Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 22:13, 09 wrz 2011

to moja pierwsza jesień w ogrodzie a co za tym idzie pierwsze w życiu sadzenie cebul ...ogladam właśnie na allegro tulipany, krokusy, czosnki, Chciałabym na wiosnę mieć kwitnące łany ... przyszła wiosna również będzie moją pierwszą
anula_wn 22:20, 09 wrz 2011

Ania, trzeba poczekać aż listki zżółkną i dopiero ściąć ! nie jest to łatwe, bo nie wygląda to fajnie..... ja nie wytrzymuję i ciacham, ale wtedy słabiej kwitną.....
Sebek 22:27, 09 wrz 2011

ana_art napisał(a)
Co się robi z krokusami po przekwitnięciu? pytam ponieważ tak sobie wydumałam by posadzic je na rabacie przed domem w kamyczkach, ale nie wiem jak będą wyglądały po przekwitnięciu, tzn czy mozna je odrazu ściąć by nie szpeciły rabaty żwirowo-kamykowej?

Po przekwitnięciu ścinamy tylko suche kwiaty, a w czerwcu możemy ściąć liście - jednak wymyśliłem, że jak przekwitną można zakryć jeszcze zielone liście korą albo żwirkiem - wtedy ich nie widać i zasychają w spokoju
Sebek 22:29, 09 wrz 2011

ana_art napisał(a)
to moja pierwsza jesień w ogrodzie a co za tym idzie pierwsze w życiu sadzenie cebul ...ogladam właśnie na allegro tulipany, krokusy, czosnki, Chciałabym na wiosnę mieć kwitnące łany ... przyszła wiosna również będzie moją pierwszą

Najpierw przejedź się po marketach, bo tam na jedno z tymi allegrowymi wychodzi - a tam jeszcze płacisz za przesyłkę - czyli wielką paczkę gratis masz.
ana_art 07:53, 10 wrz 2011

Sebek któregoś dnia przy okazji zakupu oprysku patrzyłam cebule w ogrodniczym, owszem były krokusy, narcyzy, a tulipany tylko takie zwykłe... a ja chcialam liliokształte, papuzie, zielonokwitnące, strzępolistne... takich nie widziałam. Niestety nie ma u mnie dużych marketów typu Obi , najbliższy jest 80km. Więc jak się mieszka w takiej dziurze (choć do niedawna to miasto wojewódzkie) trzeba się posiłkować internetem.
A pomysł z przysypaniem zasychających krokusów żwirkiem wykorzystam
Gardenarium 08:02, 10 wrz 2011

Dowiedz się od Monteverde, jacy sprzedawcy najmniej "mylą" odmiany.
Bo często dostajemy całkiem co innego niż kupujemy

Albo przyjedź do mnie, pojedziemy na zakupy

Instagram Ogrodowiska
Sebek 22:22, 10 wrz 2011

No to mój ogrodniczy zaopatrzony jest świetnie
ana_art 22:45, 10 wrz 2011

muszę odszczekać ... pojechałam dzisiaj do ogrodniczego po kwiaty jesienne do donic przy domu, wchodzę i co widzę? trzy wielkie ekspozytory z różnistymi cebulami. Nie mialam zbytnio czasu na wbieranie, ale zerknełam i widziałam że są takie jak chcę. Po niedzieli jadę wybierać
Sebek 23:06, 10 wrz 2011

Super
ana_art 23:36, 10 wrz 2011

Przyszły eko bordy i dokonczyłam rabatę z wrzosami. Było już późno i zdjęcia niezbyt mi wyszły. Tak sobie pomontowałam

a potem wysypałam korą
Obsadziłam również na nowo donicę, ale zdjęcia będą jutro