witam po chwilowej nieobecności
no widzę, że będziesz miała co robić w trakcie sezonu chyba też powinnam zrobić zdjęcia przed i po
a mam pytanko odnośnie tych uciętych patyczków hortensji: czy tak jak je pociachałaś wsadzasz do ziemi i czekasz na korzonki ? czy używasz do tego celu ukorzeniacza ?
wydrukowałam na szybko i coś mi się paskowo zrobiło i ciemny wydruk, naniosłam dwoma kolorami linie rabat czerwone nawiązują do tego co masz z przodu czyli po lini prostej, niebieskie po łuku. Obecny kształt lini jest niezbyt... wg mnie konieczny do zmiany
Ona dopiero zaczyna, zrobię jej sporo fotek, lubię te niepospolite formy i tekstury, czy to na drzewach, liściach lub na igłach oraz zmienność ich kolorystyki
Przykładem może być świerk czarny aurea
Dziękuję za słowa optymizmu...krawcową już znalazłam
Ale i mnie cisza No cóż ...dumam w takim razie dalej nad sukienką dla moich jodeł, tzn. chciałam coś posadzić przed nimi. Myślałam o berberysie, żeby dać bordowa plamę, lub o różach w klorze rózowym np. bonica. ogólnie w ogrodzie ma przeważać biel,róż, fiolet i odrobina bordo. Z bordowych akcentów na razie mam krzak pęcherznicy diabolo i buka pendula purpurea. Przy jodłach myślałam też o trawach dla rozluźnienia kompozycji. Ale jak dłużej myślę o moim zestawieniu to mam więcej wątpliwości. Ziemia na działce raczej gliniasta, ale każda roślinę sadzoną podsypuję ziemią sklepową. Dodam jeszcze, że przy jodłach słońca nie brakuje.
Wypociłam coś takiego - jodły, przed nimi miskant Morning light a u jego stóp np. róze bonica....
Ale chyba zrobiłoby się zbyt sielsko...
I jeszcze tak - Wygooglowałam tawułę Spiraea betulifolia 'Tor' - tawuła brzozolistna 'Tor' . mogłaby być przed jodłami jako średnie piętro tylko nie wiem co by pasowało u jej stóp...? Może jakaś trawka w kępach...
Mała Mi
bieganie w piżamce skończyło się choróbskiem, drugi tydzień mnie trzyma
ale wiesz sama jakie to faaajne
Marta
miło mi, że zostawiłaś ślad tym razem ja Twoim ogrodem jestem oczarowana!
Ewa,
zapraszam, miejsc do posiedzenia u mnie dostatek
i miło mi, że kogoś inspiruję
i witam się ze wszystkimi zaglądającymi !
wiosennie się witam!!! W I O S N A !!! W I O S N A !!! W I O S N A !!!
Ja czuję mam w ogrodzie przebiśniegi (niestety nie mam fotek, bo mi padł aparat i muszę kupić nowy). I pomimio kaszlu co nieco pocięłam, posypałam dolomitem (pierwszy raz...) i czekam na wolną sobotę i chyba będziemy wertykulować !
O..Justynka, witaj...cieszę się, że wracasz do nas po zimie...wiosennie mnie dopieszczasz miłymi słowami, a u nas teraz od dwóch dni pada deszcz i ogród smutno wygląda, pocieszam się, że szybciej się zazieleni
Moje pierwsze zakupy z poprzedniego tygodnia. Smagliczka, Ostróżka trwała oraz Gipsówka letnia. Ostróżkę wczoraj posiałam w/g instrukcji zakwitnie dopiero w przyszłym roku ale warto na nią poczekać Gipsówkę zakupiłam z myślą o białej rabacie
Dziękuję pięknie za wskazówki zostaną zastosowane
P. Danusiu mam tylko jeszcze pytanie, tą tawułę pod jałowcem rozumiem ze mam tylko ładnie przyciąć czy ją lepiej wywalić?
ta glicynie to tak plącze, bo nie chciałam jej na dom puszczać, chciałam żeby się takie niby drzewko zrobiło