Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:57, 17 kwi 2015

Do góry
Kasik napisał(a)

I Black Tulip- jego pierwsze kwiaty

Prawdziwa piękność Kasiu zakwitła ci na specjalną okazję, jak i cały ogród, prymulki masz w tak wielu kolorach, życzę Ci dalej takiego kolorowego życia
Jesteś tak ciepłą osobą, że każde urodziny będą dla ciebie wielką niespodzianką, a te 50 te to były big udane i zaskakujące....z taką pergolą
W sobotę jescze nie odpoczniesz, ale pasja ogrodowiskowa wkręca na całego i buduje przyjaźnie...czekam na fotki
Buziak
Ogród do odnowy 18:57, 17 kwi 2015

Do góry
Problemem są rośliny powsadzane w dołki zdecydowanie bez ładu i składu. Zaczęłam od usunięcia starego ligustru.

Na to miejsce poszedł szpaler pęcherznicy kalinolistnej andre http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/1/roslina/1489,physocarpus-opulifolius-andre

Głównym i najnowszym punktem jest rabata wrzosowa

plus moje ukochane żurawki

Teraz zastanawiam się jak to ogarnąć. Chciałabym zlikwidować jak najwięcej trawy i zrobić taką szeroką rabatę. Czy to w ogóle jest możliwe?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:56, 17 kwi 2015

Do góry
jesli chodzi o te seslerie to kiedys marta magnolia dała fotki swojej rabaty - ja się zauroczyłam , że chyba to zmałpuję ( może mnei nie opieprzy)

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 18:54, 17 kwi 2015

Do góry
brzydula napisał(a)
a jakie macie doświadczenia z odmianą Grandiflorum ??
od jesieni posiadam 2 szt ale zastanawiam sie nad zakupem jeszcze dwoch i nie wiem czy warto. I jeszcze Red Jack ??

tak wyglada moj grandiflorum ktorego mam od jesieni 2013
ma po zimie bardzo ladne, zdrowe listki, najladnjejsze ze wszystkich moich rododendronów i szybko rosnie
zdjecie kiepskie bo z telefonu ale nie mam mozliwosci zrobienia teraz inaczej

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:53, 17 kwi 2015

Do góry
malkul napisał(a)
miskant gracillimus rośnie zdrowo
Zawstydza mnie twój porządek na rabatach!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:53, 17 kwi 2015

Do góry
rabata z tojeścia orszelinowata wołała juz o pomstę do nieba

Nikt jednak nei przypuszczał jaka HYDRA za tym stoi.
To była katorznicza robota. Klęłam na czym świat stoi.
Rozlazła się te ekspansywna menda nawet w beton. Koszmar straszny. Miałam nawet chwile załamania, zeby to zostawic w czorty.
Ale posiłki wezwałam (mamusia) i we dwie dałysmy radę

Ogród cioci czyli ciociogród :) 18:50, 17 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Brunera od Miłeczki wreszcie zakwitła

Brunery Gosiu nie znam. kwiatki wyglądają, jak niezapominajki
U nas dziś padał grad na przemian z deszczem, potem wyszło słoneczko.
Ale jest zimno

Gosia, czy mogłabyś mi podać link do odcinka Maji z udziałem twojego ogrodu?
Buziaki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:47, 17 kwi 2015

Do góry
miskant gracillimus rośnie zdrowo
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:46, 17 kwi 2015

Do góry
cięższy gabaryt te musiałam sama obsłużyć
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:45, 17 kwi 2015

Do góry
od dwóch miesięcy czekam az Emus przywiezie mi korę
I dzo dziś się nie doczekałam kory
a co gorsza i męża

zatem pojechałam sama
Mój własny kawałek klepiska 18:38, 17 kwi 2015

Do góry
Tulipanki zakwitły

chyba barwinek

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:37, 17 kwi 2015

Do góry
an_tre napisał(a)
Ewuniu ja nie siałam ale dziś zobaczyła, ze koło każdego krzaczorka sa młode siewki, nic tylko brać i przesadzać, cieszę się z ich somowysiewu

sama zobacz
i tak jest przy każdym krzaczku
...też mam samosiejki ...i od razu je grupuję.To wygodny sposób pozyskania nowych roślin.
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 18:37, 17 kwi 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Zawsze zachwycam się Twoim ogrodem Jest taki...nieprzewidywalny - w dobrym tego słowa znaczeniu

No poniekąd prawda, bo często nas zaskakuje. W zeszłym roku na rabacie w różowych, niebieskich i fioletowych tonacjach nie wiadomo skąd pojawiły się białe naparstnice i białe (prawie) dzwonki kremowe. Dosłownie się pojawiły, bo ich tam nie sadziliśmy i nigdzie w ogrodzie takich nie było
A najbardziej lubimy "naturalizatory", czyli gatunki, które same pojawiają się w różnych miejscach ogrodu i na ogół wyglądają w nich świetnie. Do ulubionych należą, złocień maruna, miesiącznica roczna, naparstnice, ciemierniki, przetaczniki, wilczomlecze, czarnuszka, brunnery, niezapominajki, ostnice i wiele innych.
przy wielogatunkowych rabatach zmienność jest duża, w jednym sezonie rabata może mieć nawet 3 odsłony

Ogród do odnowy 18:33, 17 kwi 2015

Do góry
Wiele lat temu mieliśmy na działce staw

(wykopany własnoręcznie) potem różne okoliczności sprawiły, że woda zaczęła zamierać, a nieszczęścia dopełniały liście olszyn gęsto zasypujące wodę. Rzęsa i liście wygrały, poddaliśmy się. Sąsiad zasypał graniczące groblą z naszym stawem starorzecze będące w ostatnim czasie dzikim wysypiskiem dla wszystkich okolicznych cwaniaczków Gdy nadarzyła się okazja zdobycia ziemi z wykopów skorzystaliśmy i staw został zasypany. Niestety ,ziemia, z wykopu nie jest najlepszym podłożem do założenia ogrodu.

Na wierzchu mamy jakieś 15 cm w porywach ziemi ogrodowej... co pozwala rosnąć trawie, która po powodzi przed trzema laty w większości ustąpiła miejsce mchu.

Czasu na ogród mieliśmy mało ale z doskoku różne rośliny, głównie krzewy były sadzone. W między czasie zbudowaliśmy dom.

Teraz pora na ,wyprostowanie' zaniedbań;

ogólny obraz ogrodu z przed kilku lat gdy jeszcze uschnięte olszyny ledwo się trzymały

A tak było jesienią już po usunięciu drzew sąsiada

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:33, 17 kwi 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Aniu, Ty u mnie a ja u Ciebie telepatia
może jutro coś porobię na działce, w tygodniu nie było czasu. Pogoda też byle jaka.
Pozdrawiam
Kasiu tobie brak czasu a mnie potworne zimno nie pozwala pracować na działce

ale kolorki lubię oglądać
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:28, 17 kwi 2015

Do góry
Anitko odnosnie carex the beatles to u mnie tez po zimie wyglądają kiepskawo tzn. były całe prawie brązowe wiec je przycięłam ale nie za mocno bo się bałam że je ukatrupię, liczę, że jak juz rusza to zarośnie to brązowe co dziś widać

wstawiam swoje i licze że posiadacze ich się wypowiedza w dwóch kwestiach:
1. czy u was to wygląda podobnie i czy już mocno ruszyły?
2. czy macie tez tak duzo rozłogów jak u mnie?

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:15, 17 kwi 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Gentelmen

Metamorfozy ogrodowe 18:13, 17 kwi 2015

Do góry
Było:

Jest:

Stary ogród do odnowy 18:13, 17 kwi 2015

Do góry

Witam całe ogrodowisko

Podczytuję Was od jakiegoś czasu. teraz przyszła pora abym i ja mogła przedstawić swój ogród a jednocześnie abym zaczęła szukać u Was porad.

Ogród to brzmi dumnie, chciałabym by i u mnie tak było. Niestety na razie to stare, niezbyt właściwie uprawiane miejsce.
I jak część tutejszych ogrodników popełniłam wiele błędów - podstawowy chciejstwa rosną gdzie popadnie. W końcu czas na zmianę.

Zaraz wezmę się za prezentację

kiedyś było jak na zdjęciu

teraz z grubsza tak

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:12, 17 kwi 2015

Do góry
Pozdrawiam serdecznie zaglądających i zostawiam napotkane dziś słoneczka z Katowic

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies