Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Małymi kroczkami do celu... 17:37, 17 kwi 2015

Do góry
Witaj Paulino,
Jeśli mogę doradzić, to ja zrobiłabym jeszcze inaczej z tymi rabatkami. Ja połączyłabym wszystko w całość razem z tymi tujami i to na całej długości. Nie wydzielałabym takich plamek-wysepek, bo ciężko będzie tam wykosić, a jak to urośnie to będą takie zaułki. A może pociągnąć ją jeszcze dalej i taką narożną zrobić. Ja mam dwie narożne i lubię je bardzo. Jedna z nich jest na stronie 4 i 21 mojego watku. Może tylko troszkę to zwęzić i wykorzystać darń spod tujek, by uzupełnić braki po tych istniejących rabatkach. A rzeźbę dać w narożniku jako centrum rabatki i przy niej róże. Zdjęłabym tez darn między tujami, bo one tam zmarnieją.

Ręka mi się chyba trzęsie, bo takie esy floresy poszły za tujkami.

I ja pomyślałabym o lekkim podcięciu tujek. Ja swoje mam niskie około 70cm, ale już teraz poscinalam im konce tak po 3-5cm, by je zagęścić. Wiem, ze żal ciąć, ale one się za to odwdzięczą.

Bardzo podoba mi się Twoja rabatka pod domem. Jest właśnie spójna, leci jednym ciągiem i ciekawe roślinki tam masz. Wizualnie ładnie to wyszło. I rzeczywiście mocno roślinki podrosły. Ja też takie zmiany obserwuję na zdjęciach, bo tak to mocno nie widać, że roślinki przybrały na wielkości.

Paulina usiądź sobie na spokojnie, przemyśl wszystkie propozycje i podejmij decyzję i działaj.

Pozdrawiam
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 17:36, 17 kwi 2015

Do góry
Przemek, na życzenie zdjęcia zakupionych traw, są to:
Stipa capillata
Panicum heavy metal
Turówka wonna
Luzula pilosa Igel
i chyba sesleria heuflera-gratis
Część sadzonek trochę słabych ale byłam uprzedzona i mniej policzono. Ogólnie jestem zadowolona. Część z nich faktycznie jakby świeżo do doniczek sadzona.

Pozdrawiam !

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:27, 17 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

I jeszcze mały orlik się załapał

Orlików ma plagę
to siewka z ubiegłego roku, jak one tu doleciały, to kawał drogi w tym zakwitnie, ciekawe, jaki kolor?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:23, 17 kwi 2015

Do góry
Milka napisał(a)

kiełkująca werbena w gruncie, tak wygląda dla tych, co nie mogą rozpoznac u siebie
pierwsze listki takie prawie okrągłe, a im wyżej tym bardziej podłużne

oczywiście przezimowała, sporo sadzonek ludziom wysłałam mam nadzieję, ze zadowoleni

I jeszcze mały orlik się załapał
Typografia ogrodu 17:22, 17 kwi 2015

Do góry
i Początki otrząsanej rabaty - kulki z przechowalni - to ich pierwsze solidne kulkowanie więc wybaczcie im "niedokształt" jakby ktoś pytał miało być niesymetrycznie i przypadkowo...

i z góry
Typografia ogrodu 17:19, 17 kwi 2015

Do góry
zakupiłam dziś w Janinie dwie hortki do donicy

niestety przyjrzałam się moim tulipkom z janiny Exotic i obawiam się, ze połowa to nie one. Przecie jeden gatunek nie może mieć tak różnhych pąków prawda...

Eksperymentarium 17:17, 17 kwi 2015

Do góry
i kilogramy narcyzów, na razie na macie ale już pięknie zarasta irgą
pomiędzy hortensje Limelight a w plecach młodziutkie graby

Typografia ogrodu 17:16, 17 kwi 2015

Do góry
i kto tu walczy z ugorem?

a pokaże wam jeszcze mojego sąsiada-fotka ubiegłoroczna - niestety nie jest jeszcze u nas tak zielono ale bocki są
Eksperymentarium 17:15, 17 kwi 2015

Do góry
zołto
Eksperymentarium 17:15, 17 kwi 2015

Do góry
przed domem różowo bordowo
Typografia ogrodu 17:14, 17 kwi 2015

Do góry
i jeszcze dla tych, którym brak motywacji kilka zdjęć: Pamiętacie moje Serby sadzone w tym roku - kiedyś na ich miejscu rósł czarny bez... kto karczował ten wie jaka z nim nierówna walka. Było wtedy tak...

i widoki całego "ogródka" trzeba było mieć wyobraźnię...

Typografia ogrodu 17:09, 17 kwi 2015

Do góry
Rozkręciłam dziś do końca warzywne skrzynie - będziemy przebudowywać zupełnie cześć gospodarczą - i wzięło mi sie na wspominki - zaczęłam przeglądac stare zdjęcie. I chciałam podzielić się nimi z Wami. A więc historia mojej pierwszej rabaty - warzywnika:

na początku były na jego miejscu resztki starego stawu - lęgowisko robactwa i śmieci...

Później wielkie zasypywanie ogromnym gruzem i ziemią...

Powstały skrzynie warzywne i pierwsze nasadzenia...

a dziś znów demolka i mam nadzieję początek lepszego...
Początki w Kruklandii 17:05, 17 kwi 2015

Do góry

Jeżówki... nie wiem czyje, bo pomyliłam

na bank jeżówki
W cieniu - zacieniona 17:03, 17 kwi 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Jeszcze ciepłą takiego nie ma, jakoś tydzień temu sobota u nas taka była, a potem zimne wiatry, ale dzięki temu wszystko dłużej kwitnie i wolniej
...u mnie wszystko od miesiąca stoi w miejscu...wyjątkiem są irysy,które już przekwitają.
Ogród Margaret-ki :) 16:58, 17 kwi 2015

Do góry
Skrzynie wreszcie skonczone. Wczoraj moja mama bardzo mi pomogła. Rozwoziła ziemie lub pilnowala dzieci, gdy ja woziłam. Skończyłyśmy tuz przed 21wszą.
A dziś przed południem, gdy dzieciaczki były w przedszkolu wysiałyśmy warzywa: sałata, rzodkiewka, pietruszka, marchew, seler, por, cebula, lucek, groch, bób, rukola, szpinak, lubczyk i kalarepka. Ogórki mam wysiane w doniczkach w domu, wysadzę po Zośce, no i mam miejsce jeszcze na kilka krzaczków pomidorów.

Na zdjęciu widać, że póki co marnie zabiezpieczone są przed Nerem. Dolecowo będzie płotek.

I stokroteczki sprzed domu.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:58, 17 kwi 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Dziękuję za kwiatuszka...taki energetyczny...pozytywnie działa w taki ziąb.Kosmos i ślazówkę wysieję w maju do gruntu...w ubiegłym roku próbowałam w doniczce i za bardzo mi się wyciągnęły...no ale ja nie mam takich warunków jak Ty...
Bogusiu wysiewam w doniczki, bo taki ziąb i zanim się ziemia w ogrodzie nagrzeje to minie dużo czasu, a tak mam już gotowe sadzonki szkoda tylko, że moje najfajniejsze miejsce na inspekt na dworze zajęły mi dwa roczne psiunie, miejsce to osłonięte od wiatru i nasłonecznione miałam w podwórzu, teraz biegają tam pieski, które są bardzo żywe , ciekawskie i twórcze tak, że nic ruchomego w zasięgu ich łap i pyszczków nie może się znajdować

Kardowka 16:54, 17 kwi 2015

Do góry
Koko zachwycona

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:52, 17 kwi 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Śliczny czyli emerytura ci służy, masz czas i siejesz
Ireno tak masz rację, mam coraz więcej czasu dla siebie i staram się z tego korzystać, szkoda tylko, że pogoda płata nam takiego zimnego figla, wolałabym cały dzień grzać się w ogrodzie na słonku niż siedzieć w domu i odmierzać ziemię w doniczkach

Tak myślę jakiego kwiatuszka ci dać? a może...poduszeczkę z pierwiosnków?

Do raju daleko - u Ewy 16:48, 17 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Gosiu, jak znajdziesz kartkę, to napisz, bo to głupio tak nie wiedzieć, co rośnie w ogrodzie

Nie wiem czy to ten sam, ale u mnie jest coś takiego - to tulipan niski Johann Strauss, dorasta do 20 cm.
Zwinięty, bo słoneczka nie ma, ale kwitną już od tygodnia. Jakieś wczesne są, bo reszta tulipanów dopiero pąki zielone wystawia zza liści. U Ciebie troszkę inaczej wygląda kwiat, ale może dlatego że się jeszcze nie rozwinął
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:45, 17 kwi 2015

Do góry

kiełkująca werbena w gruncie, tak wygląda dla tych, co nie mogą rozpoznac u siebie
pierwsze listki takie prawie okrągłe, a im wyżej tym bardziej podłużne

oczywiście przezimowała, sporo sadzonek ludziom wysłałam mam nadzieję, ze zadowoleni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies