Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Prawie - jak ogród 10:30, 28 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Zdjęcie mojej kulki tujowej po przycięciu - dla Mirelli.

Mirella, niektóre ucięte gałązki miały 10 cm. Ja naprawdę mocno tnę i stwierdziłam, że im mocniejsz cięcie, tym kulka później ładniejsza

Noooo pięknie obcięta ta kula. Czy ona była mała i ją tak wyprowadziłaś, czy była taka dorodna i tylko korygujesz odrosty? Ja tnę sekatorkami, a Ty czym tniesz? Bardzo ładnie wygląda ta rabata☺
Piszesz o stipie. Jak to jest z tą trawą? Ona jest jednoroczna czy wieloletnia?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:14, 28 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Pomóżcie mi w identyfikacji.
Nie wiem co to może być???
W tamtym roku rosła w tym miejscu mięta i kociomiętka, ale nie pachnie miętą.hm nie wiem czy to może zielsko i trzeba wywalić????

Czy to nie bluszczyk kurdybanek? Normalnie ma fioletowe kwiatki, ale pewnie jeszcze nie kwitnie...
Sprawdź Gosia w grafice i porównaj z tym co masz. Jakby co to chwast
Malutki pod lasem 10:06, 28 mar 2015

Do góry
No i w końcu nastał rok 2011 i zaczęliśmy budowę naszego upragnionego domu. A podwórko jak to na budowie strasznie się miało. Góry i doliny, można było sobie złamać nogę, albo wybić zęby. Zdjęcie robiłam już ze stropu domu

2012 był bardzo ciężki. W kwietniu przyjechał do nas sąsiad z konikiem i spróbowaliśmy wyrównać nasze wertepy Sosna himalajska wylądowała z bryłą ziemi i palikiem w wiadrze, bo trochę się o nią martwiliśmy. (Mieliśmy jeszcze dwie sosny samosiejki z lasu, jedna niestety rosła tam gdzie dom, a była duża, druga miała być cięta na bonsai, bo tak fajnie krzywo rosła, ale przejechał ją kiedyś pan koparkowy)

Postanowiłam też urządzić moją pierwszą rabatkę Woziłam w workach i wiadrach kompost od teściowej, wyznaczyłam kształt, tylko nie wzięłam pod uwagę, że cały teren jest za nisko. (Po prawej widać schody od domu, to jeden z nich po podniesieniu i wyrównaniu terenu zupełnie zniknął)

Na rabatce pojawiły się też pierwsze rośliny - krzewuszki. Kupił mi je tata i one się tam całkiem dobrze mają, są wielkie i pięknie kwitną.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:54, 28 mar 2015

Do góry
Witam,

czy możecie podpowiedzieć gdzie zakupić areator rurkowy jak poniżej?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:49, 28 mar 2015

Do góry
A tak przy okazji poszłam oglądać drzewka jabłoni i gruszy, a weszłam na to

Malutki pod lasem 09:49, 28 mar 2015

Do góry
Dobrze, więc od początku, pokażę Wam ewolucję mojego podwórka, bo ogrodem to to trudno jeszcze nazwać
Działkę kupiliśmy w 2007 roku. Wtedy to był kawałek łąki bez żadnych mediów. Ciężko tam było nawet dojechać.

Mimo to uparłam się, że chcę tam i stanęliśmy do przetargu. Wpłaciliśmy wadium na dwie: naszą i sąsiednią obok narożną. Licytowaliśmy się z moimi aktualnymi super sąsiadami i stanęło na tym, że oni maja narożną, my następną
I tak oto stałam się właścicielką 848 metrów łąki bez wody, prądu, kanalizacji, o gazie to nawet nie marzyłam

No i tak to sobie leżało i rosło na niej wszystko co popadnie, aż do 2010 roku, kiedy to postanowiliśmy zrobić jako taki porządek i postawić blaszaka. Na moje nieszczęście służy nam do dziś, ale już mam plan jak zneutralizować jego widoczność na działce

Posadziłam też pierwsze u mnie drzewko - trochę zostałam zmuszona, bo kupiła nam je ciocia męża i nie było odwrotu. To sosna himalajska, posadziłam ja w prawym rogu działki, gdzie teraz jest warzywnik Przyjęła się, później zniosła przeprowadzkę i rośnie do dziś całkiem ładnie
Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:42, 28 mar 2015

Do góry
Madrzen - dostaliśmy wytyczne, że mamy zrobić piaskownicę, bo Muminek uwielbia bawić się w piasku.. pozostaje problem kotów.. chyba trzeba kupić taka muszlę zamykaną, bo do zwykłej zaraz narobią.

Jola - w następnej przerwie w pracy zajrzę do Ciebie .. i za kciuki dziękuję.. przydaje się A róże są fajne jak kwitną, a tak poza tym na rabacie jest smutno, pusto i nijako. Muszę to jakoś urozmaicić. Zadanie na przyszłość.. ruch w interesie musi być.. ogród stagnacji nie lubi

Jola lojalna - wiem, że do Was też dotarły ślizgacze. W zeszłym roku zjadły mi wszystkie lilie na jednej rabacie.. oczywiście cebule, zostały się tylko puste dziury w ziemi. Lilie były ogromne i cudne.. powalona partyzantka podziemna... To na gorze to się łapie, ale problem jest z tymi pod ziemią.

Przycięte.. zagęszczają się pięknie.. będą ogromne kępy

Ogród w Puszczykowie 09:41, 28 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Istne szaleństwo Super Jestem ciekawa, jak to wyglądało latem. Musiało być kolorowo i energetycznie. Masz gdzieś zdjęcia, z ciekawością obejrzę Jak się Tobie sprawują róże Jaques Cartier i Louis Odier, właśnie do mnie dotarły i niedługo znajdą miejsce na rabacie, więc jestem ciekawa

Świetnie wygląda linia rabaty. Sporo pracy za Tobą, takie kopanie dopiero przede mną, a raczej przed moim eMem

Agnieszka, dla Ciebie ewolucja ubiegłoroczna tej rabaty

23 marzec 2014

07 maj 2014

13 czerwiec 2014

28 lipiec 2014

24 września 2014

J. Cartier i L. Odier są bezproblemowe w kwestii uprawy. Są bardzo wytrzymałe i nie chorują, nie wypuszczają "dzików". Jedyna drobna rzecz, która mnie denerwuje to kwiaty u Cartiera. Są one bardzo napakowane płatkami, a na szczycie pędu jest zazwyczaj kilka pąków kwiatowych i po przekwitnięciu jednego trudno go z tej "gęstwiny" wydostać. Musiałam zakupic sekator z cienkimi, florystycznymi ostrzami, żeby je bez problemu usuwac. Też zamawiałam w Rosarium
Jukki ogrodowe - nie tylko te popularne 09:40, 28 mar 2015

Do góry
Mam pytanie. Czy z tych juk jeszcze coś będzie? Strasznie leżą liście. Wsadzane na jesieni.
Kosolkowa Pasja 08:48, 28 mar 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Reniu to moja stipa. Pokłada się

Olu, przepikuj tę stipę i na słoneczny parapet. Jak najwięcej słoneczka.
Nie martw się o swoje siewki, wyrosną ładnie.
pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 08:38, 28 mar 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Ja co rusz przez okno dzisiaj wyglądałam i wydawało się, że rośliny od tego deszczu coraz wyższe
Aniu...deszczyk potrzebny i roślinki pną się do góry.
Ogród z widokiem na jezioro 08:20, 28 mar 2015

Do góry
Perowskia k. róży

Byłaby rzadko i byłyby prześwity, ale sama juz nie wiem czy to dobry pomysł.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:19, 28 mar 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Wszystko kwitnie , ciepło , kolorowo i taka sprawiedliwosc , ze dla siebie wszystko trzyma no nie podzieli sie z tymi co u nich wszystko strajkuje !

Ciepło raczej umownie, bo ma być dzisiaj tylko 10 stopni
Nasz przydomowy ogródek 08:17, 28 mar 2015

Do góry
Hiacynty pną się w górę ale kwiaty jako pierwszy pokazał różowy. Niebieskie i białe zostały w tyle.

Tulipany to już prawie dorosłe osobniki.

Ogród tworzony z pasją 08:13, 28 mar 2015

Do góry
Magnolia powoli otwiera pąki, już nie mogę się doczekać jak zakwitnie.
Nasz przydomowy ogródek 08:11, 28 mar 2015

Do góry
Ewo a najbardziej szkoda przed koszeniem. Kupuj i sadź krokusy bo one najbardziej cieszą.

Edytko dzięki - wiosna nabiera rozpędu.

Dzisiaj pada drobny deszczyk od samego rana. Spacer z pieskiem zaliczony. Wiosna wrzuciła 5-ty bieg. Pojawiły się listki na tawułach, berberysach.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:08, 28 mar 2015

Do góry
Wszystko kwitnie , ciepło , kolorowo i taka sprawiedliwosc , ze dla siebie wszystko trzyma no nie podzieli sie z tymi co u nich wszystko strajkuje !

Rozpoznawanie roślin domowych 07:58, 28 mar 2015

Do góry
krasny napisał(a)
Dzień dobry Może ktoś z Państwa podpowie uratowałem mu zycie ale nie wiem jak się nazywa? Piękna stara odmiana rzadko juz się widuje

To jest Philodendron bipinnatifidum
Kosolkowa Pasja 07:48, 28 mar 2015

Do góry
Reniu to moja stipa. Pokłada się
Ogród na glinie 07:40, 28 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Ciachnęła turzyce Snowline, za dużo było skubania. Mam nadzieję ze urośnie i znikną podsuszone fragmenty. 1 wystrzyżona i wszystkie:

Fajnie wygladaja, moje juz listki puszczaja młodziutkie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies