Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 17:41, 01 lut 2015

Do góry
mira napisał(a)

a tu 2014 cały czas w tej samej donicy i było rekordowo 21 kwiatów

pozdrawiam i życzę miłych rozmyślań

Miłych??? W moim przypadku to frasobliwych! Miałam wysadzić swoje agapanty w tym roku do ziemi, ale widzę, że niekoniecznie to zrobię. 21 kwiatów? Póki co, poza moim zasięgiem. 7 to tak, Mira, podkręciłaś nieźle!
Ogrodowe przygody 17:40, 01 lut 2015

Do góry
Hit wzeszła mi trafka
Mikro ogródek 17:39, 01 lut 2015

Do góry
Bardziej mnie martwi zaplanowanie terenu, czy zrobić szopkę z altaną na całą szerkość działki zasłaniając widok na śmietnik, czy postawić szopkę na około 3m i pozostałe 3m zagospodarować dla córki, z piaskownicą i huśtswką, oraz wysokim ogrodzeniem.
Co się stało kwiatom ... 17:26, 01 lut 2015

Do góry
Ewa, coś wymyślę jeśli chodzi o ochronę buksika
budka lęgowa już zamocowana, tylko czy się spodoba przyszłym lokatorom ?
Ewa, u mnie też przesiadują pod sosną ,
obok widać lawinisko przy buksiku, lawenda która rośnie między buksami też dostała po czuprynie.

Życie w wiejskim ogrodzie 17:17, 01 lut 2015

Do góry

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Koniczynka szczęścia >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:06, 01 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękne są te hortki,zakochałam się w nich
Jurajski Ogród 16:54, 01 lut 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
[b]
Aby zmienić temat na bardziej pasujący do Ogrodowiska, pokażę fotkę mojego ogrodowego gościa:

mieszka u Ciebie ?

p.s. przepiekna zima w Jurajskim...
Bali - tropikalny ogród botaniczny 16:44, 01 lut 2015

Do góry
Tak się złożyło, że byłam na Bali. W jedynym wolnym od pracy dniu, postanowiłam pojechać do Ogrodu Botanicznego, spodziewając się, że znajdę tam wiele ciekawostek botanicznych.
Warto powiedzieć, że ogród botaniczny znajduje się w centrum wyspy, wysoko w górach, na wysokości ok 1500 m.n.p.m. Jak ładnie określa to przewodnik - pogoda jest nieprzewidywalna, co oznacza wilgoć... Wilgoć wszędzie i zawsze... No ale nie narzekamy, tylko zakładamy kurtkę, trampki, które i tak zaraz przemokną i idziemy do wilgotnego lasu deszczowego...
O tak bardzo wilgotnego...

Kto poznaje? palmy, szeflery, filodendrony, widliczki... U nas rosną w doniczce, a tu tworzą gąszcza, przez który przedzieramy się z dużym trudem.

na gigantycznych drzewach rosną epifity, tutaj widać sens różnych strategii roślin konkurujących o dostęp do światła. Na dole jest całkowicie ciemno i mokro...

Fantastycznie wielkie paprocie epifityczne - to Asplenium.
A na mnie największe wrażenie robi las z drzewiastych paproci.

cdn...
Ogródek w którym klon osłupiał:) 16:39, 01 lut 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)
Gosiu, przedstawiam Ci zdjęcie zimozielonego bluszczu pospolitego pnącego się wprawdzie nie po słupie, ale po pniu mojego starego modrzewia. Ma już kilka metrów wysokości z zaledwie 2 małych sadzonek, posadzonych 5 lat temu.

Naprawdę szczelnie zarósł to drzewo, fajnie to wygląda
Życie w wiejskim ogrodzie 16:30, 01 lut 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

To odętka w.?
Życie w wiejskim ogrodzie 16:26, 01 lut 2015

Do góry

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Portrety roślin w Wiejskim ogrodzie <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Wilcza Góra 16:24, 01 lut 2015

Do góry
"BLUE VELVET"

Borówcowy raj 16:11, 01 lut 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
A teraz krótkie przed i po. Jak wlecę w ogród, to tak szybko przy komputerze nie usiądę . Najpierw z tyłu. Iglakowy i dereniowo-pożerający ławkę koszmarek. Jak ja mogłam coś takiego wymyślić? Bardzo się zastanawiam, bo myślenia przy tym chyba nie było:

Potem zaczęłam wyrzucać to, co nieładne i formować to, co żal było wyrzucić:

Dosadzone królowe hortensje i oby były równe w tym roku:

Miejsce ławki zajęły zupełnie inne nasadzenia, ale na razie nie ma co pokazywać.

WOW!!!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:46, 01 lut 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
mnie tam zachwycają Twoje trawy, zobacz jesienne zdjęcia, jak wdzięcznie falowaly...
Nie można ich tylko podzielić - odmłodzić?

Pewnie decyzja juz zapadła bo Ty tak juz masz.
Jak jest bossko to będzie jeszcze bardziej...

Odpowiem grupowo nt stip. W tym roku wybujały straszliwe bo ich nie ciełam wiosną (chciałm bajecznego widoku czosnów ze stipą ) i dlatego urosły takie wieeeelkie. W tym roku mam pełno bocznych młodych odrostów i chyba częśc największych wykopię (te z przodu) na różankę a resztę mocno przytnę. Potrzebuje z resztą dużo traw do różanki to się nic nie zmarnuje

Czosnki ze stipą.... przyczyna "zjedzenia" bukszpanów

Tak na moje oko niecieta stipa po zimie i tak lezy więc duzej rózncy z amazon mist by nie było. Wszytsko zalezy o dodstępnosci wiosną tej drugiej. jesli będzie do kupienia przesadzę stipę, jesli nie poczeka do jesieni
Lawendowy zawrót głowy 15:34, 01 lut 2015

Do góry
Moja hortensja ogrodowa nie chce spac w garazu przyszla na prysznic do gospodarczego
Trzmielina - Euonymus 15:27, 01 lut 2015

Do góry
Moje trzy słoneczka (Emerald'n Gold ) po 3 latach. Nie przemarza, idelanie nadaje sie do formowania, nie zjadły jej korzeni opuchlaki , mimo że wszytsko wkoło było zaatakowane, nie choruje
Posadzone jesienią 2014

Jesień 2014

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 15:27, 01 lut 2015

Do góry
Bardzo piękny krzew lub nieduże drzewko Wolnorosnące. Pierwszy symbol wiosny. Kwitnie właśnie na przełomie stycznia/lutego.

Przepięknie przebarwia się jesienią

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:18, 01 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Denerwują mnie te linie kroplujące odkryte po rewolucji jesiennej... ale ciemnego żwirku na razie nie wysypuję, bo przeciez planuję obsadzenie brzegu rabaty konwalnikiam ale też zmiany w jej wnętrzu.Musze sie uzbroić w cieprliwość. Chociaż stipa chyba jeszcze ten rok tu zostanie (miała byc hakone) ale zapomniałam, że późnym latem wsadziłam tu pełno jeżówek i marzą mi się w stipie... i czekam na ekpansję tojesci purpurowej... Co radzicie, przerzedzić tylko stipę i odmłodzić aby nie skrywała bukszpanów, czy zgodnie z planem przesadzić ją w róże? Na jej miejsce miałam wsadzić Carex Amazon Mist

Marzenko, za dużo tej trawy nie widać buksiów, jestem za przesadzeniem
Ogród w Puszczykowie 15:16, 01 lut 2015

Do góry
Nasza kotka w zimę nie daje się namówić na spacery. Leżakuje i wyczekuje wiosny

Ambrowiec amerykański - Liquidambar 15:16, 01 lut 2015

Do góry
martika napisał(a)
Widziałam w zeszłym roku ambrowce kolumnowe, dorastające bodaajze do 4m (chyba, w kazdym razie niezbyt wysokie)....zaciekawiły mnie. Czy ktoś ma takie? Co o nich sądzicie?

Mój ogród wzbogacił się o 3 ambrowce o pokroju kolumnowym - Slender Silhouette-Liquidambar styraciflua Slender Silhouette.
Posadziłam je w miejsce wiśni amanogawa, które nie wytrzymały podmokły gliniastego i podmokłego terenu. Licze, że dobrze zadomowi się w moim ogrodzie ta piękna kolumnowa odmiana. Niesty jesień była zbyt łagodna i bez przymrozków i nie doczekałam się wybarwienia na czerwono.... Był zielony do listopada gdy zgubił liście.. Widze, ze jednka się juz dobrze przyjął bo wypuścił młode gałązki

Na tle żywopłotu grabowego był jednak w tym roku niewidoczny, dlatego musze poczekać aż wystrzli w górę,lepiej widoczne sa miskanty zebrinus.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies