Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Mathildis 22:47, 20 kwi 2015

Moje RH mają ciemniejsze nerwy i jaśniejszą tkankę pomiędzy nimi, :

jest też dużo liści (szczególnie u baden baden) uszkodzonych przez mróz

było też kilka pędów, które całkiem uschły i sporo uschniętych pąków liściowych i kwiatowych - sprawdziłam przekrój kilku gałązek nic nie wskazuje na fytoftorozę

powyżej zielonej gałązki roślina była sucha

Co mogło spowodować obumieranie całych pędów i pąków? - czy bezśnieżna zima?
Jakieś rady by poprawić ich kondycję?
Mathildis 22:48, 20 kwi 2015

Karol99 napisał(a)
O matko!! Ale lista rzeczy do zrobienia.

Jedyne co mi przyszło z żywopłotu do głowy to może bukszpan, albo tuje danica posadzone blisko siebie.

lista na cały sezon ale z pewnością się wydłuży

chodziło mi raczej co posadzić za (nie zamiast) żywopłotem z bukszpanu

Gardener27 23:04, 20 kwi 2015

W sprawie rh udaj się do Bogdzi Ona jest specjalistką w temacie

mira 23:11, 25 kwi 2015

No lista zakupów imponująca powodzenia a lista prac mnie nie wzrusza bo moja chyba dłuższa

Jeśli chodzi o budleję to owszem, mam, potrzebuje trochę miejsca, koniecznie słońce a w nogach troszkę wilgoci i rośnie ! zwabia motyle nic nie wiem o chorobach, trzeba przycinać przekwitłe kwiatostany to wtedy pobudza się do kwitnienia, po zimie się tnie krótko dość radykalnie, a w przypadku ostrej zimy trzeba okryć.
Taki zwiewny akcent letni.

pozdrawiam
Bogdzia 23:32, 25 kwi 2015

Mathildis napisał(a)
Nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale część pąków przy moich RH wygląda tak:

ale, na szczęście jest też trochę takich co będą kwitły

Ogólnie dopiero na zdjęciach zobaczyłam, że z liśćmi chyba też coś nie tak... chyba nawozu potrzebują

Owszem nawozu potrzebują a co do pąków to czasem przemarzaja i też tak wygladaja ale częściej robale składają w nich jaja i pąk usycha bo go od środka wyjedza , trzeba pd jesień owodobójczym opryskac niech się najedzą i zdechna.Ruda jak zwykle piekna ale cudne masz tez zawilce .
Bogdzia 23:35, 25 kwi 2015

Mathildis napisał(a)
Moje RH mają ciemniejsze nerwy i jaśniejszą tkankę pomiędzy nimi, :

jest też dużo liści (szczególnie u baden baden) uszkodzonych przez mróz

było też kilka pędów, które całkiem uschły i sporo uschniętych pąków liściowych i kwiatowych - sprawdziłam przekrój kilku gałązek nic nie wskazuje na fytoftorozę

powyżej zielonej gałązki roślina była sucha

Co mogło spowodować obumieranie całych pędów i pąków? - czy bezśnieżna zima?
Jakieś rady by poprawić ich kondycję?

Takie brazowe liscie jesli sa na dole to jest naturalne ich umieranie , muszą opasc ale jesli górne to przyczyną może byc mróz albo podlewanie na słońcu.Baden Baden powinien byc osłonięty od południa bo to dosc delikatny rh.
Mathildis 00:54, 26 kwi 2015

Dzięki Przemku za wizytę i te cudne zdjęcia u Ciebie

Mathildis 00:58, 26 kwi 2015

mira napisał(a)
No lista zakupów imponująca powodzenia a lista prac mnie nie wzrusza bo moja chyba dłuższa

Jeśli chodzi o budleję to owszem, mam, potrzebuje trochę miejsca, koniecznie słońce a w nogach troszkę wilgoci i rośnie ! zwabia motyle nic nie wiem o chorobach, trzeba przycinać przekwitłe kwiatostany to wtedy pobudza się do kwitnienia, po zimie się tnie krótko dość radykalnie, a w przypadku ostrej zimy trzeba okryć.
Taki zwiewny akcent letni.

pozdrawiam

lista zakupów jest na cały sezon i nie wiem czy będzie w całości zrealizowana, natomiast lista prac wydłuża się z każdą wizyta w ogrodzie...

Matylda sprawdza czy te orzechy w misce na pewno nadają się do jedzenia

po czym nieskrępowana naszą obecnością pałaszuje ze smakiem

Mathildis 01:08, 26 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)

Owszem nawozu potrzebują a co do pąków to czasem przemarzaja i też tak wygladaja ale częściej robale składają w nich jaja i pąk usycha bo go od środka wyjedza , trzeba pd jesień owodobójczym opryskac niech się najedzą i zdechna.Ruda jak zwykle piekna ale cudne masz tez zawilce .

Dziękuję Bogdziu, popryskam jakimś środkiem systemicznym, ale mówisz, że dopiero jesienią??? mam nadzieję, że nie zapomnę...

Mathildis 01:17, 26 kwi 2015

I jeszcze kilka zdjęć z dzisiejszego dnia

bardzo u mnie sucho... porównałam kilka zdjęć z zeszłorocznymi w tym czasie i roślinki rok temu wyglądały dużo lepiej... dziś była akcja podlewanie, zobaczymy jutro czy coś się przez noc zmieni