Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Ogród Sylwii od początku :) 22:28, 09 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Miejsce jest

Dopytaj się Danusi jakie to drzewo - bo pewnie chodzi o to między wrzoścami i kulami?

To przy bramie wjazdowej ...

No właśnie o to miejsce mi chodzi

Ale nie wiem co to - z daleka jest jak buk

To buk, Rohan Obelisk chyba ale ja go nazywam Kośmider

Ha ... znam tego gada .... dzięki bo taki to by mi tam pasował buziak
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:27, 09 wrz 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
Co się robi z krokusami po przekwitnięciu? pytam ponieważ tak sobie wydumałam by posadzic je na rabacie przed domem w kamyczkach, ale nie wiem jak będą wyglądały po przekwitnięciu, tzn czy mozna je odrazu ściąć by nie szpeciły rabaty żwirowo-kamykowej?

Po przekwitnięciu ścinamy tylko suche kwiaty, a w czerwcu możemy ściąć liście - jednak wymyśliłem, że jak przekwitną można zakryć jeszcze zielone liście korą albo żwirkiem - wtedy ich nie widać i zasychają w spokoju
Ogród Sylwii od początku :) 22:22, 09 wrz 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Miejsce jest

Dopytaj się Danusi jakie to drzewo - bo pewnie chodzi o to między wrzoścami i kulami?

To przy bramie wjazdowej ...

No właśnie o to miejsce mi chodzi

Ale nie wiem co to - z daleka jest jak buk

To buk, Rohan Obelisk chyba ale ja go nazywam Kośmider
Ogród Leny. 22:05, 09 wrz 2011

Do góry
Witajcie goście mili
Sebek jakiś Ty miły:0
Safoya ja też na allegro i zimę przetrwały bez problemu.
Justi czosnki z nasion zakwitną dopiero po dwóch,trzech latach,to zależy od odmiany.Czosnek Krzysztofa nawet po 4 latach,więc jak masz ich mało to lepiej kupić cebulę.Ja wysiałam na rabatach i zobaczymy czy coś z nich wyrośnie.Wysiewa się teraz we wrześniu wprost do ziemi,a kiełkować zaczynają dopiero na wiosnę.
Martek Czosnek skalny właśnie teraz powinien być w sprzedaży,bo go widać jak kwitnie.
Wyszukałam takie konkretne informacje na jego temat i pozwolę sobie wkleić(Ogród Botaniczny Wrocławski)
Jak coś to usunę

Allium senescens L. subsp. montanum (Fr.) Holub - czosnek skalny

Rodzina: Alliaceae - czosnkowate

Występowanie: Europa, płn. Azja.

Niska, do 25 cm wysokości, silnie rosnąca bylina o butelkowatej cebuli, krótkich, kanciastych korzeniach wiązkowych, dochodzących do 7 cm długości, i równie krótkich odziomkowych liściach. Sezonowe, niebieskozielone, spiralnie skręcone liście zdobią roślinę przez cały okres wegetacyjny. Na przełomie lipca i sierpnia pojawiają się jasnoróżowe, kubkowate kwiaty na małych szypułkach, skupione w baldachy o średnicy 2 cm, umieszczone szczytowo na łodydze. Kwitnienie trwa do późnej jesieni. Jest to bardzo ozdobna roślina, nadająca się nie tylko do ogrodów skalnych, ale także na rabaty bylinowe.
Ogród Sylwii od początku :) 22:01, 09 wrz 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)
Współczuję Tobie Sylwio tych lip, piękne drzewa, ale uciążliwe. My mamy dom w drugiej linii zabudowy , a przy drodze ok 35 m od naszej działki też rosną takie lipy, czasem wiatr do wiewa liście, oraz nasienniki, bardzo dużo się ich wysiewa takich małych sadzonek, tak samo jak brzoza, ciągle chodzę i wyrywam. Jak z tym jest u Ciebie ?
W rabacie z bonsai Sebek ma rację brakuje trochę żwiru nieregularnie rozłożonego, a najlepiej jakiegoś wielkiego kamienia, fajnie by wyglądał.

Chwasty wyrywam ale czy to siewki lipy ??? raczej nie .... Ale z takimi drzewami w sąsiedztwie to sprawa trudna wręcz kłopotliwa .... Nigdy nie będzie u mnie w ogrodzie sterylnie , bo właściwie cały czas walczę ze sprzątaniem. W zimie również daje do wiwatu jak zmrozi gałęzie i jest wichura. Wszędzie pełno połamanych gałęzi .
Natomiast jak wieje a zdarza się to często to mam wrażenie jakbym była nad morzem. Szum tych drzew jest tak ogromny , że czasem sąsiadki z za płotu nie słyszę .... może to i dobrze
Ogród Sylwii od początku :) 21:53, 09 wrz 2011

Do góry
To chyba ja

Jednak są dwa - ale małe nie są

Idę odpocząć
Ogród Sylwii od początku :) 21:50, 09 wrz 2011

Do góry
Gdzie Sebek ? Ja widzę małe No chyba, że czegoś niedowidzę
Ogród Sylwii od początku :) 21:47, 09 wrz 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)

W rabacie z bonsai Sebek ma rację brakuje trochę żwiru nieregularnie rozłożonego, a najlepiej jakiegoś wielkiego kamienia, fajnie by wyglądał.

Wielki kamień już jest
Ogród Sylwii od początku :) 21:46, 09 wrz 2011

Do góry
Współczuję Tobie Sylwio tych lip, piękne drzewa, ale uciążliwe. My mamy dom w drugiej linii zabudowy , a przy drodze ok 35 m od naszej działki też rosną takie lipy, czasem wiatr do wiewa liście, oraz nasienniki, bardzo dużo się ich wysiewa takich małych sadzonek, tak samo jak brzoza, ciągle chodzę i wyrywam. Jak z tym jest u Ciebie ?
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 21:31, 09 wrz 2011

Do góry
anna_lastowska napisał(a)
" Porzućcie wszelką nadzieję, ci którzy tu wchodzicie..."
Nie dotyczy ogrodowiszczan

My na to szczepieni - co nie
Rodzaje donic 21:29, 09 wrz 2011

Do góry
Też miałem ostatnio na nie chrapkę, zwłaszcza, że staniały z 59,90 na 40 złotych

ale chyba decyduję się na wszystkie ceramiczne albo inne tłuczące
Nasz przydomowy ogródek 21:26, 09 wrz 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

A ja w zeszłym tygodniu przygięłam gałązki mojej hortensji na odkład poziomy i mam zamiar tak zostawić w gruncie na zimę - a nuż się uda

Ja też

Ale jednak mi już minął ponad miesiąc

A jaka to ogrodowa czy bukietowa ?

Anabelle
W cieniu - zacieniona 21:26, 09 wrz 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
I w domku wszystko super rośnie

Samo rośnie,jestem częściej na zacienionej.
Dwa światy 21:26, 09 wrz 2011

Do góry
Tak u Hani
O....! 21:18, 09 wrz 2011

Do góry
Sebek, no mam, mam te widoki...
a dzisiaj przed zachodem było tak...

a potem tak - zaczyna się zachód...

no i zachód trwa

Nasz przydomowy ogródek 21:12, 09 wrz 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

A ja w zeszłym tygodniu przygięłam gałązki mojej hortensji na odkład poziomy i mam zamiar tak zostawić w gruncie na zimę - a nuż się uda

Ja też

Ale jednak mi już minął ponad miesiąc

A jaka to ogrodowa czy bukietowa ?
O....! 21:03, 09 wrz 2011

Do góry
Cudne widoki masz
W cieniu - zacieniona 20:58, 09 wrz 2011

Do góry
I w domku wszystko super rośnie
Wichrowe wzgórze 20:57, 09 wrz 2011

Do góry
Teraz widzę
Mój 4 arowy azyl... 20:56, 09 wrz 2011

Do góry
Rzeczywiście późno masz dalie - i to bardzo.

Liść super
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies