Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Anusia 21:40, 08 kwi 2015

ren133 napisał(a)

Hej
Dzisiaj wybrałam się z M po bukszpany
Wyprawa byłą udana
Kupiłam 16szt głównie takich o średnicy ok 40-50cm.
Jutro od rana biorę się za sadzenie.
Pojutrze fachowcy kończą taras.

Zaczyna się coś w końcu dziać i ... pogoda sprzyja - dziś u nas było piękne słońce

Gratuluję zakupów, fotorelacja zapowiada się ciekawie. Pozdrawiam z Żuław
ren133 21:43, 08 kwi 2015

MAD napisał(a)

Ooooo to wyprawa udana była i to baaaardzo. Ciekawa jestem efektu finalnego.

Jeszcze trochę trzeba będzie poczekać ... bo na razie wsadziłam większość kulek (zostały mi 3szt bo fachowcy od kostki muszą mi powiększyć rabatę), podlałam je ładnie i ... nie wiem kiedy mogę je nawozić i formować?
ren133 21:50, 08 kwi 2015

jankosia napisał(a)
Hej, a po te bukszpany byliście może tam pod Łaskiem czy masz inne namiary? Po ile takie dobro ? I napisz czy cięte na kulkę. Piszesz o średnicy więc pewnie tak

Po bukszpany byliśmy pod Miliczem (blisko nie było ale prawie tak daleko jak do Zaprężyna). Dostałam namiary z ogrodowiska oczywiście. O cenach pisałam wyżej.
1szt miałam tylko ciętą w kulkę reszta do cięcia (po będą więc miały chyba ok 40cm)
ren133 21:57, 08 kwi 2015

Margarete napisał(a)
Ren 133 - pytałas Jankosie u Karoliny o skład kamienia, ona wskazywała ci ten pod Zd. Wolą - fakt jest tam duży wybór ale jadąc z Łodzi nie musisz jechac az tak daleko, duzy wybór drobnych żwirków i kamyków, tłucznia itp
o róznej wielkosci ziarna i kolorze jest przed Łaskiem, jadąc od strony Łodzi , tuz przed stacja benzynowa Lotos która jest po prawej stronie przy wjeździe do Łasku. Tam sa jakby 2 składy na jednym terenie - dwie firmy córki i taty, w obu mozna kupowac na kg, ja ze wzgledów praktycznych kupowałam w sklepie GS-u takie białe worki plecione jaki ludzie uzywaja np. do ekogroszku czy ziemniaków - po pare groszy i kazałam sobie ładowac po pól worka żeby mi było łatwiej rozłądowac przed domem za pomoca taczki. W ten sposób kupołam kilka ton.........bo podjeżdżałam kilka razy uzywając tych samych worków. Można oczywiście podjechac z własna przyczepka albo zamówic z dowozem na miejsce.

p.s. dzieki za wizyte u mnie i zyczenia

W Zd-Woli jest "Granit" i tu mam b.blisko, ale ten pod Łaskiem też znam. Muszę wjechać do jednego i drugiego by porównać co mają do zaproponowania. Myślę, że jak już się zdecyduję to załadujemy na przyczepkę.

Dziękuję bardzo za tyle praktycznych wskazówek
ren133 22:02, 08 kwi 2015

Anusia napisał(a)

Gratuluję zakupów, fotorelacja zapowiada się ciekawie. Pozdrawiam z Żuław

Zaraz wkleję co nieco
polinka 22:13, 08 kwi 2015

ren133 napisał(a)

Jeszcze trochę trzeba będzie poczekać ... bo na razie wsadziłam większość kulek (zostały mi 3szt bo fachowcy od kostki muszą mi powiększyć rabatę), podlałam je ładnie i ... nie wiem kiedy mogę je nawozić i formować?

Reniu, formować możesz od razu. Oczywiście jeśli nie ma przymrozków i nie zapowiadają opadów. Z nawożeniem lepiej się wstrzymać kilka miesięcy a za to dużo podlewać aby dobrze się zakorzeniły.

Cieszę się, że wyjazd udany
ren133 22:37, 08 kwi 2015

Oto moje zakupy

ren133 22:40, 08 kwi 2015

I jeszcze strzyżony buksik

jankosia 22:41, 08 kwi 2015

popcorn napisał(a)
Jankosia, zapraszam na łódzkie spotkanie-objazdówkę

No byłam właśnie u Krysi dzisiaj i gadałyśmy o tym. Bardzo bym chciała ale pewnie młodą bym miała przy boku bo w ładne weekendy to mój małżonek zwykle na lotnisko wybywa. Chyba żebym ją gdzieś sprzedała... Bo ona to jest taka że albo marudzi że wszędzie rośliny albo znowu chce kupować wszystko co akurat kwitnie do swojego ogródeczka. Jak będzie bliżej tej daty to się określę
ren133 22:46, 08 kwi 2015

A tutaj już na swoim miejscu
Nie zrobiłam jeszcze zdjęcia drugiej rabaty.