Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bali - tropikalny ogród botaniczny 11:56, 05 mar 2015

Do góry
Magda_BO napisał(a)
Las był w górach i na wysokich wzniesieniach. Na tyle wysokich, że miejscami nie dało się utrzymać na nogach, trzeba było troszkę pełznąć
Ale za to, jakie widoki...
Na drzewach w części składającej się na kolekcje tematyczne posadzono storczyki epifityczne.

Pojedyncze, wielokwiatowe i drobnokwiatowe też.

O takie...

cdn...

Madziu bardzo mi miło, że mogłam pomóc Uwielbiam takie klimaty i pięknie je pokazujesz! Dosłownie można poczuć tę wilgoć zawieszoną w powietrzu.
Tropikalne storczyki to moja pasja, więc troszkę jeszcze dorzucę, by rośliny miały imię
Pierwsze zdjęcie przedstawia Bulbophyllum sp.
Drugie zdjęcie - tam cała mieszanka gatunków, ale charakterystyczne kwiatostany są od któregoś Dendrochilum.
Na trzecim ślicznie prezentuje się Eria floribunda, a na czwartym chyba też coś z rodzaju Eria, albo Dendrochilum (szkoda, że nie widać z jakich przyrostów wyrastają kwiatostany).

Wracając do tego Bulbophyllum, o którym pisałam we wcześniejszym poście, to może być Bulb. dearei. Bardzo częste w tamtych rejonach, taki trochę flagowy storczyk epifityczny i chętnie sadzony w różnego typu parkach i ogrodach botanicznych.
Asi ogródek pod świerkami 11:36, 05 mar 2015

Do góry
A tu stały bywalec na naszym stawie . Obawiam się, że w tym roku nie zawita bo przez tą suszę ze stawu została mała kałuża
Asi ogródek pod świerkami 11:32, 05 mar 2015

Do góry
Widok z tarasu na południową stronę ogrodu z placem zabaw, w tle sad, furtka nad staw...Trochę kolorów lata
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:28, 05 mar 2015

Do góry
Fantazyjne pędy wierzby sachalińskej i sumaka (w tle orzech i brzoza) na tle pogodnego nieba

Zmykam zobaczyć postępy prac ekipy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:27, 05 mar 2015

Do góry
No ta fotka czadowa -

Przypomina mi moją podobnie cykniętą - aż do dzisiaj się dziwie jakim cudem ja nie sadłam

Mały ogród, ale duuużo radości 11:25, 05 mar 2015

Do góry
Jak myślisz o bukszpanach to zobacz:

I co?
Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 11:24, 05 mar 2015

Do góry
Nowe zmiany wokół domu.
Długo wyczekiwana kostka brukowa, inwestycja zakończona tuż przed nadejściem zimy.

Szukam inspiracji na zagospodarowanie przedogródka, dodam że jest to strona północna więc muszę właściwie dobrać gatunki roślin żeby chciały tam rosnąć.

Wszelaka pomoc, pomysły i propozycje będą mile widziane .
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 11:22, 05 mar 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Ja rozważam ewentualnie buksy, ale to juz zupelnie przed trzcinnikiem, nie pomiędzy No i kulkowane w różnych rozmiarach - nie żywopłot
Ale się zobaczy

Ja też myślałam o buksach lub o tujach danica lub hoseri. Mam je już przy wejściu do domu i byłoby nawiązanie. I ewentualnie jeszcze przed nimi kostrzewa. Nie lubię tuji ale dostałam jedną na patyku od męża i dokupiłam te hoseri . Chciałam kulki ale one na razie nie wyglądają na to , żeby miały być okrągłe ...Raczej w kształcie to są takie baloniki

I jeszcze moja twórczość na temat jodeł i tego co pod nimi.
Dogonić marzenia... 11:20, 05 mar 2015

Do góry
Przeciągnęłam rabatę do końca i zmieniłam trochę kształt przy tarasie. A czy ta wzdłuż podjazdu mogłaby się tak zwężać, bo mój M naprawdę na zawał zejdzie jak mu przy schodach wejściowych rozszerzę. Wbrew pozorom tam jest niewiele miejsca.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:17, 05 mar 2015

Do góry
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:07, 05 mar 2015

Do góry
Mała sugestie dot kształtu naprzeciw?
ładnie by było żeby naprzeciw poszerzenia z magnolią było podobnie- wtedy będzie wizualnie się zgrywało.
Narysowałam Ci mniej- więcej, możesz modyfoikować, ale złapiesz myśl- myślę że złapiesz.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:06, 05 mar 2015

Do góry
Tawlina z tymi wcześnie wypuszającymi listkami jest boska o tej porze!

Dogonić marzenia... 11:03, 05 mar 2015

Do góry
Wzdłuż drogi dojazdowej są posadzone kulki bukszpanowe na zmianę z różami okrywowymi:

Myślisz, żeby coś jeszce dosdzić przed nimi od strony trawnika?
M na razie wie tyle, że dyskutuję z Tobą na temat rabat i że mają być połączone. Na razie nic nie komentuje tylko spytał się kto to będzie pielił Wiedzę muszę dawkować ostrożnie i po troszeczku żeby łatwiej przyswoił. Przedłużę rabatę do końca tarasu, to dobry pomysł. Jesteś nieoceniona Buźka
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:00, 05 mar 2015

Do góry
Krokusami marzec się zaczyna...

A tu wschodzą nieśmiało zawilce
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:49, 05 mar 2015

Do góry
Remont dobiega końca - i dobrze bo zapowiadaja ocieplenie i czas się cieszyć wiosną
Zwłaszcza że u mnei juz posprzątane i zamierzam wylegiwać się na hamaku
Miałam farta z tą zimą bo wszystko co przekopałam i przesadziłam wykazuje oznaki żywotności Więc tym razem głupota i porywczość nie zostały ukarane
A to kilka dzisiejszych fotek

Ogród na glinie 10:43, 05 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

To jak tam przesuwasz wężem na wszystkie strony, to czy kora, czy żwirek - wszystko będzie się przesuwać razem z nim, wiem z autopsji Może karmik to najlepsze rozwiązanie, bo lubi deptanie i wytrzyma szuranie wężem? Zapytaj Madżenkę, ona miała karmnik.
A gdzie znajdę u Ciebie zdjęcie studni z tłem?

tutaj studnia i ciemny płot:
zdjęcie z jesieni
teraz przekopuję to co nakryte

na studni są płytki takie jak mam na elewacji, szaro-beżowe
huśtawka też taka ciemna
ale jak napisałam wcześniej, zrobię więcej zdjęć szczegółów
teraz mam kurs do szkoły

będzie jeszcze jedna ścieżka do śmietnika
widać ją na kolorowym planie
ale będzie bardziej kręta niż taka jak tam, prostawa
Ogród na glinie 10:31, 05 mar 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
Mi się deski bardzo podobają, ale jak już ktoś napisał, jak będzie mokro czy wilgotno będą chyba strasznie śliskie, żwir, jeżeli będziesz często chodzić będzie się chyb rozsypywał ? ale nie wiem dokładnie bo nie użytkowałam żwiru

i wszystko przez to, że trawnik wokół studni wygląda trochę głupio, taki wygryzek
na początku tak planowałam, ale jak rozciągnęłam sznurek na patyczkach, to zobaczyłam, że wygląda to kiepsko
tutaj poprzednia wersja rzutu:

Lawendowy zawrót głowy 10:27, 05 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

aha, to może i mój gladiator kiełkuje, ale spod żwirku trudniej się wychodzi

Malgosiu moj tez w zwirku ale cieplutko od domu tam ma
Nadzieja na piękny ogród 10:24, 05 mar 2015

Do góry
Zapraszam na kawkę
Pod Laskiem 10:06, 05 mar 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies