Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Mala_Mi 12:14, 12 kwi 2015

Gabriela 20:31, 12 kwi 2015

Nie mam ani jednego zdjęcia zrobionego, nie było czasu
Mordor zglebogryziony, czeka na grabienie i walcowanie. Szklarenka wykercherowana od środka.
Ja się "oszczędzałam" i poprzycinałam hortensje i prawie wszystkie róże, poplewiłam troszkę wokół tarasu.
Róże są takie sobie, mimo łagodnej zimy. Niektóre ścięłam mocno, niemal do ziemi, bo już wiem że pozostawianie pędów z plamami, które mają pąki to strata czasu, bo i tak nic dobrego z nich nie wyrośnie.
Ku mojej wielkiej radości, przezimował bez problemu, choć wystartował późno, więc miałam obawy, aster frikardi Wunder von Staffa. Nie mam pojęcia, dlaczego nie jest u nas popularny, bo to prawdziwe astrowe cudo, które zakwita w sierpniu i trzyma kwiaty nawet po niewielkich przymrozkach.

Tak kwitł u mnie w październiku ubiegłego roku:

A tak pięknie rósł na początku sierpnia w Coton Manor. Warto czekać, prawda?

Kasya 20:34, 12 kwi 2015

Gabriela napisał(a)

Róże są takie sobie, mimo łagodnej zimy. Niektóre ścięłam mocno, niemal do ziemi, bo już wiem że pozostawianie pędów z plamami, które mają pąki to strata czasu, bo i tak nic dobrego z nich nie wyrośnie.

tak ?
a co sie potem dzieje ?
u mnie sporo roz mam plamki na lodygach, szczegolnie pnace
Gabriela 20:37, 12 kwi 2015

Kondzio napisał(a)
Aż się uśmiecham do siebie jak widzę tą rabatę bo widzę swoją

A ja się śmieję, bo wiem że mnie posłuchałeś. Bo rok temu oczy mojej wyobraźni widziały coś podobnego w Twoim długim ogrodzie. Muszę wpaść zobaczyć jak jest.
Mnie się marzą rabaty wdłuż mojej lipowej alejki, z hortensjami, ale dopiero wtedy, jak się uporam z tym co pozaczynałam, bo już widzę że było tego za dużo i masa roboty, z którą nie "zdanżamy", zanim odpowiednio gęsto nie zarośnie.
popcorn 20:49, 12 kwi 2015

Zaglądam, a tu fotek brak:/ może w tygodniu?? pozdrawiam!!
Gabriela 20:58, 12 kwi 2015

Kasya napisał(a)

tak ?
a co sie potem dzieje ?
u mnie sporo roz mam plamki na lodygach, szczegolnie pnace

Kasiu, te pędy z brązowymi, albo czarnymi plamami,są uszkodzone przez mróz i naprawdę nie warto ich oszczędzać, lepiej przyciąć do zdrowego, zielonego miejsca, choćby to miało być przy samej ziemi. Nawet jeżeli pędy wypuszczą liście i kwiaty, to słabe i szybko zaschną, więc i tak trzeba będzize się ich pozbyć. Róże szybko odrastają i lepiej dać im na to więcej czasu wczesną wiosną.

Najwcześniej rok temu, bo po 20 maja zakwitła u mnie Cottage Rose, czyli "wsiowa", ciekawe jak będzie w tym roku?

Pisałaś, że marzą Ci się irysy bródkowe - śliczne, choć kwitną dość krótko, ja właśnie nabyłam cztery odmiany miniaturowe, one są najwcześniejsze.
U mnie dominuje stara, fioletowa odmiana, widocznie była najsilniejsza i wygrała kiedyś selekcję naturalną z innymi, których do dzisiaj żałuję.

Gabriela 21:02, 12 kwi 2015

popcorn napisał(a)
Zaglądam, a tu fotek brak:/ może w tygodniu?? pozdrawiam!!

Brak aktualnych, ale wrzuciłam ubiegłoroczne, z maja, wyprzedzając nieco sezon.
Śliwa wiśniowa dzisiaj zakwitła burzą różowości, więc podeprę się znowu ubiegłym rokiem, bo przecież wygląda tak samo. Tyle że to zdjęcie było zrobione 30 marca 2014.

Kasya 21:25, 12 kwi 2015

U mnie nigra lada moment zakwitnie
Z tymi rózami to mnie zmartwilas...moze te plamki nie sa takie duze ?
Poczekam jeszcze chwilke
A jeli chodzi o roze to u mnie najwczesniej kwitnie theresa bugnet
tu jest w zeszlym roku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4429-ogrodek-kiedys-bedzie?page=28
laurowisnia 09:10, 16 kwi 2015

No mi szans na oglądanie i wybieranie również nie dano, złapałam ostatniego, którego sprzedawca pokazał i tyle. Taki różowawy mi się dostał.
Śliczna ta biała, takie lubię najbardziej, sama ciągle czekam na swoją Lennei.
A astry, może się pojawią w tym roku?
07_Rene 12:49, 17 kwi 2015

Czytałam u Vivy, że miewasz sny, w których robisz nasadzenia Podtrzymuje mnie to na duchu, że nie zwariowałam do końca, skoro nie jestem sama w takich fantazjach
Jak zakwitnie Ci czosnek niedźwiedzi to bardzo proszę o fotkę. U mnie na razie same liście i nic więcej....