Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dwa ogrody 19:30, 06 mar 2015

Do góry
Vivo, różyczka to Lions Rose, zachwycała mnie cały sezon, wyjątkowo zdrowa mam w planach jesienią dokupić jeszcze dwie sztuki, pod warunkiem, że znajdę im miejsce.
Czarodziejką nie jestem, rutewkę wysiałam i już Do wczesnowiosennych wysiewów podchodzę bez emocji, jak się nie uda, to trudno. Z jednorocznych penstemonów skiełkowały trzy sztuki, z dzwonków skupionych białych toż samo i stoją w miejscu. Poczekam z wyrzucaniem, no chyba, że same padną.
Iryski jedne mam wcześniejsze, to z dziś dla Ciebie

a drugie późniejsze nieco, Harmony, będą prawie granatowe, to one, pomiedzy kocimiętką, czekam do jutra lub niedzieli z jej skróceniem, dziś u nas było w nocy -5 bez śniegu

rosną w koszyczku drugi rok, było tam 20 cebulek, przybyło ich troszkę, lada moment też zakwitną, do przesadzenia w tym roku pod jakieś krzewy, może derenie?

i kolejne z krokusów w pąkach, tylko czekają na słoneczko
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 19:28, 06 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kupiłam prymulki bordowe i pełne.. dawali na kartony I storczyka
A wczoraj to ręka mi się trzęsie nad Pashmina.. ale nie mam gdzie posadzić .. wiec tylko sobie oglądam.. za to piwonię IToH żółtą kupiłam Coś czuję, że nowa rabata będzie musiała być bardzo szeroka

Myślałam że u Ani na watku jestem. Gdzie i za ile kupiłas ta piwonię????Pierwiosnki śliczne ale pierwsze słyszę zeby na kartony sprzedawali.

Reniu macham.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:21, 06 mar 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Wiosna

juz tak kwitną u ciebie ?
pomimo sniegu ?
slicznie
Początki w Kruklandii 19:19, 06 mar 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
zobacz jakie slodkie, nie żałuj im cebulek

Cebulki jak cebulki.... żeby mi serbów nie żarły!
Albo innych roślin!

Krokusy jakoś przeżyję!
Hirutkowy raj:)) 19:16, 06 mar 2015

Do góry
Bylam dzisiaj na wystawie storczykow w Botanicznym ogrodzie,malutka wystawa i .. ale kilka fotek zrobilam,w sprzedazy byly tylko okazy botaniczne i dla mnie za drogie jak na takie maciupkie roslinki

Początki w Kruklandii 19:13, 06 mar 2015

Do góry
zobacz jakie slodkie, nie żałuj im cebulek

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:06, 06 mar 2015

Do góry
Znalazłam zdjęcie mojej jesiennej dekoracji z sorgo

Rododendronowy ogród II. 19:05, 06 mar 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Wieczorkirm odpisze na Wasze wpisy bo teraz czasu brak. Pokazę tylko jak sie u mnie wiosna w zimę zmieniła i uciekam.

monochromatycznie ale pieknie
przynajmniej roslinki maja kolderkę
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:42, 06 mar 2015

Do góry
z bliska ......

Moje ukochane miejsce na ziemi 18:42, 06 mar 2015

Do góry
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:39, 06 mar 2015

Do góry
dzisiaj rano jak wstałam szczęka mi opadła
kiedy to się skończy ???
ja chcę wiosnę !!!!!!!!!

Gunnera - parzeplin 18:38, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gunnery wiosną

Niesamowite , klikam na zdjęcie już któryś raz z kolei. Mam takie bagienko, G.tinctoria może by się sprawdziła, mógłby być jednak problem z gniciem pod okryciem .. ech ten nasz klimat.

Prawie - jak ogród 18:36, 06 mar 2015

Do góry
A w związku z ciężkim tygodniem, na który już sobie ponarzekałam, postanowiłam wrzucić (w celu powrotu do normalności ), moją odręczną wizualizację rabatki, o której mowa była jakiś czas temu. Nie mam tam dużo miejsca, ale jest to rabatka, którą widać z tarasu, znajduje się obok schodów prowadzących do domu.
Uwzględniłam rady Dobrych Duszyczek, które wyraziły swój głos w sprawie, trochę jeszcze sama podumałam i proszę o rady i oceny.

Znika to, co zaznaczone czarnym krzyżykiem, a więc przy ścianie 2 kulki - pęcherznice, jałowiec pomiędzy nimi, a przy płocie - sosna.
Idąc od rogu, przy budynku będzie:
- kulki uformowane z tui szmaragd, podsadzone stipą + obwódka z bordowej żurawki,
- wzdłuż miskanty ML lub gracki, podsadzone rozchodnikiem o ciemnych liściach, ostatnie piętro - żurawki lub kostrzewa sina
- dalej tuja uformowana w 3 kule
- na łuku biale hortensje podsadzone carexem evergold
- wzdłuż płotu ponownie miskanty.
Tak gdzie czerwony znak zapytania - zastanawiam się, czy będzie pasować jeszcze szczepione drzewko (może klon?). Rósłby w hortensjach.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:36, 06 mar 2015

Do góry
No proszę ja się mecze tyle czasu, a tu takie piękne rabaty i to dwie Miałam problem nie tyle z roślinami, tylko jak to wszystko rozmieścić. Danusiu nawet nie wiesz jak bardzo ułatwiłaś mi zadanie. Jesteś Wielka że w swojej pracy znajdujesz czas dla nas.
Mój wymarzony ogród 18:32, 06 mar 2015

Do góry
Dziewczyny chyba ja już na głowę upadłam. Dziś poprosiłam mojego szefa żeby mnie puścił wcześniej do domu, a po powrocie poleciałam od razu do ogródka.
Lawendowy zawrót głowy 18:27, 06 mar 2015

Do góry
może to stokrotki mutanty

Ogrodowe przygody 18:26, 06 mar 2015

Do góry
Ogrodowe przygody 18:24, 06 mar 2015

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:22, 06 mar 2015

Do góry
Joaska napisał(a)

Aniu ogromne dzięki za lekcję o przywrotniku, nie ma to jak informacja z pierwszej ręki. Czyli jak go posadzę z kocimiętką w ramce z bukszpana to nie powinien mnie tak drażnić bo się będzie co najwyżej pokładał na siebie. W jakich odstępach posadzić do w kwadracie 2mx2m, żeby stworzył jednolitą plamę??? przyjmijmy że będę miała tą wyższą odmianę .. bo chyba taką zamówiłam sobie w styczniu, a ma dotrzeć do mnie w marcu ... ale sobie zapomniałam ... ... zresztą do ramki to może i lepsza taka wyższa odmiana?? Swoją drogą, to piękne te zdjęcia ..... szczególnie to z piwonią!!!

Ja sobie tego połączenia nie widzę... ani wizualnie ani praktycznie.
Jedno zagłuszy drugie i ani efektu z kocimiętki, ani z przywrotnika nie będzie.
W dodatku zagłuszy bukszpany.
Jedno i drugie się tnie w podobnym okresie.. czyli maj, czerwiec ładne a potem byle co.
Kocimiętka ładna jak ma słoneczko, pod przywrotnikiem słonka nie będzie.. będzie wyższy od kocimiętki i ją stłamsi.
Niski przywrotnik to tak i duże plamy. 2 na 2 metry to spory kwadrat.
Przywrotnik nadaje sie jako wypełniacz, ale nie cel sam w sobie..
Ale to moje zdanie i mogę się mylić.
Ta inspiracja jest cudna.. ale tu numer jeden to róże... przywrotnik, kocimiętka i szałwia to wypełniacze.
stąd pożyczyłam foto http://zszywka.pl/p/bialy-plot-roze-przywrotnik-ostrokl-2809199.html

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies