Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W Gąszczu u Tess 22:10, 19 sty 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Miałam takie grusze we własnym ogrodzie. Strasznie wysokie. Bardziej chorowały na zgniliznę, ale rdza też się pojawiła. Nawet nie podejmowałam walki. Może je przyciąć? Żeby dostęp był łatwiejszy.

Nie bardzo jest jak. Babcia, miast przycinać z góry, podcinała gałęzie od dołu (pewnie żeby więcej miejsca na rośinki było). Pierwsze gałęzie zaczynają się dopiero gdzieś na wysokości trzech metrów.
Nie mogę znaleźć zdjęcia z całą gruszą, ale tu trochę widać - dom za nią ma jakieś 4 metry.

Iwk4 napisał(a)
Ja ci nie pomogę z gruszą, szkoda jej.
Ja po raz pierwszy będę pryskać miedzianem. On jest na grzyba na owocowe zwłaszcza. Chciałam w tym tygodniu, ale temperatura spadła poniżej 0. Musze poczekać.

Ano szkoda. Ja z miedzianem muszę trochę poczekać, bo promanalem już popryskałam, zanim Waldek Ogrodowisko oświecił, że robi się akurat na odwrót

MarzenaG napisał(a)
Teresko chciałaby dusza do raju.. chętnie bym się do Wilanowa wybrała ale już pewnie nie zdążę . W piątek wyjazd na ferie, powrót dopiero 1 lutego, nie wiem czy jeszcze będą iluminacje

Marzenko, zdążysz. Iluminacje w Wilanowie do 15 marca mają być.
Tu link: http://wilanow-palac.pl/godziny_otwarcia_cennik_kontakt.html

monteverde napisał(a)
Moja przedwojenna grusza była bardzo wysoka i też jej liście czerniały i opadały dostęp do grusz był prawie niemożliwy czekaliśmy aż same spadną, a wiadomo jak spadną to sie rozpadną więc ją obcięłam dałam opryski i w 2014 miala olbrzymie owoce oczywiście mniej ale były, teraz czeka mnie cięcie wilków, ale nie wiem czy już je ciąć czy czekać do lutego? tak ciepło jest boję się żeby nie popłakała, Tesia przytnij swoją, przy okazji prześwietlisz gałęzie i będzie lepsza, nie zapomnij o opryskach

Aniu, napisałam powyżej, jak to wygląda. Nie wiem jeszcze, co zrobię.
A z cięciem nie poradzę - nigdy nie cięłam drzew owocowych.

Obiecałam Pszczółce, że jeśli nie zapomnę, zrobię fotkę iluminacji "Warszawo kocham Cię" na wieżowcu. Nie wyszły.

Ale pokażę dekoracje świąteczne na Świętokrzyskiej. Nie wszystkie fotki są dobrej jakości, wybaczcie.

Ranczo Edy 22:08, 19 sty 2015

Do góry
eda napisał(a)

o wiosnę znalazłam od razu lepiej!
tak trzymać, wolę te fotki od tych ze szronem
pozdrawiam
Pokażę nasz ogród 22:04, 19 sty 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)
Asiu troche nabazgroliłem mam nadzieje że będziesz wiedziała o co michodzi pierwszy linie proste

Te linie proste zdecydowanie bardziej mi odpowiadają.Nawet jesienią zaczęłam wytyczać rabatę w prostej linii. Ale wszystko rozwaliłam, bo mnie ta ścieżka do nerwicy doprowadza Zaraz podeślę Ci inspirację .
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 21:51, 19 sty 2015

Do góry
Ogród z tatarakiem w tle 21:43, 19 sty 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Są fotki super.
Zaczynamy od początku.
Te hortki zostaja bez zmian
Dalej miskanty 3-5 szt.
hortensje 3-5 szt.
przed miskanty można dać jakiś kolor (jeżówki, rozchodniki)
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:41, 19 sty 2015

Do góry
Wersja 1. Z basenem na tyłach.
Och zapomniałam obrócić. Pprzepraszam.
Widok oczywiście z tarasu )
Tylko tutaj serby się nie zmieszczą.

I wersja 2.

Chodzi mi o kształt trawnika.Czy jest ok??

No i basen bliżej domu chyba bardziej mi się podoba ze względu na możliwość obserwacji wyczynów dzieci

Co do roślin, to nie wiem gdzie ja mam je poprzesadzać.Szczególnie te 2 klony acer princeton (powiedzieli mi przy kupnie, że będą małe bo są szczepione.Jak niedawno poczytałam o nich to to są niby duże drzewa. Albo będę je formowała, albo może posadzić gdzieś z lewej strony tam gdzie planuję nowe brzozy? )
Jola ma rację, że na piękne efekty potrzeba czas. A ja to w gorącej wodzie jestem kąpana i potem tak to wychodzi jak teraz(
Ogród na górce w zakolu wiślanym 21:41, 19 sty 2015

Do góry
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Na forum zarejestrowałam się już dość dawno, ale z wrodzonej nieśmiałości piszę dopiero teraz.
Podglądam Was i uczę się i czytam i mam wrażenie jakbyśmy byli starymi znajomymi, ale to dość jednostronne wrażenie.
Dlatego zakładam swój wątek i pokazuję co mi rośnie .
Choć trafiłam tu do Was jakiś czas temu, to i tak zbyt późno. Popełniłam wiele błędów przy zakładaniu mojego ogródka, dlatego ciągle biegam z taczką i non stop coś przesadzam .

Ale od początku,
najpierw było tak:

jesień 2011 r.

i tak

i tak

wiosna 2012 r.
urosło nam, ale nie to co trzeba

czerwiec 2012 - pierwsze kwiatki i warzywniak jak wyspa na ugorze

i moja mała ogrodniczka

Do końca 2012 r. udało nam się uporządkować działkę, wyznaczyć rabaty i zasiać trawę. Posadziliśmy kilka roślinek .

Wiosna w 2013 r. przyszła baaaardzo późno, a my nie mogliśmy się jej doczekać jak nigdy dotąd.
Mąż miał nowy moto w garażu, a ja swoje roślinki w ogrodzie.

Ale jak zrobiło się już ciepło, to praca ruszyła pełną parą

cdn.
Do raju daleko - u Ewy 21:31, 19 sty 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Na seteczke gratulacje składam kochana

Jolu, dziękuję. A co za śliczne kwiatki mi przysłałaś?

Małgosiu, dziękuję za pamięć Miło mi
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 21:30, 19 sty 2015

Do góry
na dzisiaj tyle jutro dalszy ciąg Dobranoc
Ogród z tatarakiem w tle 21:29, 19 sty 2015

Do góry
Ta rabata z rozchodnikami i rozplenicami jest takim trochę przechowalnikiem Posadziłam i teraz wykopuje i przesadzam rozchodniki. Rozplenice też bym chciała jakoś podzielić i posadzić w innych miejscach.

Asiu, jak rabatę okrągłą zrobię z 3 brzóz, pod nimi zostawię irysy i dodam hakonechloa z obwódką bukszpanową, to już raczej nie będę robiła rabaty z tej strony ogródka. Zostawię prosta linię od strony żółtych thuj.
Myślałam, żeby je tylko czymś podsadzić.

Poza tym zaplanowałam mały gaj brzozowy z drugiej strony wjazdu, z miejscem na ławeczkę.

Pomieszanie z poplątaniem.Może kiedyś coś z tego wyrośnie :) 21:26, 19 sty 2015

Do góry

witaj popatrz jak to wszystko pięknie wygląda z utęsknieniem czekamy na wiosnę i lato............gdyby cały rok tak pięknie było - marzenia
Ogród z tatarakiem w tle 21:23, 19 sty 2015

Do góry

Czy te hortki gdzies wmieszać po całości?

Miałam zamyśł, aby te prostą linie z rabaty k. szamba przenieść za kulkami od wjazdu.

mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 21:23, 19 sty 2015

Do góry

tak jakby w strumyku grzebała pewnie miała radochę
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 21:20, 19 sty 2015

Do góry
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:17, 19 sty 2015

Do góry
Jolu zaraz zajrzę do Ewki.Dziękuję.
Jeszcze dzisiaj zacznę podczytywać Gosię)

Gosiu te serby to właśnie po to aby się osłonić. Ale... młody poszedł spać, córka już prawie więc ja....

Szybko rozpaliłam w kozie )
i do planowania.
Tak na szybko, po sugestiach Danusi, że za mało trawy zrobiłam 2 nowe wersje.
Czy lepsze osądźcie proszę.
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 21:16, 19 sty 2015

Do góry
teraz troche roślin piwonia drzewiasta złotokap
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 21:13, 19 sty 2015

Do góry
Pasja posiadania ogródka 21:13, 19 sty 2015

Do góry
firletka
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 21:09, 19 sty 2015

Do góry
Pokażę nasz ogród 21:08, 19 sty 2015

Do góry
Koła koło wejścia i świerka dwa okrągłe placyki od nich kręta ścieżka, z lewej strony koło z bukszpanu parter i roślina na pniu , linia ścieżki powinna być identyczna z linią rabaty na foto troche mi nie wyszła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies