Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

danuta_szwajcer 15:12, 14 kwi 2015

Irenko tak czytam prawie codziennie Twoj wątek i tak sobie myślę, że powinnas czasopismo wydawać, czyta się i ogląda rewelacyjnie i zawsze się czegoś nauczę i myśle, że nie tylko ja Bukietowe tulipany widzę pierwszy raz i zapowiadają się super. Też przechodzę na botaniczne bo są niezawodne. U nas też wieje taki zimny wiatr a deszczyk ciepły by się przydałIrenko czy jest możliwe, że za szybko przycięłam lawende i mi wymroziło? Niektóre coś mi się nie podobają Pozdrawiam
Agania 15:22, 14 kwi 2015

Nie wiedziałam, że są takie tulipany
Milka 16:54, 14 kwi 2015

Bogusiu...dzięki właśnie się szkoliłam i jestem w szoku, że właściwie za 3-4 tygodni będą do zjedzenia dziś wrócę koło 22, więc jutro rano je przerwęnastępnym razem inaczej posieję i może jeszcze dokupię i tak co tydzień po ileś ziarenek wsadzę, będzie dłużej

Kindzia....mam nadzieję, w praktyce się okaże, pąki są najbardziej mnie ciekawią te nowe..strzępiaste, niby do -24 wytrzymują, rosną w kule i pachnączyli obie tortu nie odpuścimy

Pamajo....po pierwsze magnolia, jak piwonia nie lubi grzebania w korzeniach, ale ta co pokazałaś jest wielka, więc sobie poradzi pomysł z podwyższona rabatą jest dobry, nawet bardzo dobry innym wyjściem jest zlać mocno ziemię pod magnolia i sadzić, brunera sobie poradzi, ma bardzo długi korzeń palowy, coś jak szkarłatki amerykańskie. Naprawdę wykopując te sadzonki uszarpałam się, jak głupia, aż chciałam się poddać, a że ja z kolei spod tulipanowca je musiałam wyciągnąć, nie odpuściłam

Polecam ci odmianę Jack Frost i Emerald Mist, bardzo mocne, szybko rosną, kwitną obficie

Co do trzmieliny, uciętą gałązkę tnę w skos, potem na pół, maczam w wodzie, do ukorzeniacza i w grunt, ale często po prostu wprost do gruntu bez niczego i tak samo się przyjmują, stwierdzam, że nie ma żadnej różnicy
Trzmieliny są różne, jedne złote z drobnymi liśćmi i z dużymi mięsistymi, odmiany japońskie i pewnie te masz, poczekaj z cięciem, będą dłuższe gałązki, to lepiej jej nadasz kształt, a te ścinki sobie ukorzenisz gdzieś na boku
mam nadzieję, ze pomogłam, jakby co pytaj pozdrawiam
Milka 16:59, 14 kwi 2015

danuta_szwajcer napisał(a)
Irenko tak czytam prawie codziennie Twoj wątek i tak sobie myślę, że powinnas czasopismo wydawać, czyta się i ogląda rewelacyjnie i zawsze się czegoś nauczę i myśle, że nie tylko ja Bukietowe tulipany widzę pierwszy raz i zapowiadają się super. Też przechodzę na botaniczne bo są niezawodne. U nas też wieje taki zimny wiatr a deszczyk ciepły by się przydałIrenko czy jest możliwe, że za szybko przycięłam lawende i mi wymroziło? Niektóre coś mi się nie podobają Pozdrawiam

Danusiu dziękuję za tyle słów uznania, cieszę się, ze z tej mojej pisaniny i dawania fot, coś też dobrego wynika
Słusznie, że przechodzisz, bo te z wielkimi liśćmi jakoś do mnie nie przemawiają, za to w zestawach różne narcyzy tak wiesz, że narcyzy lepiej sadzić końcem sierpnia lub początek września, bo najwcześniej wiosną stratują i szybko muszą się zbierać
pokażę, jak juz te bukietowe się wychylą, interesują mnie jako całość, kolor, zapach- mam tez pachnące tulipany, wielkość

Absolutnie nie wymroziło, nie martw się, jest zimno i ona po prostu dała na przeczekanie, podobnie jest u mnie, a ja tnę radykalnie, dziś rano w końcu widzę, ze ruszyła z kopyta, z 5 dni w słońcu i ruszy; u mnie już pervska ruszyła i ta duża i niziutka, ciekawi mnie czy sadzonki, jakie z nich robiłam też ruszą. pozdrawiam Danusiu
Milka 17:03, 14 kwi 2015

Agania napisał(a)
Nie wiedziałam, że są takie tulipany

Są, bo już takowe mam: między innymi te czerwone z ozdobnymi liśćmi, co uwielbiam, bo jak kwiat skończy kwitnienie, liście bardzo długo dają piękny akcent na rabacie
Namawiam cię na te 2 typy
tulipan Robassa i tulipan Praestans Unicum
tu są te czerone i te ich liście, na razie jeden kwiat, ale zaraz kilka będziezainteresowały też mnie odmiany liliput, liście przy ziemi, jak u botanicznych i tworza dywan
ewsyg 18:29, 14 kwi 2015

Irenko, u Ciebie tak kolorowo a u mnie buro i ponuro. To tak jest jak powstaje ogród. Buziaczki
kasiek 19:48, 14 kwi 2015

Och jak slicznie - ile Ty masz cebulowych, piekne zestawienia
Kasik 19:49, 14 kwi 2015

Milka napisał(a)

To prawda Kasiu, dzięki za życzenianie odpisywałam, ale życzyłam na moim wątkuz takiej okazji tłum ludzi tylko cieszył, samych szczęśliwych chwil jubilatko

Dzięki Irenko
monteverde 20:08, 14 kwi 2015

Irenko pięknie i kolorowo dużo cebulek kwitnie w rajskim miałam takie tulipki czy te Twoje to to samo?pozdrówka
Bogdzia 20:19, 14 kwi 2015

Zaglądam i ślicze kwiaty oglądam. Pięknie i kolorowo fajnie popatrzec.Pozdrówka.