A to cyprysy kupione w L po 10,00 zł.
Zobaczcie jakie mają małe doniczki na ich wielkość.
Korzenie też mają poucinane, pewnie były kopane z ziemi.
Dobrze, że napisali, żeby zaraz je wkładać do gruntu.
Dużo czytałam o tujach kupowanych w marketach. Zdania podzielone. Zaryzykowałam. Zobaczę co z nich będzie.
Jutro będą wsadzone
Moje kulki na rabatę hortensjową.
Idę do ogrodu zaznaczyć na jutro gdzie mają dołki dla nich wykopać, a sadzić będę sama.
Podpowiedzcie jaką ziemię, żeby ładnie rosły?
Chciałam większe kulki takie już wyprowadzone, ale nie było. Boję się czy uda mi się je dobrze poprowadzić.
Nigdy nie cięłam w kule
Pszczółko, a on ma takie złoto zielone listki na stałe, czy to tylko efekt przeświecania słońca przez listki? Tego carpinusa nie znałam - a podoba mi się szalenie
No nie mogę się napatrzeć na tę lawendę!!! U mnie nawet po najłagodniejszych 2 ostatnich zimach tak nie wyglądała...
Kula zdobyczna piękna i wielka! Wszyscy tak byli w nią zapatrzeni, że nikt nie zwróciłby uwagi na drugi plan w przebudowie - gdybyś o tym sama nie napisała Choć i tak nie ma to znaczenia - bo przebudowujesz wszystko z gustem.
Łączka krokusowa śliczna!
Witam wszystkich tego pięknego słonecznego dnia i o pomoc a także wszelkie rady i sugestie pytam Mam rabatę na której rośnie wielki berberys mam zamiar go z tamtąd wywalić ale nie mam koncepcji co tam posadzić. Może ma ktoś odrobinę czasu i pomysła to będę bardzo wdzięczna
Polinka, ale niziutko to znaczy ilu letnie pędy ścinasz? Zeszłoroczne? Bo o tym dyskutujemy. Ilu letni pęd można ściąć aby mieć gwarancję,że odbije?
Na tym zdjęciu widać jak roślina była cięta. Co roku wyżej czyli były ścinane pędy zeszłoroczne, cienkie.
dla porównania zdjęcie z ołówkiem
tegoroczne cięcie czyli skróciłam zeszłoroczny przyrost
tu zdjęcie cięcia zeszłorocznego, grubego 4 letniego pędu, jak widać nie odbił
gdybyśmy ucieli pęd na poniższym zdjęciu to on by nie odbił a stracilibtśmy całą górę.
Podsumowując:
Jestem za cięciem, bo to rozkrzewia roślinę, co daje bardziej obfite kwitnienie. Stare niecięte rośliny można ciąć ale na pędach zeszłorocznych.
A koleżanka pytała się czy można skrócić mocno czyli trzeba by ciąć grube pędy a te nie odbiją.
Hmmm nie znam się pisze wyraźnie, że ja tak robie co nie znaczy ze ktoś musi robić tak samo... Lawendę mam od trzech lat, za sprawą Alinki tnę niziutko bo ona tak robi od lat... Wiadomo że lawenda wieczna nie jest