Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Mirelli 10:49, 17 mar 2015

Do góry
A to cyprysy kupione w L po 10,00 zł.
Zobaczcie jakie mają małe doniczki na ich wielkość.
Korzenie też mają poucinane, pewnie były kopane z ziemi.
Dobrze, że napisali, żeby zaraz je wkładać do gruntu.
Dużo czytałam o tujach kupowanych w marketach. Zdania podzielone. Zaryzykowałam. Zobaczę co z nich będzie.
Jutro będą wsadzone

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:47, 17 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Polinko, wrzucam zdjęcie trawki do identyfikacji. Ponieważ raczej nie jest to "silver sceptre", to może Ty będziesz wiedziała co to? Do cienia, rozchodzi się rozłogami dużo mocniej niż "Ice Dance" i na pewno nie jest to Ice D. - ma bardziej miękki, wąski i jaśniejszy liść.

Ptasie łapki to nie są Mam je teraz w doniczkach ze stokrotkami i wyglądają całkiem inaczej.

Z tą jest dziwna sprawa...Wygląda jak Silver ale Silver nie rozchodzi się.

Po zimie u Jagody jest taka sama- u niej rośnie na słonecznej rabacie. U Toszki i Tess, gdzie rośnie ta półcienistym miejscu jest ładna.

Poszukam zaraz u siebie zdjęcia tej trawy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:46, 17 mar 2015

Do góry
o takich czosnkach w hortkach mówiłam
Ogród Mirelli 10:41, 17 mar 2015

Do góry
Moje kulki na rabatę hortensjową.
Idę do ogrodu zaznaczyć na jutro gdzie mają dołki dla nich wykopać, a sadzić będę sama.
Podpowiedzcie jaką ziemię, żeby ładnie rosły?
Chciałam większe kulki takie już wyprowadzone, ale nie było. Boję się czy uda mi się je dobrze poprowadzić.
Nigdy nie cięłam w kule
Ogród symetryczny 10:40, 17 mar 2015

Do góry
może jeszcze jeden pomysł tam z tyłu pod magnolią rabata żwirowa z trawami
Pszczelarnia 10:39, 17 mar 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wieloszko,
Carpinus betulus 'Frans Fontaine'

Pszczółko, a on ma takie złoto zielone listki na stałe, czy to tylko efekt przeświecania słońca przez listki? Tego carpinusa nie znałam - a podoba mi się szalenie
Ogrodowe przygody 10:36, 17 mar 2015

Do góry
Marię mam i ja
moja jeszcze mała, w tym roku tnę i odżywiam by się rozbujała

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:35, 17 mar 2015

Do góry
A tu ciekawostka lawenda i żurawki które zimowały w donicy na zewnątrz obie żyją i mają sie dobrze...

Typografia ogrodu 10:33, 17 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

No nie mogę się napatrzeć na tę lawendę!!! U mnie nawet po najłagodniejszych 2 ostatnich zimach tak nie wyglądała...
Kula zdobyczna piękna i wielka! Wszyscy tak byli w nią zapatrzeni, że nikt nie zwróciłby uwagi na drugi plan w przebudowie - gdybyś o tym sama nie napisała Choć i tak nie ma to znaczenia - bo przebudowujesz wszystko z gustem.
Łączka krokusowa śliczna!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:30, 17 mar 2015

Do góry
to zdjęcie, które wstawiałam wcześniej

niestety nie przygotowywałam się do pracy naukowej na temat lawendy i nie mam więcej zdjęć po cięciu. Zaraz wstawie aktualne

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 10:26, 17 mar 2015

Do góry
Do tego wreszcie udało mi się coś posiać
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:22, 17 mar 2015

Do góry
Witam wszystkich tego pięknego słonecznego dnia i o pomoc a także wszelkie rady i sugestie pytam Mam rabatę na której rośnie wielki berberys mam zamiar go z tamtąd wywalić ale nie mam koncepcji co tam posadzić. Może ma ktoś odrobinę czasu i pomysła to będę bardzo wdzięczna
Ogród Beaty 10:15, 17 mar 2015

Do góry
Taka sobie mała niespodzianka na miły początek dnia
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:05, 17 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Irenka też od lat tnie bardzo nisko swoją lawendę i jak wiemy ma piękną.

Moja również co roku nizutko przycinana.

Polinka, ale niziutko to znaczy ilu letnie pędy ścinasz? Zeszłoroczne? Bo o tym dyskutujemy. Ilu letni pęd można ściąć aby mieć gwarancję,że odbije?
Na tym zdjęciu widać jak roślina była cięta. Co roku wyżej czyli były ścinane pędy zeszłoroczne, cienkie.

dla porównania zdjęcie z ołówkiem

tegoroczne cięcie czyli skróciłam zeszłoroczny przyrost

tu zdjęcie cięcia zeszłorocznego, grubego 4 letniego pędu, jak widać nie odbił

gdybyśmy ucieli pęd na poniższym zdjęciu to on by nie odbił a stracilibtśmy całą górę.

Podsumowując:

Jestem za cięciem, bo to rozkrzewia roślinę, co daje bardziej obfite kwitnienie. Stare niecięte rośliny można ciąć ale na pędach zeszłorocznych.
A koleżanka pytała się czy można skrócić mocno czyli trzeba by ciąć grube pędy a te nie odbiją.
Mój maleńki ogród 10:05, 17 mar 2015

Do góry
Wiosna
Ogródek Ewy 10:01, 17 mar 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Kolejna zagadka Ewy. Wiecie co to za roślinka?
Dodam tylko że "mieszka" w domku

Myślę, że to żyworódka a przynajmniej pod taką nazwą ją znam i też mi teraz kwitnie
Zgadłam?
Wnusia urocza i wrażliwa na piękno przyrody.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:42, 17 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)

Hmm, przepraszam ale jakie 2 szkoły?

Mam lawendę ( nie wiem jaką odmianę) 5 rok. I z mojego doświadczenia wynika, że:
1) lawenda nie cięta od małego w starszym wieku się rozkłada i widać łysy środek, dlatego liczę się z tym że swoją będę musiała wymienić niedługo. Cięłam ją bardzo słabo bo był brak wiedzy, doświadczenia i krzaczków było szkoda bo były małe.
2) lawendę można przycinać na pędach max 2 letnich
3) pędy starsze nie odbiją

Zrobię zdjęcia to wstawię wieczorkiem.
W zeszłym roku przycięłam mocniej w niektórych miejscach i nie odbiło.

Wszak każdy może zrobić test i obciąć bardzo krótko 1 krzaczek i będzie wiadomo.

A tak wygląda moja lawenda przed cięciem i po wczorajszych ostrzyżynach

Hmmm nie znam się pisze wyraźnie, że ja tak robie co nie znaczy ze ktoś musi robić tak samo... Lawendę mam od trzech lat, za sprawą Alinki tnę niziutko bo ona tak robi od lat... Wiadomo że lawenda wieczna nie jest
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:40, 17 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)

Hmm, przepraszam ale jakie 2 szkoły?

Mam lawendę ( nie wiem jaką odmianę) 5 rok. I z mojego doświadczenia wynika, że:
1) lawenda nie cięta od małego w starszym wieku się rozkłada i widać łysy środek, dlatego liczę się z tym że swoją będę musiała wymienić niedługo. Cięłam ją bardzo słabo bo był brak wiedzy, doświadczenia i krzaczków było szkoda bo były małe.
2) lawendę można przycinać na pędach max 2 letnich
3) pędy starsze nie odbiją

Zrobię zdjęcia to wstawię wieczorkiem.
W zeszłym roku przycięłam mocniej w niektórych miejscach i nie odbiło.

Wszak każdy może zrobić test i obciąć bardzo krótko 1 krzaczek i będzie wiadomo.

A tak wygląda moja lawenda przed cięciem i po wczorajszych ostrzyżynach

U mnie kiedyś zosatwiłam na kilka sezonów nie ciętą. Później trafiłam na ogrodowisko, przycięłam mocno, na 10-15 cm. Żyje. Rośnie do dziś.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:36, 17 mar 2015

Do góry
emila napisał(a)
Aniu, czym masz odgrodzone kamyki od trawy?
mam zastosowane ecobordy
Mój własny kawałek klepiska 09:33, 17 mar 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Witaj Moniko, jestem na Ogrodowisku podobnie jak Ty nowa. Zainteresował mnie Twój wątek, bo Kotlina Kłodzka, to miejsce, do którego często lubię wracać. Zazdroszczę takiego miejsca zamieszkania. A krokusy śliczne, takie słoneczka I serio masz zamiar tyle pola uprawiać?
Ja posiałam poziomki, nasionek truskawek nie widziałam. A posiałam tylko niewielką część z torebeczki, tak delikatnie rozsypałam, dzięki temu są dość rzadko i łatwiej będzie można przepikować, bez większych strat.
Pozdrawiam.

Witaj Aniu ,

moje poziomki i truskawki tak gęsto posiałam ,że mój mąż się śmieje że pęsetą będę je pikowała , a co do pola to jest tylko wycinek moich włości, ten kawałek jest eksperymentalny tam maja iść kapustne i właśnie truskawy.
Zobaczymy co z tego będzie, w tym miejscu mieszkam od 1-go grudnia, więc naprawdę krótko, uciekliśmy z dużego miasta .

Twoje poziomki tak ładnie profesjonalnie posiane , dodawaj więcej zdjęć, ciekawi mnie jak inni sobie radzą, a szczególnie nowi tacy jak my.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies