kobieta zmienną jest, rabata też musi.
Natchniona wiosenną okładką gazety pogrzebałam troszkę w zdjęciach z tego roku z myślą o zmienności rabat
MARZEC
dziękuję za wszystkie warszawsko - miętowe wpisy
dziś sobota bardzo domowo - robocza
po 2 godzinkach łyżew nadganiam wszystkie domowe zaległości (sprzątanie, pranie, prasowanie, gotowanie)
podzielę się z Wami fotami z tygodnia, których nie zdążyłam wcześniej wstawić...Pyrrhula pyrrhula..czyli Gil...a właściwie Gilowa
samiec jest tak pięknie wybarwiony, ale Panie... w zamian ... pięknie się maskują
to nie był słoneczny poranek i niestety ptaszki nie są wyraźne... nie widać jak cudownie się uwijały wcinając owoce kaliny i nasionka z pęcherznicy ... ale jest co jest...
Ewo, bardzo proszę. Ucięłam, przycięłam listki żeby nie zwiędły, wsadziłam w ziemię i położyłam na paterze na torty Robi za szklarnię
Przy okazji mój hiacyncik. Mam nadzieję że sadzonki nie zwiędną, dopiero co je posadziłam...
Ogrodowisko podgladam od jakiegos czasu ale dopiero teraz zdecydowalam sie zalozyc swoj profil
Moj ogrod znajduje sie w Anglii niedaleko Cambridge,na skraju malej miejscowosci tuz pod lasem na kredowym wzgorzu. Ziemia nie jest najlatwiejsza pod ogrod gdyz pod cienka warstwa slabej ziemi jest miekka skala kredowa typowa dla tej okolicy. To jest moj pierwszy wlasny dom i ogrod, moj wlasny kawalek Angielskiej ziemi i tutaj zaczynam przygode z ogordowiskiem gdzie znajduje inspiracje patrzac na ogordy innych Ogrodowiczow
Moja okolica:
Wiosna
Z przodu domu dwa wielkie buki dostarczaja wielu 'rozrywek' z grabieniem lisci jesienia nie wspominajac juz o cieniu...
Lato
Kazdy gosc ktory odwiedza moj ogrod musi wbic monete w pien na koncu ogrodu
Lubie dekorowac ogrod na imprezy latem. Bar na koncu ogrodu stawiam tymczaowo na czas przyjec - jest to poprostu drewniany wysoki stol zbity z drzwi i desek pozostalych z rozbiorki starej szopy- na to narzucony kawalek materialu przytwierdzony zszywaczem do drewna + stojak na wino, wiadro z loden i mamy bar ogrodowy zbudowany tanim kosztem dokoracja z malych flag - Bunting - to typowa dekoracja w Anglii zrobiona z pozszywanych malych trojkatow materialow naszytych na tasiemke. W Polsce moze to sie kojarzyc z dekoracjami na Boze Cialo ale w UK to typowa dekoracja na ogrodowe imprezy
nie wyglądały by durnie gdyby był śnieg
u mnie kokardy wichura pozciągała to nie mam takiego problemu
dziwna ta zima, wczoraj u mnie śnieżyca i zawierucha a dzisiaj roztopy
Mam takie pytanie :
w ogrodzie mam bez taki jak u babci (pospolity) Czy jest jakiś sposób na wybijane z ziemi małe sadzonki? Myślałam żeby wyłożyć jakąś matą i wysypać korą ale będzie pod nim nudno a jest tam tak sucho że rośliny nie dają rady rosnąć!?