Agnieszko, poczytałam o różach i wydaje mi się, że pomysł z podsadzeniem edenki różą rhapsody in blue nie jest dobry. Kupiłam obie i wydaje mi się, że rhapsody będzie różą silniejszą i bardziej się krzewiącą, wyższą. Zajrzyj do Agatki do wątku Ogród w cieniu brzóz. Dorosły egzemplarz ma też chyba Viva w Kolorowy ogród na piasku. Ona tam pokazała swoje. Widziałam Edenke u p. Kapias i to nie jest silna róża. Zastanów się nad tą kompozycją i zbadaj jakie te róże rosną docelowo.
Bardzo się cieszę, że pojawiają się listki na patyczkach, u mnie na razie nabrzmiały pączki, ale ja posadziłam w doniczki. Jeżeli się uda, będę miała sporo krzaczków limek, annabelle i kilka phantomów
Mnie też brakuje na chciejstwa Dlatego - na Dzień Kobiet od męża różyczki, z gołym korzeniem, na urodziny i imieniny również kwiatki. Ostatnio zamiast płaszczyka na wiosnę - drzewko. Wygrana bardzo mile widziana
To chyba tak jest, że ogród musi być do nas dopasowany, wygodny jak dobry fotel, w którym czujemy się dobrze i swobodnie. Jedni lubią ogród nowoczesny, a ja tworzę romantyczny. Na razie mam plan ale może się uda
Zaglądam, teżpatyczki limek do doniczek powsadzałam. Zobaczymy co będzie siędziało. Powodzenia.
Obejrzałam raphsody in blue i edenkę w różnych ujęciach. I zrewidowałam swoje poglądy - trzech mogę tam jednak nie zmieścić. Niestety nie dokładnego mam zdjęcia, ale w tym miejscu będzie rosła Blue.
Pergola osłaniająca butlę gazową, przy której będzie Blue, składa się z trzech części. Najdłuższa, zacieniona, będzie obrośnięta przez trzmielinę i podsadzona hortensjami Vanilia fraise, przy środkowej została posadzona edenka i dwa clematisy, przy trzeciej posadzę jedną tylko Blue, a chciałam trzy, i dwie lions rose. Nie jestem do końca pewna, czy będą pasowały kolorystycznie, ale jeżeli nie, przesadzę na rabatę bylinową.
Pozostałe dwie Raphsody trafią obok pergoli prowadzącej do warzywnika.
Na ok. 2 metrach powinnam zmieścić jasminę, clematis Etoile Violette i pomiędzy nimi raphsody. Tak mi się wydaje
Kwiatuszki zostaw, śliczne są i cieszą oczy. Może w tym roku też będę miała takie kwiatki
A może blue na ta zacienioną. Ta róża ładniej się wybarwia w półcieniu.
Trzech to chyba nie zmieścisz w tym miejscu,a le dwie może tak
Ja moją posadzę w półcieniu.