Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:07, 15 cze 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Reniu czytałam ,że dawałaś jej nawóz wiosną. Podsypywałaś czy rozpuszczonym polewałaś? Zawsze boję się co by nie "przedobrzyć"zbytnio.

Tak mi się właśnie wydawało ,że to ta jarzmianka ,śliczna

Jarzmianki specjalnie nie nawoziłam ale mogła dostać papu przy okazji dokarmiania miscantów - azofoską sypnęłam na wiosnę. Teraz lałam florovitem.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:05, 15 cze 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Pięknie aż dech zapiera.
Te poskręcane drzewa z widocznymi pniami koło ścianki wodnej to graby? Serio? Wyglądają rewelacyjnie! Masz jakieś zdj z tego jak zaczynałaś?

Zachwycam się tez ta przestrzenią w szałwii. Świetnie wyeksponowana!!
Miodzio psze pani

Te dwa poskręcane drzewa przy ściance to świdośliwy. Kupowałam je już sporych rozmiarów ... miały na pewno ponad dwa metry.
Dziękuję za pochwały a szałwia czeka na cięcie bo w większości przekwitła także widok przez najbliższe trzy tygodnie taki se
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:00, 14 cze 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Ogród masz piękny ale to już sama wiesz
Co to za trawy?
U Agi - czyli słońce i piach 23:30, 13 cze 2018

Do góry
ag_zie napisał(a)
A jak bym chciała...
od lewej przy koreance - powtórzenie rabaty pod klonem czyli rozplenica i rozchodnik uwielbiam je w zespole
Drzewa - szt.3 lub 4.... hmmm... tu mam problem z wyborem. z racji na to że obok są Nigry to raczej drzewka powinny być zielone, smukłe i co najważniejsze - dla laików ogrodowych z ogrodowiskowych to przychodzi mi do głowy grab i buk. Brzoza odpada.
Te białe krzaczki to trawki - jeszcze nie wiem jakie ale takie srebrzyste (jak u Ren133 Jak ożywić mój szmaragdowy...., ma takie na grabowej
Pomarańczowe krzaczki to jeżówki, te zwykłe.
A z przodu...nie mam pomysłu. Może coś zimozielonego aby w zimie smutno nie było.
Co radzicie? Pomocy!

Aga plan fajny tylko jakie ty trawki widzisz pod tujami?
U Agi - czyli słońce i piach 22:26, 13 cze 2018

Do góry
A jak bym chciała...
od lewej przy koreance - powtórzenie rabaty pod klonem czyli rozplenica i rozchodnik uwielbiam je w zespole
Drzewa - szt.3 lub 4.... hmmm... tu mam problem z wyborem. z racji na to że obok są Nigry to raczej drzewka powinny być zielone, smukłe i co najważniejsze - dla laików ogrodowych z ogrodowiskowych to przychodzi mi do głowy grab i buk. Brzoza odpada.
Te białe krzaczki to trawki - jeszcze nie wiem jakie ale takie srebrzyste (jak u Ren133 Jak ożywić mój szmaragdowy...., ma takie na grabowej
Pomarańczowe krzaczki to jeżówki, te zwykłe.
A z przodu...nie mam pomysłu. Może coś zimozielonego aby w zimie smutno nie było.
Co radzicie? Pomocy!

Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:04, 13 cze 2018

Do góry
Jarek104 napisał(a)
Ja również zwracam się z prośbą o pomoc..
gleba gliniasta, oczyszczona bardzo dokładnie z chwastów, kamieni i co tam jeszcze w niej było, warstwa ok 10cm
trawa Barenbrug
nawożenie - początek maja i końcówka maja - Yara comp lex, ręcznie
Podlewania: automatyczne, system Hunter. Obecnie ustawione na 15min na sekcję o 6:00 rano

Dwa tygodnie temu ( po założeniu nawadniania ) przelaliśmy trawnik aż zaczął gnić - był lany rano i wieczorem po 15-17min na sekcję. Jak zaczłą brązowieć to został przez 3 dni przesuszony, skoszony na 4cm

Widoczne na zdjęciach plamy są jakby suche, powiekszając się z dnia na dzień..

Jak ratować? lać więcej? sypać nawozem? czy dać mu czas?

Może nie jestem wielkim znawcą ale jak patrzę na ten trawnik to nie wydaje mi się, że ma sucho ... zobacz jak głęboko jest mokro? U mnie zraszacze działają co drugi dzień ... Jeśli chodzi o nawóz czasami można sypać a gleba i tak nie przyswaja dlatego takie ważne jest zbadanie gleby ... koszt minimalny a dostaniesz zalecenia co do nawożenia.
Ogródek Iwony II 09:00, 13 cze 2018

Do góry
Iwonko
Moja hakone jest posadzona jakieś 30 cm od kulek (licząc od środka hakone do brzegu buksa) ... tylko ona się rozrasta i zbliża się coraz bardziej do kulek ... ale myślę, że przy większej odległości nie będzie efektu.
Moja codzienność - ogród Oli 15:35, 12 cze 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Wiosną przesadzałam ... żyją te przesadzane jesienią też i w największy upał również

kusisz
Moja codzienność - ogród Oli 15:33, 12 cze 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
Ktoś kiedyś przesadzał obwódki bukszpanowe ?
Lepiej to zrobić jesienią czy wiosną ?

Wiosną przesadzałam ... żyją te przesadzane jesienią też i w największy upał również
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:02, 11 cze 2018

Do góry
katel napisał(a)
To ja już w nowym wątku przyłączam się do podziękowań dla Danusi i Witka za cudowne przyjęcie i podzielenie się Swoimi pięknymi światami obydwa zrobiły na mnie ogromne wrażenie . Podziękowania również dla wszystkich obecnych współtworzących atmosferę, bardzo się ciezę, że udało mi się poznać nowe ogrodowo zakrecone

Sama wszystkich nicków nie uzupełnię więc prosze o pomoc
Od lewej na górze:
anabuko1, ....., ....., dominka, koliber, Bogdzia, ....., ....., Betka, Marga, Danusia, Gocha, Anpi, AnnaMS, ren133
Od lewej na dole:
Jona, AgataP, kasiek, katel, ....., ..... .

A z drugiej strony było tak

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:49, 11 cze 2018

Do góry
katel napisał(a)
To ja już w nowym wątku przyłączam się do podziękowań dla Danusi i Witka za cudowne przyjęcie i podzielenie się Swoimi pięknymi światami obydwa zrobiły na mnie ogromne wrażenie . Podziękowania również dla wszystkich obecnych współtworzących atmosferę, bardzo się ciezę, że udało mi się poznać nowe ogrodowo zakrecone

Od lewej na górze:
anabuko1, ....., ....., dominka, koliber, Bogdzia, ....., ....., Betka, Marga, Danusia, Gocha, Anpi, AnnaMS, ren133
Od lewej na dole:

druga od góry Margarete, trzecia Mira,po Bogdzi -Dzidka,
a na dole po Katel jest Poziomka i Jankosia.
Zielona przestrzeń 22:46, 11 cze 2018

Do góry
koliber napisał(a)
Postaram się teraz opisać zdjęcie Miejsce pytajnika oznacza, że nie wiem (przepraszam bardzo) i ewentualnie proszę o podpowiedzi

U góry od lewej:
anabuko1, Margarete, (?), dominka, koliber, Bogdzia, Dzidka, (?), Betka, Marga, Danusia, Gocha, anpi, AnnaMS, ren133
U dołu od lewj:
jona, AgataP, kasiek, katel, Poziomka, (?).

Po pierwsze Aneto masz dar relacjonowania.
Zdjęcia, żartobliwe opisy - super!
Na podpisy z imionami u Ciebie zawsze można liczyć. Z nich wiem, jak wyglądacie, z kim koresponduję.
Żałuję, że mnie z Wami nie było
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:43, 11 cze 2018

Do góry

Od lewej na górze:
Od lewej na dole:

dominka napisał(a)
Chór podziękowań powiększam i ja

Zielona przestrzeń 22:20, 11 cze 2018

Do góry
koliber napisał(a)
Postaram się teraz opisać zdjęcie Miejsce pytajnika oznacza, że nie wiem (przepraszam bardzo) i ewentualnie proszę o podpowiedzi

U góry od lewej:
anabuko1, Margarete, (?), dominka, koliber, Bogdzia, Dzidka, (?), Betka, Marga, Danusia, Gocha, anpi, AnnaMS, ren133
U dołu od lewj:
jona, AgataP, kasiek, katel, Poziomka, (?).

Pierwszy pytajnik to Mira, a ostatni pytajnik to Jankosia.
Super sprawozdanie , mnóstawo fajnych zdjęć i komentarzy.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:16, 11 cze 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Aniu możesz opisać kto jest kto na zdjęciu zbiorowym? Ciebie rozpoznaję

eee_taam napisał(a)

dotarałam tutaj)) po nitce do kłebka ...witam się w twoim watku

wspaniałe spotkanie ...i znakomite ogrody

ale mam prośbę czy mogłabyś podpisać zdjęcia kto jest kto i z jakiego ogrodu ...forum się rozrosło a ja niewiele osób kojarzę ...i pewnie nie tylko ja dziękuję

Ups...Nie wszystkie dziewczyny znam, nie zapamiętałam
Od góry od lewej:
U dołu od lewej:
jona, AgataP, kasiek, katel, Poziomka, (?)
Jak ktoś wiem, zna, niech doda

A z drugiej strony , na przeciwko nas było tak

Zielona przestrzeń 19:56, 11 cze 2018

Do góry

U góry od lewej:
anabuko1, Margarete, mira, dominka, koliber, Bogdzia, Dzidka, (?), Betka, Marga, Danusia, Gocha, anpi, AnnaMS, ren133
U dołu od lewj:
jona, AgataP, kasiek, katel, Poziomka, Jankosia.

Chelsea Flower Show 2018 14:24, 11 cze 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jam nie Danusia ale przeliczyłam po płytach (z reguły mają 25 cm szer.), 10 x 25 = 250 cm + odstępy między płytami ok. 5 c cm x 10 =50 cm.

Chyba ok. 3 m x 1,2 m - do 1,5 m.

Dziękuję Ewuniu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:34, 11 cze 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Jestem pod wrażeniem całego ogrodu, jest przepiękny! Każdy zakątek przekopiowałabym do siebie, jakbym miała gdzie

Powiedz proszę Reniu, czy bergenia u ciebie to jakaś szczególna odmiana, liście są niesamowite, grube i mocno zielone.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:11, 11 cze 2018

Do góry
ren133 napisał(a)

Reniu powtórze po raz setny chyba, Twój ogród jest dla mnie w pierwszej "3" Ogrodowiskowej bardzo lubię do Ciebie przychodzić i cieszyć oczęta tak zjawiskowymi widokami - i patrząc na foto Twoich przepięknych róż napiszę, że żałuję, że na żadne się nie zdecydowałam, a miejsca obecnie brak

Anna i Ogród 08:38, 11 cze 2018

Do góry
ren133 napisał(a)
Aniu U mnie wylewka wystaje 17cm.

Hmm, to u nas chyba wyjdzie mniej. Tak góra 15 cm. Obecnie jest to 2,5 cm.

O tej przepustowości wspominałam eMowi ale on ma swoje teorie i nie zawsze skłania nię ku moim Taki już jest upart.

Tydzień temu mieliśmy podłączone grubsze rury i mam wrażenie że ciśnienie było wyższe. No ale te grubsze rury trudniej ukryć i stąd zmiana na węższe.

No nic. Jak wydłużymy wylewkę to powinno być już dobrze. Mam nadzieję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies