Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 23:09, 30 sty 2015

Do góry
Do truskawek i śliwek dołożę groszek spóźniona jestem, ale mam nadzieję wybaczysz

Ogród na górce w zakolu wiślanym 23:01, 30 sty 2015

Do góry
Ala106 napisał(a)

Łaaa... ale masz widok! Pięknie!
Dwa ogrody 22:58, 30 sty 2015

Do góry
Monic dziękuję jestem gadżeciarą nie tylko ogrodową, a parę rzeczy jeszcze by się jeszcze znalazło do pokazania, może z czasem chociaż tym ogrodowym ustrzelę fotkę

troszkę pobuszowałam u Was

dodaję dwa słowa nt. jarzmianki,
wiosną rozpoznałam z pomocą ogrod. jej siewki pod roślina mateczną, przepikowałam drobinki wielkości 1.5 cm w obawie przed zniszczeniem, kiedy miały 8-10 cm posadziłam na miejsce stałe. Zakwitły w tym samym sezonie, pokazywały kwiatki do późnej jesieni.

zauważyłam też rozważania u Tess nt ożanki, dostałam ubiegłej wiosny od Vivy nasionka, wysiałam dość wcześnie, jedna zakwitła z początkiem września i kolejne kwitły do listopada, dopóki nie wycięłam łodyg, bo nie mogłam posadzić czosnków. Krzaczki były ładnie rozrośnięte, teraz są małe kopułki przy samej ziemi, zielone, na zewnętrznych listkach lekko przymrożone

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:49, 30 sty 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Graby to jasnozielone prostokąty z nr 4 Ale nie będę ich formować na kanciasto wole ich naturalny pokrój... przynajmniej narazie

a czy grabe będą miały skarpety - jak to się zwykło tu mówić ?
Kosolkowa Pasja 22:49, 30 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

ale fajnie
Podwórkowa rehabilitacja 22:47, 30 sty 2015

Do góry
Zabawa z pędzącym śniegiem

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:44, 30 sty 2015

Do góry
Znalazłem inne foto rododendronowej rabaty od bramki 1 foto to chyba 1 rok po założeniu 2 to też chyba tylko robione później
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:40, 30 sty 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
ok, to ja też trochę potworzę. Proponuję ścianki trochę przesunięte. Szary to ścieżka. Nie zwracaj większej uwagi na kształty rabat. Ciężko mi się rysowało. Ta ścianka pierwsza powinna być bliżej domu

Ewa a ja u Ciebie byłam.
Fajne te zdjęcia

Tak dzisiaj też myślałąm o ścieżce i podziałach.Nie wiem tylko czy tak jak pisze Justynka nie zrobią się maluśkie te pokoiki.Agcia robiła wizualkę to dziwnie to wychodziło.Hm....Ale....................................jak podczytywałąm Ppolę i ona ma podobną działeczkę to Danusia też radziła poprzedzielć.Może miała jeszcze coś innego na m,yśli a nie pokoiki.
och....
Misz - Masz Elki 22:39, 30 sty 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Witam,

Czytam "...tylko piach..." i od razu mysle, ze to nie w mojej okolicy
bo u mnie tylko glina i glina..

Mam podobnej wielkosci dzialke ale moj ogrodek rozpoczyna dopiero drugi sezon.
Fajnie ze masz juz duze rosliny, i na tej bazie napewno uda sie stworzyc cos pieknego,
ale teraz w zimie nie widac nic wiecej co masz jeszcze oprocz iglaczkow

Witam Cię.
Tak bardzo zazdroszczę Ci tej gliny. Można ją rozluźnić szbciutko a z mojego piachu zrobić lepszą glebę to trzeba wielu lat. Miałam małą folię i przez 7 lat użyźniana była czym się dało, obornik, kompost, gliny trochę i ciągle był piach.

Tak wyglądała ziemia po siedmiu latach. W czerwcu ziemia była już taka jak na ścieżce. Folia została rozebrana a pomidory sadzę w donicach.
Oprócz iglaków, których 80 procent wychodowałam sama mam 2 śliwy, brzoskwinię, antonówkę, pigwę, czarną porzeczkę, jagodę kamczacką, winogrono, 12 krzaczków truskawek, borówkę amerykańską a w ubiegłym roku pod borówką wsadziłam żurawinę. Z roślin ozdobnych to jukę, trochę drobnych kwiatków wokół miniaturowego oczka wodnego

To chyba wszystko. A jeszcze zioła w wanience.
Ale Ci nabazgrałam.
Pozdrawiam
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:35, 30 sty 2015

Do góry
Juzia_G napisał(a)
A może tak?

Z tarasu wydawałoby się, że ogród kończy się żywopłotem cisowym... a tam w rogu niesppodzianka...dróżka do części rekreacyjnej

Justynko fajny ten zawijasek u góry
Nie wiem czy nie lepiej ustawić basenu wzdłuż płotu.Tak to bardzo przedzieli działkę. Na tym naszym ogrodzie jak jest słońce to żar jest cały czas i woda bardzo szybko się nagrzewa. Nie ma z tym problemu.Basen ma być wysoki na 1.20.
Przy płocie myślałam o trawkach, byłoby jak nad jeziorem
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 22:30, 30 sty 2015

Do góry
Witam się również zainteresowała mnie ekologia na działce i chętnie z niej kożystam ale wielu rzeczy nie wiedziałam. Pozdrawiam będe wpadać czesto
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:21, 30 sty 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Marek w rajskim miałam też taką tawułkę potem oddalam ja Megi chyba nazywała się 'Genpei' ale nie jestem pewna poszukam nazwy miala kwiaty dwukolorowe
można było ją ciąć wiosną

Ta tawuła to chyba shirobana mam taką i bardzo ją lubię
Ogródek Joasi 22:20, 30 sty 2015

Do góry
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 22:15, 30 sty 2015

Do góry
Gosiu mam dobre wieści
U nas sypie śniegiem !! jest nadzieja, że jutro zrobię w końcu zimowe fotki

Magnolie to piękne drzewa/krzewy, ta jedna moja ma piękny zapach, który czuć w całym ogrodzie. Pełno owadów się narkotyzuje w jej kwiatach Jak już się zadomowią to są bezobsługowe. To właśnie ona:

Ogródek Joasi 22:13, 30 sty 2015

Do góry
Witam sie ze wszystkimi forumowiczami, chce dołączyć do Waszej wielkie rodziny ogrodniczej i dzielić sie swoimi radościami i wątpliwościami w zakresie urządzania i przemeblowywania ogrodu. Wprawdzie wysłałam juz zdjęcia swojego 2, 5 rocznego ogrodu, ale nie wiem gdzie one powędrowały.......gdzieś są na tym forum, ale gdzie................bozia raczy wiedziec. Ogrodowsko podczytuje od dłuższego czasu zachwycam sie Waszymi ogrodami, podziwiam za wytrwałośc i wreszcie zdecydowałam i ja przyłączyć sie do ogrodowego , grona.Joanna

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:10, 30 sty 2015

Do góry
a oto dowód w sprawie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:00, 30 sty 2015

Do góry
Piotr_ napisał(a)
szkoda że nie odpowiadają tak myślę może coś z takich ci przypadnie do gustu:
-głóg pośredni 'paul's scarlet'-

chorowite są

-buk pospolity 'purpurea tricolor' -

to ogromne drzewo wys 20m i szerokość do 20m Buk może być ale szczepiony, ale t oza niskie na zasłonięcie domów, a wysoko szczepione są drogie jak cholera -zresztą i tak za niskie, też myślałam nad formą kolumnowa np Dawyck Purple bordowy lub zielony jasny Dawyck Gold', ale na bukach się nie znam, a NiGRy są sprawdzone u dziewczyn w ogrodach. Ale te dwa kolumnowe buki są czadowe. Nie wiem jak z wyjaławianiem gleby na rabacie i zapotrzebowaniem na wodę.. trzeba popytać mądrzejszych. Z drugiej strony śliwa jak wiosną zakwitnie to uzupełni rabatę.

-glediczja trójcierniowa -

boziu NIE rośnie wielkie, nie nadąży z cieciem.. i jest rosochate, ale trzeba przyznać że jest piękne drzewo i też miałam ochotę na nie do siebie w ogrodzie.. zwłaszcza na odmianę Sunburst, ale u nas nie było w szkółce. Jednak też korona dorasta do 6 m, można ciąć znosi to dobrze, ale już cięta nie jest taka ładna.

-wiśnia piłkowana 'kanzan' -

wiśniom Łukasz wyraźnie powiedział nie kilka postów wcześniej

-robinia Małgorzaty 'casque rouge' -

robinie maja kruche gałęzie, byle wiatr je łamie. Miałam dwie ślicznoty, ale szczepione.. jedną nieszczepioną i mieć więcej nie będę..

stąd wzięłam zdjęcie chyba na rabatę bylinową takie coś nie pasuje. Szczepione są za niskie by zasłonić okna (pomijam inne aspekty dla których się zniechęciłam do akacji)

Innego pomysłu już nie mam co to by miało być albo krzewuszka na kulka na pniu ja mam u siebie w ogrodzie i polecam nie przemarza ani nic. -

na pniu za niskie by zasłonić okna

Pozdrawiam

Znów wypowiadam się za Łukasza, moje opinie w tekście PIotrka. Ale te buki możesz rozważyć, ale ja bym sadziła raczej tylko 1 szt. Byliny jak nie podejdą to sieje przekopie bez uszczerbku dla roślin.. ale drzewa sadzimy rozsądnie.
Już się nie wtrącam.... najbliższy tydzień mnie na forum nie ma... tylko wizyta do siebie i kontrolnie. Koniec laby
Kosolkowa Pasja 21:53, 30 sty 2015

Do góry
Kosolkowa Pasja 21:51, 30 sty 2015

Do góry
Mój mały ogród niedaleko Gliwic 21:50, 30 sty 2015

Do góry
A tak powstawało moje nowe oczko wodne - wersja druga
Prace wykonywałem jesienią 2013 r. - trochę potów wylałem ale było warto !!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies