Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 09:43, 29 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)
Czytam co piszecie i nie wytrzymałam żeby nie napisac że jesli w trawie jest mech to bez mierzenia wiadomo że ziemia kwasna bo to roślina wskaźnikowa, ona własnie pokazuje że tak jest.Kupowanie Ph-metru do sprawdzenia ziemii na trawniku to bez sensu. Trawe nawozi sie nawozami które ziemię pomału bedą odkwaszac, można sypac dolomit i tu nie wiem dlaczego Małgosia ma informacje że juz za późno. Ja sypię kiedy mi sie zechce.Może to ja czegos nie wiem?W cienistych miejscach i wilgotnych mech bedzie powracał i nie ma na to rady , trzeba polubic i machnac ręką.Oczywiście to nie znaczy ze nie trzeba z nim walczyc ale nawozy na mech sie nie sprawdzaja wiec lepiej zwykłe nawozy do trawnika i dolimit.Pozdrówka.

Dziękuję za rady
U mnie sprawa jest dziwna bo mam takie zestawienie chwastów: koniczyna i babka zwyczajna ... a czytam, że koniczyna jest kwasolubna zaś babka lubi glebę zasadową. O co tu chodzi?
jankosia 09:53, 29 kwi 2015

Obie rośliny są chwastami bo urosną mimo przeciwności losu potrafią się dostosować O to chodzi. Poza tym jak po budowie niewiele tam było poza jakąś trawą to tak jak ci pisałam, pyły pobudowlane mogą cały czas być w ziemi i podnosić ph. Zmierz najlepiej. I dla Ciebie zdjęcie podłoża jakie zrobiłam pod lawendę:

Kompost wymieszany ze żwirkiem i parę garści tego co zostało po ognisku- trochę popiołu i resztki węgla drzewnego Może ci się przyda.
ren133 10:06, 29 kwi 2015

jankosia napisał(a)
Obie rośliny są chwastami bo urosną mimo przeciwności losu potrafią się dostosować O to chodzi. Poza tym jak po budowie niewiele tam było poza jakąś trawą to tak jak ci pisałam, pyły pobudowlane mogą cały czas być w ziemi i podnosić ph. Zmierz najlepiej. I dla Ciebie zdjęcie podłoża jakie zrobiłam pod lawendę:

Kompost wymieszany ze żwirkiem i parę garści tego co zostało po ognisku- trochę popiołu i resztki węgla drzewnego Może ci się przyda.

Zmierzyłam ph i za każdym razem wyszło, że mam glebę zasadową.
jankosia 10:08, 29 kwi 2015

ren133 napisał(a)

Zmierzyłam ph i za każdym razem wyszło, że mam glebę zasadową.

To widocznie taką masz
ren133 10:14, 29 kwi 2015

jankosia napisał(a)

To widocznie taką masz

Dzisiaj sprawdzę jeszcze domowym sposobem z octem
szemusia 22:17, 29 kwi 2015

A u mnie wychodzilo, że ziemia kwaśna. Nawet kompost robiony głównie ze skoszonej trawy też kwaśny... A na trawniku mech - czyli tu by się zgadzało.
Jak będę pamiętać przetestuję sposobem domowym.
ren133 22:48, 29 kwi 2015

Zrobiłam domowy test gleby, z którego wynika, że mam glebę o odczynie neutralnym
ren133 22:54, 29 kwi 2015

Moje dzisiejsze zakupy
buk purpurea pendula szczepiony na wys 150cm

oraz berberys admiration
lindsay80 23:09, 29 kwi 2015

ładne zakupy Reniu, a przy okazji można się czegoś nauczyć - kopiuję instrukcję przygotowania podłoża pod lawendę, bo niedługo też ją będę sadzić.
Iwk4 08:06, 30 kwi 2015

Ładne zakupy.
Kupowałam wiosną phmetr i jest do niczego. Taki ze szpikulcem. Pokazywał 6,9 zarówno na ziemi kwaśnej z worka jak i kwiatowej.
Sprawdzałam też pod jodłą i pod forsycją. Ze względu na naturalną ściółkę pod nimi powinno wyjść inne ph. Nie wyszło. Phmetr ani drgnął. Dziś przetestuję domowy sposób.