Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe skarby 14:12, 18 sty 2015

Do góry
Moniko miło że zajrzałaś i cieszę się że podoba ci się zakątek z niebieskim oknem.
Nad mostkiem w tym kolorze owszem zastanawiałam się ale jakoś odwagi mi brak może kiedyś ?!
Rabata przy "szopie" jest w stylu wiejskim - jak u babci Nie ma tam nowości roślinnych za to są rośliny jakie łatwo dostać. Rosną tam na rogu winobluszcz,powojnik (były dwa został jeden ) róże : różowa i fioletowa w towarzyskie lawendy ( na początku rosły tam też żurawki ale lawenda zasłoniła je zamieniłam je na szałwię ) ,ostróżka biała i niebieska, łubin, kosaćce, goździki i jeszcze coś ale nazwy nie znam.
Ostróżka jest rośliną wieloletnią a jak obetniesz kwiaty po przekwitnieniu to powtórzy kwitnienie.
Jednoroczne są w porządku ja zawsze siałam ale stwierdziłam że sporo z nimi zachodu i tylko jeden rok radości z kwiatów. Oczywiście mają swoje zalety są piękne i świetnie potrafią zmienić wygląd rabaty co roku inaczej. Zawsze przy zakupie nasion kuszą mnie te jednoroczne i kupuję pomimo wszystko
Dla Ciebie fotorelacja z tego miejsca
LATO 2013

JESIEŃ 2013
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:10, 18 sty 2015

Do góry
Kasia
proszę bardzo

a to już dzisiejsze

jodły kalifornijskie okrzesane z dołu a jedna z nich (dolna) zaszczepiona na czubku odmianą Argentea (srebrzystoniebieska)
Moja codzienność - ogród Oli 13:59, 18 sty 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Olu, ile tego Barona trzeba kupić, żeby jakiś efekt był widoczny, 5 sadzonek na początek wystarczy? Z czym u Ciebie rośnie bo nie pamiętam. Pozdrawiam

Violu u mnie rośnie pod bukiem w obwódce bukszpanowej

koniec czerwca zaraz po posadzeniu

sierpień

wrzesień

Dla mnie te cztery sadzonki to tylko mały akcent dlatego planuję go w większej masie. Pięknie wygląda z trawami wysokimi i niskimi, rozchodnikami, żurawkami, iglakami itd. on chyba do wszystkiego pasuje i do żwirku i do kory
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:45, 18 sty 2015

Do góry
W grudniu posadziłam tez sprezentowane kolorowe 3 juki , przesadziłam forsycję, szczepioną karagane, tuję, złotlina, conicę

Koło domku dzieci przesadziłam 2 żywotniki amber glow, turzycę, jałowca blue star, irysy,

W japońcu dostadziłam 2 horty,

a u jego stóp zrobiłam nowe zakole do którego przesadziłam tawułki, zawilca, bodziszki, żurawki, parzydło, klona, buksika, funkie:

W sumie może tyle moich zimowych rewolt
Czy przezyją? Zobaczymy, może płaczu nie będzie
Jurajski Ogród 13:36, 18 sty 2015

Do góry
Ewo, Joasiu, Gosiu, Renato, Ewo Nallar, Jolu, Yolka, Aniu, Marzenko, bardzo Wam kochane dziękuję za słowa pocieszenia i wsparcia. Są one teraz dla mnie bardzo ważne...

Aby zmienić temat na bardziej pasujący do Ogrodowiska, pokażę fotkę mojego ogrodowego gościa:

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:33, 18 sty 2015

Do góry
Ta rabatka przy wejściu do domu właściwie w całości została posadzona w grudniu- tam są te mahonie od Agatki, ostrokrzew, trzmieliny, jodła koreańska która bardzo chorowała na środkowej rabacie i cis złoty wraz z nią:

Na razie wygląda że świetnie przezyły zimę, były też opryskane na grzyby/

To co dalej z seri przesadzanych w zimie?

No to tu perspektywicznie:

No tu to dopierro była zimowa rewolta - na rabacie na środku - cyprysik ivone, tuja kulka, berberys, liliowce, juki, floksy, tojad, irysy, turzyce a z tyłu przy oczku - hortensja, pieris, barwinek variegata, laurka, cyprys, ligustry, dabrówki, prymulki,
Tu z boku widac pierisy, horty i laurkę ( w środku)

A tu porównanie korekt -
I 2015

III 2014

Nie ma plastykowych obwódek, wyleciała chorowita jodła i cis które teraz sa na pierwszej fotce, a zastąpiły je cyprysik i tuja

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:09, 18 sty 2015

Do góry
Lutowy zakup to także ciemiernik

Agacia pytała się co przesadzałam w zimie... hm - alfabetycznie czy chronologicznie?

No to patrzac na tą stronę:

Zaczynając od prawej - lawendy, świerka karłowatego, berberysa, tuję, 2 krzewuszki, firletkę,starce, przetacznika,pięknotkę, derenie 2 szt, wierzbę szczepioną, małe - na fotce nie widoczne 2 jałowce, cyprysa Ivon (ten wielki złoty), swierka pospolitego z tyłu na nim - to krzaki ok 1,7 ) ale najlepsze było wczoraj ; 4 m metasekwoje (na fotkach nie widac bo wtopiła się w tło ale jest przed trzepakiem). Bryłę miała dość sporą ale do przezycia - troche jak świerk, nie ma korzenia palowego. Acha i nie przesadzam z tym przesadzaniem tylko najpierw sprawdziłam pogodę - najbliższe 2 tyg bez mrozu a wiosna ma być szybciej, z doświadczenia po sośnie już wiem że najlepsza pogoda bo ciepła i sucha wiosna jest fatalna dla przesadzonych wielkich drzew. Na fotce nie było widać więc zaznaczyłam ( z prawej)

Na czerwono pisze trzepak - ma wys. 1,8
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 12:59, 18 sty 2015

Do góry
Halinko
Musisz edetować post wykasować link od nawiaska kwadratowego[img itd. aż do uśmieszku.

Byłam w Obi i sprawdziłam, jest ta masa do uzupełniania szczelin w drewnie, opakowanie 200g kostuje 9 zł.
Buziaki Halinko.

Obraz sama malowałaś?
Moja bajka 12:51, 18 sty 2015

Do góry
Dzieciątko się na chwilę zabawiło, więc mogę tu chwilkę pobuszować
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:38, 18 sty 2015

Do góry
Przygotowana została nowa rabata - przycięte złotliny variegata (jasne pędy) wsadzony grudniowy zakup - choiny Już wiem co tu chce i w marcu wykańczam to miejsce

Poki co z tego co mam przesadzone tu zostały: 2 kaliny, 2 choiny, 1 hortensja rosną tu juz 2 złotliny i języczki,funkie, fiołki, reszta tj horty bobo i zimozielone irgi jak tylko otworzą szkółki

Wsadzony został równiez styczniowy zakup: 3 cyprysiki

Posadzone zostały na rabacie przy starej altanie (lewa strona)

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:14, 18 sty 2015

Do góry
Zakwitł wczoraj oczar Pallida...

Ruszyło wiosenne cięcie - jabłoni:

Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:09, 18 sty 2015

Do góry
Przy okazji sobotnich zakupów w supermarkecie, do mojego koszyka trafiły nasionka Astry i goździki znam, dmuszki, przetacznik i porcelanka usmiechnęły się do mnie Zobaczymy co to takiego, jeszcze nawet nie sprawdziłam w necie, chociaż przetacznik chyba rośnie w dużych ilościach w ogrodowiskowych ogrodach

W przyszłym tygodniu muszę jednak podjechać do profesjonalnego sklepu ogrodniczego w poszukiwaniu stipy i może innych trawek?

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:07, 18 sty 2015

Do góry
Wiosna tuz tuz, powoli budzi się przyroda do zycia
Nie mam wielu fotek z wczorajszego pięknego dnia bo pracowałam w ogrodzie od 10 do 16 z przerwa 2 godziny na obiad. Dziś więc ramiona mam bardzo bolące ale przekopałam tyle rzeczy.... po koleji jednak ..

W cienisty kątku tj w japońcu wschodzą przebiśniegi

Obok salonu pgrodowego główki otworzyły ciemierniki...

Gdzieniegdzie zakwitają prymulki....

Ogródek Ewy 12:01, 18 sty 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Dobrze że są roślinki które nie wymarzają.

Ewciu, latam po Twoim ogrodzie jak szalona, dzisiaj ślad zostawiam. Mam pytanie, czy na zdjęciu jest śniedek? Po Twoim wpisie, że nie wymarza, rozumiem, że zostawiasz go na zimę w ogrodzie? Ja wykopałam cebulki i zamierzam je sadzić w marcu. Już nie wiem jak należy robić?
W Gąszczu u Tess 11:36, 18 sty 2015

Do góry
Zanim odpowiem na wcześnejsze wpisy.

Dotąd nie widziałam na zywo cudnych iluminacji na Trakcie Królewskim w Warszawie.

Wybieraliśmymy się z eM na oglądanie iluminacji i wybrać się nie mogliśmy. Najpierw czekaliśmy na śnieg, żeby było nastrojowo, jak spadł, to do weekendu stopniał, potem padał deszcz, a w święto Trzech Króli byłam chora.

Za to codzienmnie widuję napis "Warszawo kocham cię" na wiezowcu Galeco przy Rondzie Daszyńskiego, a także cudowne tunele na Świętokrzyskiej, bo codziennie jeżdzę Świetokrzyską.

Wreszczie wczoraj wybraliśmy się z eMem na podziwianie iluminacji.
Mąż gdzieś wtrynił aparat, więc teraz pokaże tylko kulka zdjęć z mojego telefonu.

Choinka w biało-czerwonych barwach przed Pałacem Prezydenckim.

Choinka na Placu Zamkowym:

Jedno z drzew przy Skwerze Hoovera.

I jedna z przestrzennych iluminacji, których przy Trakcie Królewskim jest mnóstwo.

Zachęcam wszystkich, którzy mogą i chcą, do obejrzenia iluminacji nie tylko na Trakcie Królewskim ale takze w Łazienkach Królewskich (też wczoraj widziałam) oraz w Wilanowie (nie byłam, planuję być). Hania Anebell była i bardzo poleca.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:18, 18 sty 2015

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów, mam do zagospodarowania ogródek 12×12. Na początek proszę o pomoc przy tej małej rabatce. Mam wiele planów, oglądam od dawna Wasze ogrody i jestem nimi zafascynowana, a mimo to u siebie nie wiem co z czym i co gdzie. Mam nadzieję, że ktoś z Was udzieli mi cennych rad, pozdrawiam. W dalszej części pokaże inne zakamarki mojego ogrodu.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:16, 18 sty 2015

Do góry
No ale nie tuje, błagam.

Dla wizualizacji problemu - to to miejsce

na lato mogłyby być wysokie trawy,
4 pory roku w ogrodzie 11:06, 18 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
LISTOPAD

4 pory roku w ogrodzie 11:06, 18 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
PAŹDZIERNIK

4 pory roku w ogrodzie 11:05, 18 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies