Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzony z pasją 18:24, 20 sty 2015

Do góry
wspomnienia z lata

Do raju daleko - u Ewy 18:18, 20 sty 2015

Do góry
Danusiu, dziękuję

U mnie od rana dziś zaczął padać śnieg i utrzymał się do wieczora. Temperatura -2,C. Tak to wyglądało rano.

Blaski i cienie nowego życia 18:13, 20 sty 2015

Do góry

Piękne te azalie. Miałam kilka razy, ale po przekwitnięciu mi zamierają. Spróbuję podanym przez Ciebie sposobem A ile podlewac? I czy do doniczki, czy na spodek?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 18:10, 20 sty 2015

Do góry
zawitka napisał(a)

Dostałam takiego ptoka od Bratanicy

bardzo oryginalny
musisz mu teraz jakies oczko wodne wykopac
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:02, 20 sty 2015

Do góry
Ach to cała ja. Zamiast poopisywać to i owo wstawiłam same zdjęcia i plany. Puk puk.
Zaczynam od początku.
Poniżej plan działki który sporo wyjaśni. Sorki że tak odręcznie ale zrobiony na szybko.

Pełne słońce mam tylko na dachu domu .
Pszczelarnia napisał(a)
Nie mogę zrozumieć układu (linii) strony lewej i prawej.

Kształt przedogródka narzuca otoczenie z podjazdu do garażu, domu i chodników. Wychodzi prostokąt. Jeśli dobrze zrozumiałam wywód to mamy 2 wyjścia: albo wprowadzić falę do przedogródka albo zrobić wszystkie rabaty w prostokącie.

Pszczelarnia napisał(a)
Te rabaty powinny mieć szkielet wspólny (bukszpan/cis). Bukszpan z prawej niech przechodzi na lewą. Prosi się o zasłonięcie siatki na rabacie po lewej przynajmniej w rogu.
Można rabatę po lewej przedzielić po łuku żywopłotkiem bukszpanowym albo powtórzyć kule z prawej.

Nie rozumiem . Za cienka jestem ( na razie hi, hi, a przynajmniej mam taką nadzieję - jeszcze).

Pszczelarnia napisał(a)
To jest przed domem - za dużo kwiatków na tej bylinowej po lewej. Ta rabata jest za duża. Brakuje tutaj szkieletu. Dlaczego byliny mają być tutaj - jak w ogrodzie przedogródku wiejskim?
Niech obwódka zimozielona też wyznacza tutaj drogę do domu.

Mam nadzieje że rzut całej działki odpowiedział na to pytanie. Tutaj jest najwięcej światła. Im idziemy w głąb działki tym więcej cienia, czyli wszystkie te byliny odpadają.

Pszczelarnia napisał(a)
Na obwódkę bukszpan, bodziszek, lawenda.
Część między furtką a bramą wjazdową - wyrzucić płyty i posadzić ładne zimozielone. Tam jest krótkie podejście nie trzeba tyle przejść pomiędzy.

Obwódka jest z lawendy. Płytki muszą zostać ze względów komunikacyjnych - jak dzieciaki się ganiają dookoła domu to właśnie tamtędy . Zadeptały by cokolwiek by tam posadzić. ( trochę to tak jak ze ścieżkami dla psa .

Gardenarium napisał(a)

Tutaj nie jest a z tak ważne co posadzisz, ważne czy w ogóle jest sens, a najważniejsze jest uproządkowanie tego albo wywalenie całkiem. Można to uporządkować i trzeba koniecznie posadzić ładne (podkreślam ładne i okazałe) rośliny w odmiennym kolotrze, które będą kontrastowały z zielenią bluszczu.

Porządki będą tylko czekam na wyższe temp.

Gardenarium napisał(a)
Najpierw trzeba się zasłonić i zrobić tło (stąd słuszna uwaga mojej przemówczyni).

Gardenarium napisał(a)

Ok zasłonę od sąsiada można zrobić z bluszczu lub cisa. Tylko jeśli ją pociągniemy na drugie i następne przęsła to ocieni mi rabaty . Te rośliny nie będą mieć za mało światła? Tam są róże, jeżówki, będzie werbena patagońska... i nawet na zdjęciu widać ketmię która miała 5 kwiatków na krzyż bo miała za ciemno. ( w zeszłym sezonie była w innym miejscu i kwitła znacznie lepiej, chociaż to młody krzew ). Będą mieć cień od mojego domu, od ogrodzenia i od domu sąsiada.
Natomiast chyba nie od ulicy? Bo jeśli tam maja być hortensje Bobo to one wymagają choć trochę słońca? Od południa czyli góry mają cień od jarząbu a od dołu czyli południowego zachodu by je ocieniał żywopłot np. z bluszczu wyciągnięty po ogrodzeniu. Chyba, że się mylę.

Gardenarium napisał(a)
Potem inaczej poprowadzić tę linię, łagpodniej, spowodować powiększenie tej rabaty żeby na brzeg można było wsadzić np. trzmielinę Emerald'n Gold, będzie żółta.

Rozumiem że wchodzi w grę omawiany wcześniej wariant 2.
Z trzmieliny mam posadzony żywopłot od strony ulicy i mam nadzieję, że za rok zasłoni mnie całkowicie.

Gardenarium napisał(a)
Bukszpanów nie widać, a jeśli je przesadzisz tu gdzie pokazałam, to nie te bukszpany a ładniejsze. Te są zbieraniną i żaden nie zrobi efektu

Kruca bomba fix, nie rozumiem. jakie ładniejsze? Większe? Tam jest posadzone 4 szt. takie co mają mieć przyrosty ok. 30 cm rocznie. Posadziłam je w 2013 i w 2014 nie miały przyrost prawie w cale. Nie wiem czy sprzedawca mnie oszukał? Czy one muszą się ukorzenić? Chciałam je wykorzystać na tego wymarzonego topiara z kota ( jak M się ugnie i da wyciąć lilaki ).
I w narożniku sąsiedniej rabaty jest stary bukszpan, który ma przyrosty ok. 3 cm i prowadzę go na stożek.

Gardenarium napisał(a)

A na tym zdjęciu te zielone kółeczka to bukszpan a żółte to trzmielina?
No i nie mogę dać 4-ej szt Bobo bo M nie pozwala wyciąć lilaki. Czyli nie zmieści się w tym miejscu.
Hortensje lubię i w Bobo się zaopatrzę . Tylko niech wiosna przyjdzie i wytnę chaszcze. Jak M popracuje przy wycinaniu odrostów to się szybciej zgodzi na wycinkę
Same wątpliwości 17:59, 20 sty 2015

Do góry
Mam zrobioną małą rabatkę przy domu,zrobiona na szybko ale jest coś z nią nie tak Obecnie gałązki są podparte ma być bonsai
Ogród w Puszczykowie 17:57, 20 sty 2015

Do góry
Posadziłam pierwszy raz ciemierniki:

Nie miałam z nimi żadnego doświadczenia, więc przeczytałam Danusi artykuły i ryzyk-fizyk... posadziłam
Ogródek Janiny 17:57, 20 sty 2015

Do góry
Janina napisał(a)
Młotsza wnusia Nataszka w szczypiorku siedmiolatce.

Janino, kto robi takie artystyczne zdjęcia???
Są rewelacyjne!
To jesienne starszej wnusi w czerwonym płaszczyku też mnie biło w fotel.

Wnusie masz śliczne. Wszystkie dwie.
Pokażę nasz ogród 17:42, 20 sty 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)
No to wiśnie super ale do grabów formowanych sie nie umywają no tylko że jakąs co roczną prace trzeba w nie wliczyć.

Nie przejdzie, ja mam 1,58, a jak mężowi powiem, że ma jeszcze jakieś formy prócz żywopłotu ciąć, to gotów mi to drzewko podlać jakimś octem . Ale piękne są .
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 17:38, 20 sty 2015

Do góry
Znalazlam !
Udało mi sie spotkac dzisiaj iglaka ktorego poszukuje i nie moge znalezc bo nie umiem go zidentyfikowac
Moze ktos pomoze mi rozpoznac ?
Drzewko nie jest jeszcze tak duze jakie widzialam kiedys, ale jzu widac ze dolne galezie zaczynają przybierac ksztalt taki jak u swierka
Pokroj przypomina bardziej drzewo niz kolumnę jak zwykłe thuje
Poza tym pokroj dosc luzny i wyraznie widac poszczegolen galęzie
Galązki sa takie koronkowe, podobne jak u thuji czy cyprysika ale ladniejsze
Czy to jakis zywotnikowiec ??

Zdjecia sa kiepskie i moze nizbyt dobrze widac bo robione telefonem i bylo dosc ciemno

Iglaczek jest taki sliczny ze musze go miec !

Pokażę nasz ogród 17:36, 20 sty 2015

Do góry
No to wiśnie super ale do grabów formowanych sie nie umywają no tylko że jakąs co roczną prace trzeba w nie wliczyć.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:34, 20 sty 2015

Do góry
Albo tak

Ogród symetryczny 17:22, 20 sty 2015

Do góry
jej... przepraszam zaskoczyliście mnie ilością odpowiedzi, pierwsze zdjęcia stanu obcnego wstawię jeszcze dziś. Może też coś z domu, tak na dobry początek. Widok przez jedno z trzech okien w kuchni.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:20, 20 sty 2015

Do góry
Gosiu przód bym widziała tak

Przesadziłabym drzewko w rabatkę bo źle się będzie kosiło Środek zostawiłabym taki szeroki bo pewno dzieci będą chciały w coś pograć więc trawnik musi być spory. Żywopłot nie musi być koniecznie z cisów bo duże dużo kosztują. Może to być pergola porośnięta pnączami ale też piękny żywopłot grabowy czy bukowy.
Karmniki dla ptaków 17:20, 20 sty 2015

Do góry
Dla mniejszych ptaszków

W cieniu - zacieniona 17:16, 20 sty 2015

Do góry
Rankiem taki widok zza okna...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:10, 20 sty 2015

Do góry
Aga, na 700

Norweski ogródek... 17:02, 20 sty 2015

Do góry
zaczarowanaa napisał(a)

Wszystkie fotki cudne, ale ta najbardziej chwyta mnie za serce
Uwielbiam zimne klimaty, sine morza i wiatr. Wakacje mojego życia spędziłam na Svalbardzie Mąż śmieje się, że w poprzednim wcieleniu byłam wikingiem
Byłam już kiedyś w Twoim ogródku, ale widzę, że stron przybyło, więc z przyjemnością nadrobię.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:01, 20 sty 2015

Do góry

Dostałam takiego ptoka od Bratanicy
Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:54, 20 sty 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies