadaj jakie te róże rosną docelowo.

Jaki kolor ciemierników kupiłaś ?

Dla Ciebie kwiatuszek Rhapsody, ma piękny kolor

Zamień kompozycje. Góra dla Blue a dól dla edenki

Zobacz, dorosłą edenka, nie jest ekspansywna

Jak chcesz to usunę zdjęcia

Ewa, dziękuję bardzo za podpowiedzi

Obejrzałam raphsody in blue i edenkę w różnych ujęciach. I zrewidowałam swoje poglądy - trzech mogę tam jednak nie zmieścić. Niestety nie dokładnego mam zdjęcia, ale w tym miejscu będzie rosła Blue.

Pergola osłaniająca butlę gazową, przy której będzie Blue, składa się z trzech części. Najdłuższa, zacieniona, będzie obrośnięta przez trzmielinę i podsadzona hortensjami Vanilia fraise, przy środkowej została posadzona edenka i dwa clematisy, przy trzeciej posadzę jedną tylko Blue, a chciałam trzy, i dwie lions rose. Nie jestem do końca pewna, czy będą pasowały kolorystycznie, ale jeżeli nie, przesadzę na rabatę bylinową.

Pozostałe dwie Raphsody trafią obok pergoli prowadzącej do warzywnika.

Na ok. 2 metrach powinnam zmieścić jasminę, clematis Etoile Violette i pomiędzy nimi raphsody. Tak mi się wydaje

Kwiatuszki zostaw, śliczne są i cieszą oczy. Może w tym roku też będę miała takie kwiatki

Napia 21:43, 04 mar 2015

Ciemierniki - na razie tylko zdjęcie poglądowe, ale gdy zakwitną, na pewno się pochwalę
Napia 21:47, 04 mar 2015

Bogdzia napisał(a)
Piękne ostrózki, to tez rośliny które u mnie nie chcą rosnąc.

Bogdziu, na szczęście pięknie rosną u Cieie rododendrony I to najważniejsze
Napia 21:48, 04 mar 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Na wątku spotkaniowym są fotki Obejrzałam wszystkie

J też I bardzo się cieszę, że inni robili, ja miałam tylko telefon, a zdjęcia z niego nie zachwycają.
ewsyg 21:48, 04 mar 2015

A może blue na ta zacienioną. Ta róża ładniej się wybarwia w półcieniu.
Trzech to chyba nie zmieścisz w tym miejscu,a le dwie może tak
Ja moją posadzę w półcieniu.