Cześć, mam problem z trawą rośnie nazwijmy to fatalnie, nie chce się rozkrzewić. wąskie listki puste placki między Źdźbłami. Znajomy poradził sypnij sobie nawozem... i sypnąłem. wypaliło trawę i zostały puste placki, , może ktoś to fachowo ocenić czy to coś z tego będzie czy nadaje się tylko do zasadzenia na nowo? ta trawa ma 2,5mc.
Dzień dobry, potrzebuje porady doświadczonych ogrodników, bo ja dopiero uczę się pielęgnacji roślin. Moim problemem są powstające na trawniku plamy- jak na załączonych zdjeciach. Plamy powstają dosłownie w ciągu jednego dnia - dotąd zielona trawa usycha "na pniu", wykrusza się, żółknie. Robiłam oprysk przeciw pędrakom i innym (Pod darnią znalazłam sporo prawdopodobnie rolnic), trawa była nawożona ok miesiąc temu nawozem dlugodzialajacym. Trawnik był zakładany z rolki, to jest 3 sezon, w poprzednich dwóch rósł wzorcowo.
Może nie jestem wielkim znawcą ale jak patrzę na ten trawnik to nie wydaje mi się, że ma sucho ... zobacz jak głęboko jest mokro? U mnie zraszacze działają co drugi dzień ... Jeśli chodzi o nawóz czasami można sypać a gleba i tak nie przyswaja dlatego takie ważne jest zbadanie gleby ... koszt minimalny a dostaniesz zalecenia co do nawożenia.
Nie podałeś gdzie mieszkasz. Wpisujesz w google Stacja Badania Gleby i miasto i wyjdzie gdzie jest najbliższa stacja. Oni powiedzą, jak pobiera się próbki gleby. Zanosisz, płacisz i wiesz.