Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:22, 02 lut 2015

Do góry
W zimowej odsłonie wyszła na wierzch siatka ochronna oczywiście przeciw Silvusiowi -zrobił sobie na jesieni tor biegowy przez warzywnik

Chcę puścić po tej siatce groszek pachnący , żeby w sezonie jakoś ją schować bo uroda to ona nie grzeszy

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:18, 02 lut 2015

Do góry
Nie wkleiłam wczoraj jeszcze kilku zdjęć .
W śniegu widać teraz lepiej mój "patyczkowy" żywopłot z porzeczki.
A pro po Silvusia - ze dwie też sobie wyrwał grrrrrrrrrrrrrrrr

Ogród na górce w zakolu wiślanym 07:47, 02 lut 2015

Do góry
Agatko, wstrzeliłaś się w temat motocyklowy, no w 10 trafiłaś. Właśnie w sobotę byliśmy w Warszawie wybierać dla mnie motocykl . Bo ja dopiero w zeszłym roku prawko zrobiłam. Zdałam egzamin w listopadzie..
Ale dumna jestem jak paw.
Do tej pory jeździłam z M jako plecaczek.
W zeszłym roku trochę pojeździliśmy. Wrzucę kilka zdjęć. Ale najpierw muszę podpisać umowę na internet, bo się okazało, że wczoraj umowa nam się skończyła.
Jakież było nasze zdziwienie.
Wracamy do domu, a tu netu nie ma.
Z komórki, tak na szybko, moja nowa fura.

Skarpa z ażurowych płyt 06:59, 02 lut 2015

Do góry
Witajcie. W kwestii ogrodnictwa jestem kompletnym laikiem. Dopiero rozpoczynam swoją małą przygodę z niewielkim przydomowym ogródkiem 80m2 + skarpa 25 m2 wyłożona betonowymi płytami ażurowymi, kąt skarpy ok 50 stopni, szerokość 6 m, wysokość 4 m. Na skarpie rośnie (już tylko częściowo) kiepskiej jakości trawa, chciałbym się jej pozbyć i obsadzić skarpę niskimi roślinami aby nieco poprawić jej wątpliwe walory estetyczne. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki dotyczące gatunku roślin, które proponowalibyście na tą skarpę. Zdaje sobie sprawę, że temat dość trudny bo chyba jest niewiele roślin (albo nie ma wcale), które będą się "rozrastać" na takiej płycie betonowej. Jeśli chodzi o nasłonecznienie to częśc górna skarpy prawie cały dzień ma słońce, natomiast dolna część tylko do południa i popołudniu. Generalnie czym niżej tym mniej światła ponieważ skarpa leży na północonej stronie i gdy słońce świeci przez większość dnia to dolna część skarpy zasłonięta jest przez mój dom.

PS. Brałem też pod uwagę wysianie lepszej trawy ale przeraża mnie jej pięlęgnacja na skarpie a zwłaszcza koszenie, ręczne wycinanie i zbieranie.

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 06:54, 02 lut 2015

Do góry
Czy ktoś wie co z tego wykluje sie ? Choś ten środek chyba mi usycha.
Mój mały skrawek ziemi 06:50, 02 lut 2015

Do góry
i trochę kolorków wiosennych w postaci tulipanków

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 06:21, 02 lut 2015

Do góry
I już mamy luty! Teraz już będzie z górki! Miłego tygodnia!

Podwórkowa rehabilitacja 00:43, 02 lut 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Zabawa z pędzącym śniegiem

Śnieg, a wygląda jak skry z ogniska
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 00:01, 02 lut 2015

Do góry
A tutaj "tył" domu. Wyjście na "taras"
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:25, 01 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Myślę nad zrewolucjonizowaniem mojego ogrodu i chciałabym iść w totalny minimalizm...

Legenda:

Lewa Strona wykostkowanego placu:

Smaragdy będą przesadzone pod samą siatkę aby zasłonić budę psa, na siatkę puszczę bluszcz.

Przed smaragdami będzie kwadratowa obwódka z bukszpanu i w środku Grab Fastigiata.

Przez całą długość kostki Ice Dance.

Prawa strona wykostkowanego placu

Czerwony prostokąt do Pęcherznica. Smaragdów już nie ma Pęcherznica będzie cięta aby utworzyła prostą wysoką ścianę.

Przed pęcherznicą 2 Róże Chopin.

Na dole Ice Dance.

Prawa strona tak wyglądała na jesień.

A tak wygląda dalej ta rabata. Gracilimusów już nie ma, będą ML.

Ice Dancy są też w kulkach bukszpanowych przed hortensjami

Wszelkie sugestie i porady mile widziane i pożądane

Mój 4 arowy azyl... 23:17, 01 lut 2015

Do góry
Śniegowe czapki

Mój 4 arowy azyl... 23:12, 01 lut 2015

Do góry

Wrzosiec w pączkach

Liście mahonii zrobiły się brunatne

Rh na razie mają wystarczającą ilość wody

Życie w wiejskim ogrodzie 23:11, 01 lut 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Dzień dobry

Styczeń przeleciał w mgnieniu oka i rozpoczął się luty Choć za oknem zimowe pejzaże coraz bliżej do wiosny Jak dobrze pamiętam w tamtym roku w marcu mieliśmy już piękną pogodę zachęcającą do prac w ogrodzie Mam cichą nadzieję że ten sezon nie będzie gorszy Wczoraj stanąłem przed stojakami z nasionami i poczułem się jak dziecko w sklepie ze słodyczami Oczywiście nie mogłem się oprzeć i wyszedłem z paroma paczkami Ciekaw jestem gdzie ja to wszystko wcisnę jak wykiełkuje bo to dopiero początek zakupów Znając życie pewnie większość tych nowości upchnę w warzywniku przez co znowu będzie ciasno dla warzyw

Niezłe zakupy Mięta meksykańska? Nie słyszałam o takiej Napisz coś o niej
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:07, 01 lut 2015

Do góry
Marzena - ja perukowca mam dla peruczek Niektórzy ich nie lubią... ale po co mi perukowiec bez peruki..... swego czasu przerabialiśmy np czekoladę bez czekolady... Zima też jest zimopodobna ale sanki dało się uruchomić.. strąciliśmy wszystkie większe czapy śniegowe z krzaków

Kasya - dwa perukowce siedzą w krzakach i przyznam się, że do nich nawet nie zaglądam..... i te bordowe to mam też dla koloru liści. Mój ulubiony do Perukowiec podolski 'Young Lady' (na prośbę Danusi podajemy pełne i poprawnie zapisane nazwy, bez dziwnych skrótów).
Co roku ma suche końcówki gałązek (albo te suche to od peruczek???).. ale ja to wykruszam w palcach z grubsza i z pierwszego planu.. Nigdy nie okrywałam, nie zabezpieczałam, a stanowisko ma wietrzne. Rośnie od 2009 roku, wiec kilka solidnych zim przeżył.

Karol - dokumentacja z pierwszej zimy Muminka

Renia - to zadowolenie to na wyrost.. jakbym go woziła bez tych ubrań zimowych to cieszyłby się bardzo, a tak cierpi katusze.. kombinezon, buty, rękawiczki i jeszcze czapka!!!!

Roma - wprawę mam do kosiarki, a do sanek nie.. wiec sanki muszą być kosiarkopodobne

Sorki, ale jestem nieczasowa.. dzień z Muminkiem też mnie umordował...zajrzałąm na chwileczkę tylko.. uciekam do spania
Mój 4 arowy azyl... 23:04, 01 lut 2015

Do góry
Taki dzień jak był dzisiaj mógłby być częściej. Wystarczyło trochę słońca i żyć się chce!
Krótki wypad na działkę, pobieżna lustracja i mogłam uspokojona wracać do domu. Śniegu niewiele, ale jednak jakąś kołderkę roślinki mają.
Ożankę ledwo widać

Posłonek zieleniutki

a stipa może przetrwa
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:04, 01 lut 2015

Do góry
jakiś kolorek na pochmurne dni

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:43, 01 lut 2015

Do góry
Wracając do nazwy wątku,zapewne zastanawiacie się skąd ta skandynawia? Nasz dom to dom zbudowany na szkielecie z drewna, otynkowany,więc nikt by się nie spodziewał ,że jest taki. To wnętrze domu będzie zdradzało jego charakter
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 22:42, 01 lut 2015

Do góry
Pola napisał(a)
Zastanawiam się, co posadzić po jednej i drugiej stronie schodów za kulkami buszpanowymi. Na razie wymyśliła tylko cisy na pniu, co o tym myślicie?
Po prawej stronie werandy rośnie róża przed nią jest mało miejsca.

Jolu czy kulki cisowe nie beda zbyt monotonne z bukszpanowymi kulami? Trzmielinki to dobry pomysł bo będą kontrastowac.
Mozesz równiez pomyslec o sosnach szczepionych np ophir, ktore fajnie się wybarwiają zimą.
Myśle, ze ładnie by również wyglądaly miskanty morning light. Szumialyby Ci zima w czasie picia kawki na werandzie.

Jolu czy my juz nie planowaliśmy lisciatych w Twoich pokojach ogrodowych ? Pomysl o bukach Dawyck Gold lub o milorzębach, grujeczniku.
Moja bajka 22:40, 01 lut 2015

Do góry
I ja gratuluję
Moja bajka 22:38, 01 lut 2015

Do góry
Kasiu na 600 gratulacje!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies