Dopiero coś widać, a doba wczoraj trwała do drugiej w nocy
Cichutko śledzę serialowe odcinki reanimując się co jakiś czas aroniówką no ale kula suuuuper, nawet nie wyobrażam sobie co to będzie ... jak już będzie finisz ...
Witam ,zakładam własnie drugą część trawnika, przed domem juz mam
Natomiast za domem aktualnie ręcznie usuwam jakieś niedobitki chwastów tak juz drugi raz. zastanawiam się nad ty co dodac do gleby na tym etapie ponieważ ciagle wyciągam długaśne korzenie skrzypu. Słyszałam ze pomaga wapniowanie. Jak to zrobić?
Żeby wapnować, trzeba być przekonanym, że gleba ma niewłaściwe pH. Optymalne wynosi 5,5 - 6,5. Musisz zrobić analizę gleby lub samodzielnie zbadać pH przy pomocy kwasomierza glebowego.
Jeśli jest za kwaśna do wapnowania używa się dolomitu (15-25 kg/100 m2), lub kredy ogrodniczej (15-22 kg/100m2). Nawóz mieszamy z glebą i czekamy kilkanaście dni.
W tym czasie pH powinno się podwyższyć.
Ciekawe jest to, że na krawędziach trawnika trawa rośnie szybciej i jest żywo-zielona ;o) a tam własnie nie wjeżdzam kosiarką tylko wykaszarką albo nożycami.
JG
Tu gdzie zbiera kosiarka nie ma odpadków, a tu gdzie nożyczkami może spadały źdźbła i nawoziły trawkę?
Moim zdaniem Twoja trawa miała niewłaściwy nawóz i za mało wody.
Dziękuje za odpowiedź. Określenie "rośnie w powietrzu" pasuje idealnie do tej trawy. Czyli wyplewić bądź polać roundapem i zasiać coś innego? Mnie również bardzo denerwuje ta odmiana
Zlikwidować, przekopać, zdjąć darń, herbicyd to ostateczność.
Ja też jestem zaskoczona tymi kolorami. Już dawno (o ile w ogóle) nie widziałam tak idealnie dobranej kolorystycznie, zwiewnej rabaty. Danusiu sprzedaj patent na Flower Show albo startuj do konkursu!
Danusiu czy ten placyk jest żwirowy???? Wygląda tak idelanie. Jak go wykonaliście???
Kula zachwycająca, zdradź prosze czy kula jest szklana czy z tworzywa?
Placyk ma płyty na zaprawę, a reszta grysu jest na podsypce chyba piaskowo-cementowej i zagęszczona - nie byłam przy tym, a jak zajechałam to już było zrobione.
Witaj Łukaszu, na pewno należy stworzyć w lewym rogu, gdzie widać dom z cegły - masywny element zielony, np. kilka świerków serbskich, potem niższy żywopłot z choin kanadyjskich ,które będą cięte lub tui Smaragd. To bedzie tło, Możesz dla urozmaicenia posadzić bordową śliwę wiśniową "Nigra". Przed nimi niższe piętro, hortensje Limelight, miskanty, mniejsze - kolorowe żurawki i hosty.
Ależ ten ogród jest cudowny. Niesamowita gra barw i "faktur".
Śmiało stwierdzę Danusiu, że to twoja najlepsza realizacja.
Prawdę mówiąc to jestem zaskoczona mile tym wrzosowiskiem z brzozami, jakoś mi tak delikatnie beżowo wyszło. Podoba mi się też i te różowości przypudrowane. Dziękuję