Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Loczka 16:11, 16 sty 2015

Do góry
Pierwsze oznaki wiosny

Ogródek Ewy 15:28, 16 sty 2015

Do góry
W ubiegłym roku wyglądało to tak. Jaśmin który tam rósł został zlikwidowany.

A to wymiary.

Wiem że nie będzie łatwo bo mój ogródek nie jest taki typowy ogrodowiskowy to raczej wiejski jak już pisałam kiedyś taki babciny.
Przychodzą Wam jakieś pomysły? Będę wdzięczna za pomoc.
Kosolkowa Pasja 15:27, 16 sty 2015

Do góry
Inna opcja i porównanie z poprzednią:

Miskanty od lewej, sunkist i dwie inne (jakie?), rh (jeden czy dwa jeżeli bylyby to CW?), miskanty, reingold, kuliste coś (co?). Niżej od lewej - cztery hort ogrodowe, białe i różowe - tawułki arendsa, inne (jakie?) nie rzędami tylko grupkami mniejszymi, i obwódka hosty.

PS. Ta rynna to tak tymczasowo...
Ogródek Ewy 15:15, 16 sty 2015

Do góry
Widzę że niektórzy wzięli się już za robienie planów dotyczących zmian na rabatkach.
U mnie też należałyby się zmiany, ale....Chyba jak u większości dylematy, a to kaska, a to zdrówko, ciągle coś. W tym roku zdecydowałam na zmianę na jednej z rabat na którą patrzeć już nie mogę.
Na tym skrawku rosło już chyba wszystko, ale nic nie wyglądało dobrze
Na chwilę obecną rosną 4 szmaragdy i dwa szczodrzeńce (do przesadzenia). Jest to rabata łącząca się z rabatką wzdłuż werandy, a tam też totalny misz masz.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak.

Czarna mata to miejsce gdzie latem stoi basen.
Macie jakieś pomysły?

Zaraz postaram się wstawić wymiary rabaty, może bedzie łatwiej.
Kosolkowa Pasja 15:01, 16 sty 2015

Do góry
No własnie - jeszcze pomidorki do kupienia!! Planuję w donicy na tarasie

I wiosenno-ogrodowy wianuszek:

I drzewko

Ogrodowa zachciewajka :) 14:13, 16 sty 2015

Do góry

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:53, 16 sty 2015

Do góry
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:50, 16 sty 2015

Do góry
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:45, 16 sty 2015

Do góry
mniej więcej tak:

wystarczy czy chodzi o cos innego?
Kosolkowa Pasja 13:16, 16 sty 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Bardzo cenne rady
Aniu, pokaz swojego derenia ktory wyglada jak drapak bo mam takiegio i chyba bedzie mu ciasno wiec jestem ciekawa tego drapaka

Nie mam fotek, bo wygląda okropnie, rośnie w złym miejscu, ma za ciasno, za ciemno, za sucho.. i tak męczy się biedak już 5 lat,a ja z nim. Szukałam fotek i okazuje się, że to chyba nie Elegantissima, tylko np Silibrica. Ale wielkość mają taką samą wszystkie. I tak jego los przesądzony.. idzie out..
Widać tu jego górę zza skalniaka.. ten po lewej od kaliny. Drapak.
Minimalizm z odrobiną romantyczności 12:50, 16 sty 2015

Do góry
oto i zdjęcia Artemis. mam ją od 1,5 roku i choć nigdy nie myślałam, że będą u mnie róże (dzięki Ogrodowisku zmieniłam zdanie) to z tej (a właściwie z tych bo mam 2) jestem na prawdę dumna i nie ma z nią problemów. Pnących nie mam jedynie okrywowe - Swany i od jesieni Alba Mediland jeśli chodzi o białe.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:46, 16 sty 2015

Do góry

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:27, 16 sty 2015

Do góry
Wczorajszy dzień mało ciekawy, za to dziś wreszcie rąbek słońca się pojawił, i mimo, że odrobinę chmurkami zasłonięty, to jednak optymizmem powiało.
Słonecznego wszystkim życzę.

Przedwiośnie ogrodu..:) 12:15, 16 sty 2015

Do góry
A teraz poprosze o rady: mam juz rabatę koło tarasu i chce ja troche przerobić, najpierw plan
1. Usunąć kostkę i posadzić Horti Limki wzdłuz tarasu i wzdłuz sciany pod oknem.
2. Wysadzic stożka tego po lewej stronie( sugestia Danusi) i posadzić tam coś wyższego, i teraz pytanie co? świerk serbski czy jakies liściaste? Do ok. połowy dnia jest tutaj cien.- ta opcja z posadzeniem czegos wyższego podoba mi sie, bo chyba tu brakuje.

I widok z tarasu.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:08, 16 sty 2015

Do góry
Gocha napisał(a)
Ewa przyznam ,że narazie nie myślałam z czym posadzę. Po prostu lubię kwiaty i chcę je mieć. Posadzę je raczej w jednym miejscu ewentualnie poprzetykane jakimiś zimozielonymi może trawami brązowymi bo te mi się podobają jako towarzystwo do innych roślin.Rozważam też taką opcję , że liliowce będę sadziła w części warzywno jagodowej- będę ja w tym roku kończyć przerabiać i tam mam takie wiejskie sielskie rośliny. Ewo mam też sporo roślin którym muszę zmienić miejsce. Pokazywałam na początku wątku- mam takie miejsce narożne jeszcze z matą i sporo tam jest roślin. Będę go zmieniać drastycznie i te rośliny są do wykorzystania nie tylko tam. Więc myślę, że mogę pomiędzy liliowce posadzić te małe iglaste krzaczki i ewentualnie te na pniu.
Tu jest to miejsce do zmiany z roślinami sprzed chyba 2 lat aktualnie są trochę większe.

Fajny masz tu zestaw roślinek. Nawet tu wystarczyłoby dorzucić liliowców i trawek i byłoby pięknie
Ogródek Ewy 12:07, 16 sty 2015

Do góry
Ewunia gratulacje, już druga seteczka. Życzę wieeeelu kolejnych i jeszcze więcej ogrodowych inspiracji . Buźka
Kosolkowa Pasja 11:24, 16 sty 2015

Do góry
Ja wole bujne, naturalistyczne ogrody. Tu wymysliłam rabate prostą, z kilkoma gatunkami Nie wiem czy to dobry pomysł. Może ktoś rzuci inne propozycje roślin po prostu?
Pisałam kiedys, ale musze powtórzyc - co mam na niej w tej chwili. Od strony kratki: jasminowiec, deren, thuja sunkist, kalina, bukszpan, parzydło leśne, azalia, rh, bukszpan, budleja, thuja reingold, dereń, wzdłuż bordera hosty, środek to hortensje ogrodowe 5 szt, tawułki chyba 3 szt, tawułka japońska, trzmielina,paprocie, hosty o biało-zielonych liściach, bergenie 5szt..

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:07, 16 sty 2015

Do góry
Gocha napisał(a)
Ewa przyznam ,że narazie nie myślałam z czym posadzę. Po prostu lubię kwiaty i chcę je mieć. Posadzę je raczej w jednym miejscu ewentualnie poprzetykane jakimiś zimozielonymi może trawami brązowymi bo te mi się podobają jako towarzystwo do innych roślin.Rozważam też taką opcję , że liliowce będę sadziła w części warzywno jagodowej- będę ja w tym roku kończyć przerabiać i tam mam takie wiejskie sielskie rośliny. Ewo mam też sporo roślin którym muszę zmienić miejsce. Pokazywałam na początku wątku- mam takie miejsce narożne jeszcze z matą i sporo tam jest roślin. Będę go zmieniać drastycznie i te rośliny są do wykorzystania nie tylko tam. Więc myślę, że mogę pomiędzy liliowce posadzić te małe iglaste krzaczki i ewentualnie te na pniu.
Tu jest to miejsce do zmiany z roślinami sprzed chyba 2 lat aktualnie są trochę większe.

Roślinek faktycznie sporo będziesz miała co przesadzać ..oj będziesz
Czyli wiosna pracowita się szykuje ?!
Pozdrawiam
Wiejski Ogród Moniki 10:58, 16 sty 2015

Do góry
Ta rabata pod daglezjami wyszła mi chyba nieźle. Jesli chodzi o rabatę z kwiatami to tak jak mówisz w pierwszym roku marnie to wyszło ale w zeszłym dosadziłam tam piwonnie, dalie, łubiny, rudbekie i troche jej stan się poprawił mam nadzieję, że w tym roku będzie co pokazać.Tym bardziej, że jeszcze dojdą lilie kilka gatunków więc będzie chyba ok.

A z tym sadem to nie wiem sama co zrobić tam są tylko drzewa owocowe i trawa.

Odnośnie tej skrzyni stoji tam na fundamencie dość grubym i raczej nie do obalenia ale w tym roku będę ją likwidować gdyż chciała bym aby stworzyć tam teren wodno skalniakowaty, gdyż po prawej stronie w odległości około 3,5 metra jest jeszcze nie zagospodarowane oczko wodne które w lecie służyło dzieciom jako basen. Specjalnie dla Ciebie dzisiejsza fotka z tego terenu.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 10:57, 16 sty 2015

Do góry

przy hippku pojawily sie ziemiorki chyba przywlekły sie za sklepu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies