Dwa w jednym, kawałek nowej rabaty i wertykulacja w trakcie. Zdjęcia po będą jutro, bo teraz ..... pracuję i mam nadzieję, że będzie spokojnie bo czuję wszystkie mięśnie po tym grabieniu
A tu wymieniłam czyściec wełnisty na bergenię, ale zdjęcie z przed. Czyściec po zimie nie chciał dojść do siebie, a bergenię uwielbiam, więc wyzbierałam z wszystkich kątów i będzie nowa obwódka
Polinko - ogród jest otwarty dla wszystkich chętnych, nie tylko dla klientów. Latem mamy często wizyty turystów, którzy przechodząc ulica są wciągnięci przez Ogród Traw do górnych ogrodów
Agnieszko - pajęcznica kwitnie od czerwca do połowy lipca, a i potem jest fajna, bo na tych swoich niteczkach ma zielone kuliste nasienniki. Osiąga około 80-100 cm i nadaje się zdecydowanie na drugi plan rabaty.
Paprociami się zajmujemy od początku i zawsze mamy kilkanaście różnych. Paprotnik jest oczywiście piękną paprocią, ale lubi osłonięte miejsca i 70 cm wysokości nie osiągnie. Paprotniki mają spłaszczony lejkowaty kształt. Z wyższych paproci świetne są narecznice, np 'Linearis Polydactyla', 'Cristata The King', 'Pinderi' i okazała narecznica Goldiego. Wszystkie są częściowo zimozielone. Piękna jest też narecznica czerwonozawijkowa o czerwonych liściach. Wietlice są bardziej wymagające co do stanowiska.
a tu najlepsza z odmian hortensji drzewkowatej - 'Incrediball'
Gdybym włożyła je do wazonu, to bym musiała częściej na nie patrzeć
A tak poważnie, to rozmowa na temat tulipanów poszła w innym kierunki niż mi o to chodziło. Rozczarowana jestem ale nie na tyle, żeby nie wychodzić na ogródek Wyszło mi z tego biadolenie, a ja narzekać nie lubię. Zamykam wiec rozmowę o tulipanach pomarańczowo-czerowono-łososiowo-żółto-różowych pokazując te któe mnie mile zaskoczyły czyli papuzio-biało-zielono-różowych, które są na tyle ładne, że mam je w domu i na ogródku, hehe
Te dwa zdjęcia dedykuję Tobie Nicol, Ty wiesz za co
Może się spotkamy za rok na Kaukenhof. Postanowiliśmy nie jechać w tym roku do Holandii. Może i dobrze, zacznę od dziś zbierać pieniądze na ogrodowe centra handlowe. W tym roku musiałabym obejść się smakiem i kupić symbolicznie jakąś roślinkę, a tak zaszaleję
Ej chyba nie, raczej może mój brak czasu im służy muszą sobie radzić beze mnie
gwiaździste nadal czarują
i pachną
jaką by tu magnolię koło nich posadzić?
klonik japoński, mój ulubiony, zaczyna
i kolejny japoński
Edzia nie wiało i było bardzo ładnie, dopiero po południu trochę się popsuło. W każdym razie zdążyłam dokończyć zabawę z grabkami i wywiozłam wszystko Liczyłam, że jak już skończę to popada trochę, ale jednak nie
Dla Ciebie na pocieszenie Mam nadzieję, że to lekkie przewianie jest naprawdę lekkie i szybko Ci odpuści
Witajcie,
Dzisiaj zauważyłam takie oto zjawisko na dolnej gałązce mojego różanecznika. Generalnie po zimie jest wg mnie w dobrej formie. Tylko nie wiem czego objawem sa te fioletowawym liście. Dodam, ze sa one tylko w jednym miejscu
Już mnie głowa boli od tego myślenia i kombinacji, więc doszłam do wniosku, że zrobię raz,a dobrze Tak dziwnie wygląda , więc chyba będzie tak, trawę zawsze można dosiać, rośliny przesadzić to kwestia jednego dnia, a trawę zostawiam mężowi